Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Photokina 2006 - Dag III

Photokina 2006 - Dag III

Tredje och sista dagen ägnades att gå runt bland de övriga tillverkarna. Det finns en och annan så nej, jag har inte glömt bort dessa, utan valde att rapportera utefter ordningen som mötena var inbokade. Man började, efter två långa dagar att känna sig ganska sliten. Att kolla, gå runt och skriva hela dagarna började ta ut sin rätt. Men det fanns naturligtvis några intressanta saker att titta på. Första våningen i hall 2 var inredd för de digitala mellan- och storformatarna. Utrustning som de flesta bara kan drömma om. Sinar, Rodenstock, Seitz, Zeiss och Hasselblad trängdes (nåja, Hasselblad hade en ljus och riktigt luftig monter på ett antal kvadratmeter). De visade allt från studiofotografering till arbetsflöde, kameror och skannrar från imacon.

Klart hetast på mässan var egentligen Leica M8 och Hasselblad H3D. Med 39 megapixlar, fördelat på två sensorer med dubbla utläsningskanaler så klarar H3D att skyffla datan från 39 miljoner pixlar på en imponerande hastighet. Den klarar av att ta 30 bilder per minut, alltså ca 2 sekunder per bild. Naturligtvis bör man använda Sandisk senaste Extreme IV, för H3D drar nytta av de 40MB/s som kortet kan prestera. Eftersom 39MP-modellen av H3D har just dubbla utläsningskanaler så är den faktiskt snabbare än 22MP-modellen som "bara" har en enkel.

H3D kostar faktiskt mindre än vad H2D gjorde vid lanseringen. För de som redan har en bladare i V-systemet så har Hasselblad tagit fram ett bakstycke som passar väldigt bra, till och med ytan (materialvalet) är samma som på 503cw. Digital V- back har en upplösning på 16MP och kostar 8900€. Vill man köpa ett komplett Digital V-system bestående av bakstycke, 503cw och wlf så kan man nu under Photokina-dagarna köpa det för 10700€ jämfört med de 12900€ som det kostar normal. Haselblad har tagit fram en serie på 500 kit, till minnet av Victor Hasselblad som skulle fyllit 100 år i år.

10700€ så är den din

Imacon visade upp sina Flextightskannrar. Imacon har minskat på utbudet och erbjuder nu X1 (ersätter 646 och 848) och X5 (ersätter 949). X1 skannar med en upplösning på 6300 PPI och med en hastighet av 60MB/s. Storebror X5 har en upplösning på hela 8000 PPI, men klarar av att skanna med en hastighet på 300MB/s. 16700€ får man ge för Flextight X5. Klarar man sig med Flextight X1, så kommer man undan med 10800€, och det känns ju överkomligt....ungefär som ett 16MP 503-jubileumskit från Hasselblad. Jag vet ju bvad jag hade valt :).

Lite frågor till Hasselblad hade jag fått in och jag fick tag på Ove från Hasselblad som bara kunde konstatera att någon T/S lösning till H-systemet inte finns, men att de tittar på det. Det är mest frågan om vilken väg man skall ta. Men som sagt, man kan ju ansluta bakstycket till en storformatskamera. En annan efterfrågad sak presenterades också av Hasselblad. En 28/4 till H-systemet.

Ove med nya H3D och 28/4

Med de orden så traskade jag vidare mot Zeiss monter, det hängde något stort vitt och runt i taket.. Det kunde väl ändå inte vara...? Jodå 256kg klumpen från zeiss. Specialbeställt av någon från mellanönstern (med tanke på de smått kryptiska bokstäverna). Vad ska man säga... Ja, den lär väl bli moterad på en hummer med gyroupphängning.

Zeiss 1700/4

Att försöka montera denna på ett manfrotto 055 är väl lite dumdristigt...

Ja, det är en HBL 503cw som sitter monterad...

Men Zeiss hade naturligtvis även helt normala saker, som ZM-objektiven. Frågan om Zeiss skulle släppa en 24x36 mätsökarkamera till ZM-objektiven besvarades med en axelryckning och det något luttrade svaret: - Who knows?

Zeiss ZM-familjen

Hos Mamiya hade man nu äntligen fått ut nya kameran. Nu väntar bakstycken (med samma specifikationer som ZD). Kameran sitter som handen i handsken, som man brukar säga. Helt underbar sökare och den känns inte alls som en mellanformatskamera...Jo, om man ser till priset, 10900€ kostar det att bli ägare till en mellanformatskamera i handformat med 22 megapixlar (21,7).

Mamiya ZD 21.7 MP

Trängslen var påtaglig i Leicas monter. Mest av allt lockade naturligtvis nya M8 som med sin underbara finish inte gick att skilja från en annan kamera i M-serien förens man vände på den. Materialvalet är klockrent och den enda kompromissen är väl egentligen sensorn med 1.33x FOV Crop. Jag menar, man kanske skulle kunna förvänta sig en 24x36mm sensor i en kamera som inte är mycket mer än just en kamera för 4200€.

Leica M8 Digital.

Epson visade upp sina skrivarnyheter och mest imponerande var storformatsskrivarna. Men det var inte bara skrivare. Även Epsons RD-1 Fick vara med på ett hörn.  Nya Epson 3800 med inte mindre än 9 st patroner gav riktigt bra resultat och klarar A2-format.

Epson Stylus Pro 3800

Naturligtvis visade Epson upp en mängd olika papper. Allt från vanligt matt fotopapper till akvarell och canvas. Det går åt många liter bläck under mässan. Kvalitén är riktigt bra. Men det krävs naturligtvis bra färgstyrning i hela processen.

En del av Epsons olika papper

Olympus då? Hur går det för dem? Jodå, bara bra om man får tro Thomas Bennet från Olympus. De är tredje största märket och målet är att kunna konkurrera om andraplatsen om något år. 4/3-systemet har börjat att röra på sig och konsumenterna har fått upp ögonen för det relativt lilla och framförallt lätta systemet. I och med lanseringen av E-400, som verkligen är en liten kamera så hoppas Olympus att kunna ta mer marknadsandelar framöver.

Olympus E-400

Fördelarna med 4/3-systemet är att objektiven kan göras mindre och därmed lättare. Att Olympus skulle ha "målat in sig i ett hörn" med 4/3 formatets "lilla" sensor håller inte Thomas med om. Allt handlar egentligen bara om hur bra tekniken kommer att bli, när det gäller brusreducering. Man ser ju redan idag att kompaktkamerorna har ökat sin känslighet ända upp till ISO 1600, något som var en omöjlighet för bara några år sedan. Därför ser inte Olympus några hinder när det gäller upplösning på den mindre sensorn. Olympus Zuiko 150/2 Digital är en häfig skapelse. Den ger ett utsnitt motsvarande en 300mm och förvisso är objektivet ordentligt ljusstarkt. Olympus själva marknadsför den som ett 300/2 vilket naturligtvis är felaktigt i fråga om skärpedjup. Eftersom sensorn är mindre så ökar skärpedjupet. Men samtidigt så har den en betydligt kortarte närgräns än ett ordinärt 300mm så i praktiken så går det att få riktigt kort skärpedjup med objektivet.

Olympus Zuiko 150/2 Digital

Olympus E-1 som har några år på nacken och där Thomas håller med om att Olympus har tappat har en efterträdare. Dock är denna fortfarande under utveckling och bara en grovt tillyxad modell stod i en monter för att visa att Olympus jobbar på en efterträdare. Ska vi gissa på att den dyker upp lagom till Photokina 2008.

Olympus  E1-Rs Prototyp

För övrigt på mässan dök det upp ett nästan oändlig mängd nya kompakter från alla tillverkare. Panasonic hade en gigantisk monter, men den var mer koncentrerad på bildskärmar men naturligtvis hade deras Lumix fått en del monteryta.

Panaonic Lumix L1

Som sagt så visade Panasonic även upp bildskärmar, eller ja...TV-Apparater. Varför inte denna lilla nätta kreation på 103". Världens största med HDTV-upplösning

Världens största Plasma med HDTV

Samsung visade sin första systemkamera, tillsammans med en mängd olika kompaktmodeller. Bildstabilisering var en av de saker som man pushade extra hårt för.

Samsungs monter

"Lilla" företaget Lensbabies var där..och vad hade de med sig om inte en ny lensbaby. 3G var namnet (nej, det går inte att ringa med den). Men den fungerar lite som ett tilt-objektiv med fokuseringsmöjlighet. Först, ställ fokus grovt, lås, finjustera fokus och sedan tilta.

Lensbaby 3G med macrotillsats

Spännande design

Sigma har ju släppt en del nya gluggar - varav de mest intressanta var deras 18-50/2.8 Macro och 18-200 med bildstabilisering. Båda desa två lös med sin frånvaro på mässan. Det dröjjer nämligen två månader till innan de första exemplaren lämnar fabriken. Men det förhindrade ju inte att man testade lite vad de hade. Jag måste säga att den nya DG-serien känns riktigt trevlig. På något sätt så känns de mindre än föregångarna.

Världen i 180 grader med Sigma 8mm Circular Fisheye

För de som vill ha en mer korrekt uppfattning av världen så har sigma även ett 180 graders fisheye som tecknar ut det kvadratiska formatet.

Sigma 15/2.8 Diagonal Fisheye

Naturligtvis så presenterade Sigma sin senaste systemkamera SD14, med Foevon X3 sensorn. 14 MP innehåller sensorn (2652x1768x3 lager). Sigma börjar dessutom att få ordning på designen på sina lkameror. SD14 kändes riktigt trevlig i handen.

Tokina presenterade sina nya objektiv, AT-X 10-17/3.5-4.5 Fisheyezoom som har samma materialval som deras 12-24/4 som har blivit så populärt. Priset på detta smått unika objektiv är 569€. Tokinas nyaste tillskott AT-X 16-50/2.8 fanns inte heller det med på mässan. Det närmaste man kom var en banderoll som proklamerade ut nyheten.

Tokina AT-X 16-50/2.8

Det var vad jag hann med på de tre dagarna som jag var nere. Jag träffade FOTOs tekniske redaktör, Christian Nilsson på mässan och han med om att mässan var lite avslagen och "kall". De flesta nyheter var redan presenterade. Men jag avslutar med ett litet bildspel från mässan. Håll till godo: se bildspelet  (152 bilder/10 minuter)Av Jesper Ekvall
Publicerad 2006-09-30. Läst av 16021 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2006-09-30 18:50   interpix
Kan det verkligen stämma att Tokinas 10-17 kommer att kosta motsvarande 5.200 kr eller är de ett riktpris som i verkligheten blir lägre?
2006-09-30 19:02   NorthernLight
Kul att det är lite bevakning på fotomässan. Intressanta och läsvärda >>bevakningsrapporter<<. Det var var dock en sak som slog mig när jag läste denna rapport. Vid dpreview.com har jag sett bilder på gluggarna 18-50/2.8 Macro resp 18-200 som är tagna från mässan. Uppenbarligen fanns dom väl där?
http://www.dpreview.com/articles/photokina2006/Sigma/IMG_0430.jpg
http://www.dpreview.com/articles/photokina2006/Sigma/IMG_0429.jpg
2006-09-30 19:30   JanOlofHärnström
Tack för en engagerad rapportering från "Mecka". Det måste klia i fingrarna när man är på plats.
För "medelkonsumenten" verkar det som det händer en del på optiksidan och det är ju kul.

Mvh J O
2006-09-30 20:49   Jeppe
Högst märkligt Ivan. När jag frågade, så fanns de inte på plats. Kanske de var bakom kulisserna.
2006-09-30 21:07   Jeppe
Patrik: Ja, det var rekommenderade ca priset. Butikspriset kommer med största sannolikhet att bli en bit under 5000 kr då.
2006-09-30 21:23   Sedell
Jag vill tacka för articklarna. Trevlig läsning, mycket som man vill ha.
2006-09-30 22:39   Jesper71
Tokina 16-50/2,8 ser väl intressant ut. Någon som testat prestandan? Priset?
//jesper
2006-10-01 01:40   Alf Johansson
"Men Zeiss hade naturligtvis även helt normala saker, som ZM-objektiven. Frågan om Zeiss skulle släppa en 24x36 mätsökarkamera till ZM-objektiven besvarades med en axelryckning och det något luttrade svaret: - Who knows?"

Objektiven släpptes ju i samband med Zeiss Ikonen, kanske därav axelryckningen.
2006-10-01 09:03   Jeppe
Alf: Ett förtydligande, en digital variant alltså :). Det var en fråga från en medlem.
2006-10-02 14:26   Janne H
V-systemet så har Hasselblad tagit fram ett bakstycke som passar väldigt bra, till och med ytan är samma som på 503cw.

Bara ett litet missförstånd, formatet är visserligen kvadratiskt, men CCd-ytan är 37x37 mm inte 6x6(56x56 mm)
2006-10-02 23:06   Jeppe
Janne: Var har jag skrivit det? Ser inte att jag angett detta..
2006-10-03 18:34   macrobild
Hörde en sifra på Photokina vad det kostade att ta fram 1700mm/4 objektivet, utv kostnader inkluderat.

40miljoner kronor!!!!!

Mikael
2006-10-03 21:19   SonnyOboy
Låter kanske löjligt, men exakt hur bra är Hasselblads kameror jämfört med en kamera från till exempel Nikon eller Canon i 10000-50000kr klassen? Priset på Hasselblads kameror är ju sjukt höga, och jag kan inte förstå, mer än antalet MP, vilka som har nytta utav dem?
2006-10-04 07:00   Jeppe
Sonny: En bild från en kamera med digitalt bakstycke är synbart krispigare än från en systemkamera. Det är inte så mycket antalet pixlar som kvalitén på pixlarna. Jag såg tydliga exempel på detta nere på Photokina. Bland annat IKEA använder dessa till katalogen. Det är rena yrkeskameror.
2006-10-05 22:07   neolit
Hej! Någon här på forumet sa att Canon kommer med all sanolikhet att presentera EOS 40D. Men, som det ser ut så har de inte gjort det. Vet du något som det? Eller någon.
2006-10-06 20:22   Jeppe
Irfan: Nej, någon ersättare till 30D är inte aktuell just nu.

Merläsning

Gå med i exklusiv grupp och få inbjudningar

Flera leverantörer vill att vi skapar officiella grupper för deras märken för att kunna skapa aktiviteter för medlemmarna. Nikon är först ut. Gå med i den nya officiella Nikon-gruppen så kan du sen gå på frukostseminarie nästa fredag med Alex Dawson på Scandinavian Photo (Sthlm). Begränsat antal platser. Läs mer...

Olympus OM-D E-M5 Mark III med 6,5 stegs stabilisering

E-M5 Mark III har krympt och ändå fått plats med Olympus nyaste teknik. Det innebär 20-megapixels sensor, snabbare processor, effektivare stabilisering, 4k-video, Bluetooth och mycket mer. Läs mer... 21

Shimoda Action X - ny äventyrssäck från Shimoda

Amerikanska Shimoda Design släpper en ny serie actionryggsäckar i tre storlekar. Läs mer... 3

Facebook ingen kanal att satsa på för att nå ut

Igår släpptes den stora rapporten Svenskarna och internet och där bekräftas att Facebook inte är en kanal att satsa på. Men det finns andra som är bättre för dig som fotograf. Läs mer... 30

ZEISS Photography Award 2020 öppet

Worldphoto.org har flera tävlingar och nu öppnar de för bidrag till temat Seeing Beyond – Discoveries där man kan lämna in 5-10 bilder. Läs mer...

Pilot flög drönare på Arlanda – riskerar böter och skadestånd

En 42-årig flygkapten från Spanien misstänks för vårdslöshet i flygtrafik och brott mot skyddslagen efter att han skickat upp sin privata kameradrönare i luften på Arlanda. Läs mer... 25

Vi provar Nikon Z50 och de nya DX-objektiven

Plus Vi fick chansen att kika på nya Z50 samt objektiven Z DX 16-50 mm f/3,5-6,3 VR och Z DX 50-250 mm f/4,5-6,3 VR. Vi klämde också på batterigreppet MB-N10 till Z6/Z7. Läs mer... 14

Nikon Z50, spegelfri APS-C-modell

Nikon presenterar sin första spegelfria APS-C-kamera, den lätta och kompakta Z50. Till den kommer dessutom två lätta objektiv: en pannkaksnormal och en telezoom. Läs mer... 8

Nikon Z 58 mm f/0,95 S Noct, uppdaterad lanseringsplan och batterigrepp till Z6/Z7

Nikon introducerar monsterobjektivet Z 58 mm f/0,95 S Noct, en kompromisslös pjäs på två kilo och en ännu tyngre prislapp. Men de visar även upp en uppdaterad lanseringsplan för Z-objektiv och ett batterigrepp till Z6/Z7. Läs mer... 23

Poddradio: Senaste prylarna

Magnus och Martin snackar sig igenom alla nya kameror och objektiv som lanserats sedan det senaste poddavsnittet i slutet av våren. Det visade sig vara en ansenlig mängd. Läs mer... 4