Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Nytt från Loupedeck & Eizo + Skylum utmanar Lightroom

Nytt från Loupedeck & Eizo + Skylum utmanar Lightroom

Vi tog en titt på nya Loupedeck, ny skärm och ny version av Color Navigator från Eizo plus att vi pratade med Skylum som bygger vidare på sin Lightroom-utmanare Luminar.

Om vi börjar med Eizo så har de introducerat en ny skärm i Coloredge-serien, CG279X. De tydligaste uppdateringarna är en ny bättre panel med kontrast på 1300:1. Skärmen har dessutom fått USB-C-kontakt och HDMI 2.0, det senare är framför allt viktigt för de som arbetar med videoredigering.

Vi träffade en representant för svenska Eizo, Dick Bender, som visade oss nyheterna med bildskärmen och den nya versionen av Color Navigator (som du ser på skärmen i bakgrunden).

En annan nyhet jämfört med föregångaren CG277 som kanske framför allt berör företag och studios med flera skärmar är att alla skärmar i Coloredge-serien numera har exakt samma spektrala distribution i belysningen. Det här gör det enklare för dem som har många skärmar, de slipper de subtila skillnader som olika spektral profil kunde ge.

Sist men inte minst så har skärmen fått en ny uppgraderad kalibrator (Coloredge-skärmarna har ju inbyggda sådana). Den nya kalibratorn har en helt ny och egenutvecklad sensor som åldras mycket långsammare än andra kalibratorer. Eizo utlovar att den skall vara exakt likadan fortfarande efter på 5000 timmars användning. Det här innebär att användare med höga krav på noggrannhet slipper omkalibrera sensorn (man mäter mot en så kallad master-sensor) en gång om året vilket hittills varit rekommendationen.

Eizo har dessutom uppgraderat sitt styrprogram för skärmkalibrering, Color Navigator som nu är uppe i version 7. Man har skrivit om programmet från grunden på en helt ny plattform, vilket bland annat innebär att uppdelningen i standard- och NX-version upphör. Det användaren mest kommer att märka är att gränssnittet uppdaterats.
Kompatibiliteten med kalibratorer bibehålls, förstås, men vissa funktioner i äldre skärmar stöds inte längre plus att riktigt gamla modeller inte kan styras, där får man fortsätta köra äldre versioner av programmet.

Nya Color Navigator 7 har som synes fått ett helt nytt användargränssnitt, tanken är att det skall bli tydligare och enklare att använda.

Loupedeck

Vi fick en snabb genomgång av Andrew Coomber, säljansvarig hos Loupedeck. Han berättade bland anat att företaget (som är baserat i Finland) växer snabbt, man har har fördubblat personalstyrkan sedan i april.

Andrew Coomber som är säljchef på Loupedeck.

Man har nu kommit med en ny version av Loupedeck med ett kraftigare internt chassi och nya tryckknappar som skall ge mycket bättre känsla. De i första versionen hade onekligen känslan hos ett riktigt billigt tangentbord. Dessutom har man trevligt tillfört fler anpassningsknappar. Så nu kan du programmera om fler av reglagen och göra det på fler sätt. Du får så att säga flera "lager" av funktionalitet (ett lager per anpassningsknapp).

Dessutom har man tillfört mer stöd för att jobba i biblioteksmodulen i Lightroom, problemet där var att Adobe förut inte haft mycket stöd i sin SDK (specifikationen för hur andra program eller prylar kan kommunicera med Lightroom) för att nå biblioteksdelen. Men Loupedeck menar att de har ett bra och nära samarbete med Adobe som hjälpt dem att få till bättre funktioner.

Nya Loupedeck har fått bättre tryckknappar och fler programknappar för att göra enheten mer flexibel och mångsidig. 

Precis som tidigare har Loupedeck fullt stöd för Lightroom, men nya versionen kan också styra Aurora HDR från Skylum och Loupedeck har en betaversion för stöd av Capture One.

Skylum Luminar

På tal om Skylum så fick vi en pratstund med deras chefsutvecklare och medgrundare Dima Sytnik. Han berättade lite om hur Skylum tänker kring Luminar och vart programmet är på väg. Allmänt gör de ingen hemlighet att de siktar på att locka användare från Lightroom. Bland annat lovar de att de aldrig kommer tvinga in användare i en prenumerationsmodell. Men Dima Sytnik var också noga med att påpeka att Luminar ännu har en bra bit kvar innan det är en komplett konkurrent till Lightroom, och vidare att det kommer bli lite annorlunda program.

Dima Sytnik är en av grundarna till Skylum (före detta Macphun) och deras chefsutvecklare. På hans dator ser du överblicksvyn i den nya biblioteksdelen av Luminar.

Han framhöll att de arbetar mycket hårt på att programmet skall vara och förbli snabbt att använda. Dessutom vill de göra det så enkelt som möjligt, "det skall inte vara som att lära sig kontrollrummet hos NASA" som han uttryckte det.
Det de framför allt arbetar med just nu är vad de kallar en DAM-lösning (Data Asset Management) för Luminar, alltså något som motsvarar biblioteksfunktionen i Lightroom. Här ser man att de tänker annorlunda än Adobe. Du har ingen importfunktion, utan när du bara markerar mappar med bilder och programmet indexerar då den mappen automatiskt. Du kan även markera mappar som programmet skall låta bli.

Dima Sytnik påpekar att det på ett sätt är lite svårt att göra ett program som samtidigt funkar för entusiaster som inte vill lägga mycket energi på att lära sig en massa funktioner och samtidigt göra programmet smidigt och snabbjobbat för proffs. Precis som Adobe vänder de sig till bägge grupperna.

DAM-lösningen de har som betaversion idag har dels en överblicksvy på ungefär samma sätt som Lightroom där du kan zooma storleken på bildrutorna. Du har album som motsvarar samlingar i Lightroom, albumen kan nästlas (att du har ett album i ett album). Du kan förstås bläddra bland dina bilder efter datum eller efter mappar på hårddisken. Du kan gradera och filtrera bilder efter stjärnor (0-5) och färgetiketter. Däremot har man än så länge ingen nykelordsfunktion. Men det är något man, förstås, arbetar på.

Alla data om bilderna lagras i en databasfil som skall vara enkel att hålla säkerhetskopierad. Man arbetar med en funktion som gör så kallade inkrementella säkerhetskopior (att man först spar en grundkopia och sedan enbart spar ändringar, lite som till exempel Time Machine och liknande program arbetar). Dima Sytnik menade att många Lightroom-användare blir lite lurade när de enbart säkerhetskopierar katalogen (något Lightroom frågar dig om), men det sker ingen automatisk säkerhetskopiering av själva bildfilerna.

Redigering i Luminar är ju mer färdig (den delen finns ju redan) och är vid en första anblick ganska lik Lightroom, men precis som i Capture One kan du organisera om verktygen. En annan skillnad är att man jobbar mycket med filter som delvis påminner om förinställningar i Lightroom. Lägger du på ett filter kan du sedan dämpa dess effekt, antingen över hela bilden eller pensla bort de delar som inte skall beröras av filtret.

Skylum håller för övrigt på och arbetar på migreringsfunktioner från Lightroom, så den som byter program skall få med sig så mycket som möjligt av sitt arbete. Men som Dima Sytnik påpekade så kommer det bli svårt att göra en sådan funktion hundraprocentig, det är trots allt två olika program med lite olika möjligheter till redigering och märkning av bilder.

Han menade att de förstås försöker utveckla programmet så snabbt som möjligt, men det finns funktioner som kan dröja (som nyckelorden), de vill implementera nyheter i ett tempo där de kan bibehålla kvaliteten och prestandan i programmet.Av Martin Agfors
Publicerad 2018-09-29. Läst av 2269 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Merläsning

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Nya funktioner till Nikon Z6 och Z7

I samband med CES-mässan i Las Vegas har Nikon tillkännagivit att de håller på att utveckla fler funktioner till Nikon Z6 och Z7. Läs mer... 12

Nikon Z 14–30/4 S: Ultravidvinkel med filterfattning

Nikons nya Z-fattning gör det möjligt att konstruera objektiv som tidigare inte var möjliga. Nikon Z 14–30 mm f/4 S är ett exempel på detta. Till skillnad från andra zoomar med 14 mm brännvidd för fullformat så har objektivet filterfattning. Läs mer... 6

Panasonic avslöjar mer om Lumix S

Panasonics spegelfria fullformatare närmar sig. I samband med CES-mässan i Las Vegas avslöjar Panasonic mer om kommande Lumix S1 och S1R. Läs mer...

Test: Nikon Z7

Plus Efter åratal av rykten och kryptiska intervjusvar kom så Nikon till slut till skott och presenterade det alla väntat på: ett nytt spegelfritt system riktat till entusiaster och proffs. Första modellen ut är Z7, på många sätt en spegelfri D850. Läs mer... 28

Test: Canons tre nya TS-E-objektiv

Plus Objektiv med tilt- och skiftfunktion ger unika bildmöjligheter. Canon har nu fem objektiv i sitt utbud med dessa funktioner. Vi har testat de tre nyaste som alla ger en fantastisk bildkvalitet. Läs mer... 1

Test: Canon EF 70-200/4L IS II USM

Plus Canon har uppdaterat sina storsäljande 70-200 mm telezoomar. Den större och ljusstarkare f/2,8-versionen är nästan identisk med sin föregångare, men den mindre och smidigare f/4-versionen är mer omgjord. Därför har vi valt att testa nya Canon EF 70-200 mm f/4L IS II USM. Läs mer...

NYA-EVO Fjord 60-C: Ryggsäck för fotografer på äventyr

NYA-EVO är ett nytt märke på marknaden för fotoväskor. Bolaget var delvis svenskt i starten, men ligger nu i Belgien. De är nu på gång med sin andra fotoryggsäck. Läs mer... 2

Först med kulled i titan

Det amerikanska företaget Colorado Tripod Company hävdar att de gjort världens första kulled i titan, vilket gör den lättare än motsvarande kulleder i magnesium eller aluminium. Läs mer... 13

VSCO blir bara mobilapp - datorversionen läggs ner

VSCO meddelar i sin webbutik att från och med 1 mars 2019 så kommer deras filter bara finnas för mobila enheter och inte längre för datorer. Läs mer... 8

Tetenal i ekonomisk kris

Det tyska fotokemiföretaget Tetenal har hamnat i ekonomisk turbulens på grund av försendade leveranser från underleverantörer som i sin tur har problem. Läs mer... 1

Sony återkallar firmware till A7 III och A7R III

Det är firmware-version 2.0 till Sony A7 III och A7R III som återkallats av Sony. Läs mer... 7

Wacom Cintiq Pro 32: Dator, ritplatta och skärm i ett

Wacom Cintiq Pro 32 är inte bara en pekskärm som kan användas med en penna. I skärmen kan även en datormodul dockas. Läs mer... 4

Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Plus Venus Optics är ett litet finurligt företag som på senare år har utvecklat smarta och ganska udda objektiv under namnet Laowa. Vi har testat deras ultravidvinkel 12/2,8 Zero D med en skiftbar telekonverter kallad Magic Shift Converter. Och visst är den lite magisk. Läs mer... 1

Test: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-objektiv med fasta brännvidder har imponerat stort i flera av våra tester. Zoomarna har däremot inte excellerat på samma sätt, tills nu. Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art är en riktigt bra vidvinkelzoom. Läs mer...

Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Råkonverteringsprogrammet Capture One är en stark konkurrent till Adobe Lightroom. Version 12 har fått flera förbättringar och nya funktioner. Läs mer... 13

Test: Tamron 70-210/4 Di VC USD

Plus Tamron fortsätter utmana Canon och Nikon med prisvärda alternativ till några av deras mest populära objektiv. Nu har turen kommit till deras budgetversioner av 70-200-zoomar, de med maxbländare 4. Vi har testat Tamron 70-210 mm f/4 Di VC USD. Läs mer... 3

Tre Fujifilm-kameror får nya funktioner

Fujifilms toppmodeller X-H1, X-T3 och GFX 50S får nya funktioner och flera förbättringar genom ny inbyggd programvara (firmware). Läs mer... 14

Dokumentära bilder säljer bostäder

Svenskarna upplever ofta bostadsannonser som generiska och klyschiga. Fastighetsbyrån gör därför en satsning på mer personliga bostadspresentationer, bland annat med bilder av dokumentärfotografen Minna Ridderstolpe. Bilderna ersätter de vanliga mäklarbilderna och ska visa upp vardagslivet i hemmen. Läs mer... 7

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro