Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Nytt från Loupedeck & Eizo + Skylum utmanar Lightroom

Nytt från Loupedeck & Eizo + Skylum utmanar Lightroom

Vi tog en titt på nya Loupedeck, ny skärm och ny version av Color Navigator från Eizo plus att vi pratade med Skylum som bygger vidare på sin Lightroom-utmanare Luminar.

Om vi börjar med Eizo så har de introducerat en ny skärm i Coloredge-serien, CG279X. De tydligaste uppdateringarna är en ny bättre panel med kontrast på 1300:1. Skärmen har dessutom fått USB-C-kontakt och HDMI 2.0, det senare är framför allt viktigt för de som arbetar med videoredigering.

Vi träffade en representant för svenska Eizo, Dick Bender, som visade oss nyheterna med bildskärmen och den nya versionen av Color Navigator (som du ser på skärmen i bakgrunden).

En annan nyhet jämfört med föregångaren CG277 som kanske framför allt berör företag och studios med flera skärmar är att alla skärmar i Coloredge-serien numera har exakt samma spektrala distribution i belysningen. Det här gör det enklare för dem som har många skärmar, de slipper de subtila skillnader som olika spektral profil kunde ge.

Sist men inte minst så har skärmen fått en ny uppgraderad kalibrator (Coloredge-skärmarna har ju inbyggda sådana). Den nya kalibratorn har en helt ny och egenutvecklad sensor som åldras mycket långsammare än andra kalibratorer. Eizo utlovar att den skall vara exakt likadan fortfarande efter på 5000 timmars användning. Det här innebär att användare med höga krav på noggrannhet slipper omkalibrera sensorn (man mäter mot en så kallad master-sensor) en gång om året vilket hittills varit rekommendationen.

Eizo har dessutom uppgraderat sitt styrprogram för skärmkalibrering, Color Navigator som nu är uppe i version 7. Man har skrivit om programmet från grunden på en helt ny plattform, vilket bland annat innebär att uppdelningen i standard- och NX-version upphör. Det användaren mest kommer att märka är att gränssnittet uppdaterats.
Kompatibiliteten med kalibratorer bibehålls, förstås, men vissa funktioner i äldre skärmar stöds inte längre plus att riktigt gamla modeller inte kan styras, där får man fortsätta köra äldre versioner av programmet.

Nya Color Navigator 7 har som synes fått ett helt nytt användargränssnitt, tanken är att det skall bli tydligare och enklare att använda.

Loupedeck

Vi fick en snabb genomgång av Andrew Coomber, säljansvarig hos Loupedeck. Han berättade bland anat att företaget (som är baserat i Finland) växer snabbt, man har har fördubblat personalstyrkan sedan i april.

Andrew Coomber som är säljchef på Loupedeck.

Man har nu kommit med en ny version av Loupedeck med ett kraftigare internt chassi och nya tryckknappar som skall ge mycket bättre känsla. De i första versionen hade onekligen känslan hos ett riktigt billigt tangentbord. Dessutom har man trevligt tillfört fler anpassningsknappar. Så nu kan du programmera om fler av reglagen och göra det på fler sätt. Du får så att säga flera "lager" av funktionalitet (ett lager per anpassningsknapp).

Dessutom har man tillfört mer stöd för att jobba i biblioteksmodulen i Lightroom, problemet där var att Adobe förut inte haft mycket stöd i sin SDK (specifikationen för hur andra program eller prylar kan kommunicera med Lightroom) för att nå biblioteksdelen. Men Loupedeck menar att de har ett bra och nära samarbete med Adobe som hjälpt dem att få till bättre funktioner.

Nya Loupedeck har fått bättre tryckknappar och fler programknappar för att göra enheten mer flexibel och mångsidig. 

Precis som tidigare har Loupedeck fullt stöd för Lightroom, men nya versionen kan också styra Aurora HDR från Skylum och Loupedeck har en betaversion för stöd av Capture One.

Skylum Luminar

På tal om Skylum så fick vi en pratstund med deras chefsutvecklare och medgrundare Dima Sytnik. Han berättade lite om hur Skylum tänker kring Luminar och vart programmet är på väg. Allmänt gör de ingen hemlighet att de siktar på att locka användare från Lightroom. Bland annat lovar de att de aldrig kommer tvinga in användare i en prenumerationsmodell. Men Dima Sytnik var också noga med att påpeka att Luminar ännu har en bra bit kvar innan det är en komplett konkurrent till Lightroom, och vidare att det kommer bli lite annorlunda program.

Dima Sytnik är en av grundarna till Skylum (före detta Macphun) och deras chefsutvecklare. På hans dator ser du överblicksvyn i den nya biblioteksdelen av Luminar.

Han framhöll att de arbetar mycket hårt på att programmet skall vara och förbli snabbt att använda. Dessutom vill de göra det så enkelt som möjligt, "det skall inte vara som att lära sig kontrollrummet hos NASA" som han uttryckte det.
Det de framför allt arbetar med just nu är vad de kallar en DAM-lösning (Data Asset Management) för Luminar, alltså något som motsvarar biblioteksfunktionen i Lightroom. Här ser man att de tänker annorlunda än Adobe. Du har ingen importfunktion, utan när du bara markerar mappar med bilder och programmet indexerar då den mappen automatiskt. Du kan även markera mappar som programmet skall låta bli.

Dima Sytnik påpekar att det på ett sätt är lite svårt att göra ett program som samtidigt funkar för entusiaster som inte vill lägga mycket energi på att lära sig en massa funktioner och samtidigt göra programmet smidigt och snabbjobbat för proffs. Precis som Adobe vänder de sig till bägge grupperna.

DAM-lösningen de har som betaversion idag har dels en överblicksvy på ungefär samma sätt som Lightroom där du kan zooma storleken på bildrutorna. Du har album som motsvarar samlingar i Lightroom, albumen kan nästlas (att du har ett album i ett album). Du kan förstås bläddra bland dina bilder efter datum eller efter mappar på hårddisken. Du kan gradera och filtrera bilder efter stjärnor (0-5) och färgetiketter. Däremot har man än så länge ingen nykelordsfunktion. Men det är något man, förstås, arbetar på.

Alla data om bilderna lagras i en databasfil som skall vara enkel att hålla säkerhetskopierad. Man arbetar med en funktion som gör så kallade inkrementella säkerhetskopior (att man först spar en grundkopia och sedan enbart spar ändringar, lite som till exempel Time Machine och liknande program arbetar). Dima Sytnik menade att många Lightroom-användare blir lite lurade när de enbart säkerhetskopierar katalogen (något Lightroom frågar dig om), men det sker ingen automatisk säkerhetskopiering av själva bildfilerna.

Redigering i Luminar är ju mer färdig (den delen finns ju redan) och är vid en första anblick ganska lik Lightroom, men precis som i Capture One kan du organisera om verktygen. En annan skillnad är att man jobbar mycket med filter som delvis påminner om förinställningar i Lightroom. Lägger du på ett filter kan du sedan dämpa dess effekt, antingen över hela bilden eller pensla bort de delar som inte skall beröras av filtret.

Skylum håller för övrigt på och arbetar på migreringsfunktioner från Lightroom, så den som byter program skall få med sig så mycket som möjligt av sitt arbete. Men som Dima Sytnik påpekade så kommer det bli svårt att göra en sådan funktion hundraprocentig, det är trots allt två olika program med lite olika möjligheter till redigering och märkning av bilder.

Han menade att de förstås försöker utveckla programmet så snabbt som möjligt, men det finns funktioner som kan dröja (som nyckelorden), de vill implementera nyheter i ett tempo där de kan bibehålla kvaliteten och prestandan i programmet.Av Martin Agfors
Publicerad 2018-09-29. Läst av 2347 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Merläsning

Fyra rullväskor från Manfrotto

Manfrotto Pro Light Reloader är det gemensamma namnet för fyra nya rullväskor från Manfrotto. Alla kan tas med som handbagage på flygplan. Läs mer...

Lee 100 kan hålla tre filter samtidigt

Lee 100 är en ny filterhållare från Lee som enkelt kan hålla tre rektangulära glasfilter med 100 millimeters bredd. Filterhållaren kan roteras så att avtonade gråfilter kan passas in perfekt. Läs mer... 1

Test: Fujifilm X-T3

Plus Fujifilm X-T3 är inte bara en ny modell, den är först ut i en helt ny teknikgeneration från Fujifilm med bakbelyst sensor och mycket snabbare processor. Detta gör det möjligt för X-T3 att vara snabb stillbildskamera, men också att vara en av de bästa videokamerorna på marknaden. Läs mer... 4

Think Tank Vision - nya diskreta axelväskor

Think Tank Photo har lanserat en ny serie fotoväskor som vi kanske kan kalla fotoportföljer. De kan både bäras på axeln och i ett handtag och säljs i tre olika storlekar. Läs mer... 1

Profoto anklagar Godox för patentintrång

Sedan blixten Godox V1 presenterades på Photokina i höstas har Profoto försökt övertyga Godox om att inte lansera blixten på marknaden. Nu hotar de med att stämma Godox för patentintrång för att få stopp på blixten. Läs mer... 44

Test: Canon Eos R

Plus Eos R är första kameran ut i Canons nya spegelfria R-system med fullformatssensor. Kameran har imponerande bra autofokus och en härlig sökare. Men vi saknar dock några funktioner. Läs mer... 9

Godox V1 utmanar Profoto A1

Blixttillverkaren Godox har tydligt inspirerats av Profoto A1 när de utvecklade Godox V1. De har båda runda blixthuvuden och magnetfäste för att fästa olika ljusformare framför blixten. Läs mer... 12

Leica Q2 är vädertätad

Leica Q2 har en 47 megapixels småbildssensor och ett 28 mm f/1,7-objektiv med bildstabilisering. Kameran är vädertätad och sensorn är antagligen samma som i Panasonic Lumix S1R. Läs mer... 23

Sony Tough CFexpress skriver med 1,48 GB/s

Sony lanserar fler minneskort med märkningen Tough. De nya korten är av CFexpress-typ och når en skrivhastighet på 1,48 GB/s. Läshastigheten är 1,7 GB/s. Läs mer... 8

Sony FE 135 mm f/1,8 GM - våra första intryck

Plus Fotosidan fick chansen att under några timmar prova Sonys nya porträttele, FE 135/1,8 GM. Det är ljusstarkt och imponerande skarpt, men det var ett par andra saker som överraskade oss. Vi fick även prova Sony FE 400/2,8 GM OSS. Läs mer... 13

Leica APO-Summicron-SL 35/2 Asph lanserad

Leica fortsätter utvidga sitt utbud av objektiv med L-fattning. Nu kommer vidvinkeln Leica APO-Summicron-SL 35 mm f/2 ASPH. Läs mer...

Nytt tele: Sony FE 135 mm f/1,8 GM

Sony lanserar ett ljusstarkt 135 mm tele med relativt låg vikt. Samtidigt kommer Sony med en trådlös bluetooth-fjärrkontroll. Läs mer... 4

Elva Sigma Art-objektiv får L-fattning

Sigmas Art-objektiv kommer snart med L-fattning för Leica SL och Panasonic Lumix S1 och S1R. Det kommer också en adapter för Sigma-objektiv till L-mount. Läs mer... 4

Samyang XP 10mm f/3.5 - Extrem ultravidvinkel

Samyang utökar sin premiumserie XP med en extrem raktecknande ultravidvinkel: Samyang XP 10 mm f/3,5. Läs mer... 2

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Tetenal räddas av personalen

Personalen på Tetenal kommer att ta över varumärket och tillverkningen av kemi med start den 1 april. Läs mer... 2

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Sex nya RF-objektiv från Canon

Canon avslöjar vilka objektiv som kommer att lanseras under 2019. Läs mer...

Snabbare kalibrering med Spyder X Elite och Pro

Datacolor har lanserat en efterträdare till sin skärmkalibrator Spyder 5. Den nya kalibratorn Spyder X är bland annat snabbare än föregångaren. Läs mer... 1

Frøydis Geithus: 'Facebook är ute - det är på Instagram man når kunderna'

Den prisbelönte bröllopsfotografen Frøydis Geithus är på turné runt Norden med Nikon och Profoto. Vi passade på att prata en stund med henne när hon var förbi Stockholm för andra gången. Hon delade frikostigt med sig av tips till alla som vill ta bättre bröllopsbilder. Läs mer... 17

Lastolite HaloCompact