Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Photokina - gott och blandat

Photokina - gott och blandat

Här följer en lång radda bilder med allmänna intryck av hur det var att besöka Photokina 2010.


Södra ingången till det gigantiska mässkomplexet i Köln där Photokina traditionelsenligt äger rum.


Nej, det är inte någon utsänd från Nikon. Måndagen i mässveckan håller alla på och bygger klart sina montrar och vi pressfolk kliver runt bland stegar, snickare och enorma travar av utrustning och ställer frågor. Det här på ett sätt den bästa dagen. lite rörigt, men avslappnat och trevligt.


Är D3x så dyr att den skrämmer bort folk? Nja. snarare höll Nikon på och finjusterade sin monter i lugnet före stormen under måndagen.


När väl mässan börjat är det folk överallt. I montrarna, i gångarna mellan hallarna, i trapporna (som finns överallt - Photokina måste vara en mardröm för handikappade). Här Canons monter.


Mellan hallarna finns stora hallar där det utöver mässbesökare i horder ofta ställs ut bilder av olika slag. Här en jordglob med bilder från jordens alla hörn.


Klart bra initiativ för trötta mässbesökare.


Så vad gör mässbesökare då? Ja, är det roligt att klämma på och ta bilder med häftiga objektiv man drömmer om att en gång äga. Här ett 800/5,6 i Sigmas monter.


Man kan givetvis också testa närbildsobjektiv.


Medelåldern på pojkarna som testar saker är ofta ganska hög.


Föredrag och visningar drar mycket folk.


Vill man vara säker på att få storpublik på en tysk mässa kan man som här demonstrera nakenfotografering.


Morgnarna mellan 09.00 - 10.00 släpps bara utställare och press in. Här värmer Sigmas monterpersonal upp genom att sitta i ring och trumma medan några dansare som annars uppträdde på deras scen varvade upp. Blev rätt skön stämning - kanske nåt att köra på fler arbetsplatser?Ett annat tema är bärpåsar för alla broschyrer besökare vill få med sig hem. Canon och Sony hade satsat på högsmala modeller med korta handtag, de blev inte alls lika populära som påsarna från ...... Nikon, Pentax och Sigma som dels var bredare (i Pentax fall rejält stora) och som även gick att bära över axeln.


Så vad visas upp i montrarna utöver kameror? Objektiv förstås. Här Sigma som hade objektiv för olika fattningar snyggt grupperade längs en lång disk.


Canon visar hur en superzoomkamera är uppbyggd.


Tamron är mycket mer än en tillverkare av billiga tredjepartsobjektiv. De gör även objektiv till kompakter och superzoomar ...


... samt proffsgrejer för övervakningskameror och liknande ...


... plus pytteobjektiv för mobilkameror.


På tal om smått ... Olympus gick som sagt in för att få besökare att känna sig små ...


... på olika sätt.


En av Nikons mer okända modeller, finns i svart och silver.


Annars hade Nikon Chase Jarvis på plats för att berätta om att videofilma med nya D7000.


Sony satsade på en mycket stor och ljus monter men som var lätt att gå vilse i vilket kanske var tanken?


De som ville testa snabbheten hos de nya pellix-modellerna från Sony hade skejtare och cyklister att prova på. Betydligt roligare än att stå och ta bilder av något konstigt modellandskap i grälla färger.


Samsung hade också en stor monter där flaggskeppet var deras nya NX100, men de visade även upp sitt stora utbud av kompakter.


Ett ovanligt tillkrånglat sätt att ta självporträtt med hjälp av en Samsung ST600.


Det hålls mycket produktdemonstrationer, här visas Panasonic G2 upp i någon form av semestermiljö.


Allra trevligast är förstås personliga presentationer av nya prylar. Här visar Nicce Blyberg på Molanders upp nya DSLR-adaptern för Sinars P-kameror.


Man besöker världens största fotomässa och möts av ... Men det gällde tack och lov inte mässhallarna.


Annars tillbringar man som besökande journalist en del tid på presskonferenser som i stort sett tycks följa ungefär samma mönster. Kostymklädda män pratar en stund vardera och det är alltid ett huvud i vägen.


Casio var väldigt djupsinniga på sin presskonferens. Men vad de talar om är behovet av att hitta ny helt teknik - något Casio faktiskt varit rätt bra på.


Det tråkiga som journalist är att man ideligen måste sätta sig och skriva ned det man hört om man inte skall glömma. De tar bort mycket tid från själva mässan. Här Magnus Fröderberg som sitter i pressrummet.


Det blev långa kvällar med datorn på hotellrummet.


Då och då hinner man prova nya prylar på en mässa. Här hade Per Skog på Focus Nordic ordnat fram en Tamron 70-300, deras första objektiv med ultraljudsfocus.


Testbild med ovannämnda 70-300, ville se hur bakgrundsoskärpan såg ut och hittade några märkliga prydnader i montern som fick bli huvudmotiv.


Pentax visade upp sin RS1000, en kamera där du kan byta utseende på kamerans framsida. Kan låta tramsigt, men som profilpryl för ett företag har den onekligen vissa poänger.


Sandisk hade inget revolutionerande nytt att visa upp, men har minneskort för de flesta.


Det visade upp mycket fotoböcker på Photokina, och det här är en bransch som växer så det knakar. Digitala fotoramar och iPad i all ära, men en fotobok är en kul present, något många verkar ha upptäckt.


Det finns en hel hall med i stort sett bara fotoalbum och ramar En del varianter ... Kanske inte riktigt min smak.


Som sagt ...


Fotoramar, i mängder ...


En annan trend som kunde ses överallt var videotillebehör för systemkameror. Här Schneider som visar upp sina ljusstarka objektiv speciellt byggda för filmning. Alla objektiven i serien har samma fysiska längd så du inte skall behöva justera om hela riggen när du byter objektiv. De har även 18-bladiga (!) bländare för att få oskärpedetaljer så runda som möjligt.


Det finns gott om mer eller mindre kända stativtillverkare, här Weifeng som verkar ha ... Hrm, sneglat lite på Gitzo..


En annan trend var diodljus för studio och video.


Många olika tillverkare erbjuder ljusramper med dioder.


Eller varianter av ljusrör.


En stor fördel med dioder jämfört med till exempel halogenlampor eller liknande är att de kan hållas svala.


Vattensäkert blixtaggregat för lite tuffare tag.


Adaptrar för spegellösa kameror är en ny produkt som verkar tillverkas av många små kinesiska företag.


Det vimlar av väskor i alla storlekar och former, här hårdskalsväskor för tuffa tag.


En annan och lätt bisarr variant för tuffa tag - krockkuddemodellen.


Vi avslutar med en klart spännande produkt (tack Stefan Ohlson för tipset!): Basiccolor har tröttnat på de opålitliga och ojämna kalibreringsverktygen för skärmar och har tagit fram Basiccolor Discus. Det här är en rejäl aluminiumkonstruktion, något större än en ishockeypuck som skall vara både noggrannare och mer stabil än sina konkurrenter.Publicerad 2010-09-27. Läst av 9830 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-09-27 14:45   Robert L.
Tack för en kul och intressant sammanfattning!
2010-09-27 14:45   postful
inte en bild från lomographys monter.. dom hade den klart livligaste.
2010-09-27 14:52   Teodorian
Myckjet trevligt, personligt och brett reportage.
2010-09-27 15:15   alex.odman
Tack för fyllig och mysig rapport Martin.

/ Alex
2010-09-27 15:15   J0£L
Det var en trevlig och intressant läsning du delgav oss här. Efter detta känns det nästan som att jag själv varit där. Tackar för det :).
2010-09-27 15:19   Magnus Lindberg
Måste säga att artikeln handlade mycket kring Nikon och övriga märken men knappt inget nämndes om Canon.
Trist, men kanske är det så att canon inte valt att ta upp någon direkt nyhet från dem på årets mässa.
Om det är så att artikelförfattaren missat att ta upp något kring canons produkter så får Martin Agfors gärna komplettera.
2010-09-27 16:23   Altari
Kul att läsa trevligt å beundra. Syn man inte var där själv. =)
2010-09-27 16:35   David Elmfeldt
@Magnus Lindberg. Tre artiklar ner hittar du en hel artikel om Canons nyheter

http://www.fotosidan.se/cldoc/53845.htm
2010-09-27 16:40   Daniel Falk
@Magnus L: Så du missade den separata artikeln om Canons närvaro på mässan eller anser du att denna generella artikel måste innehålla ordet Canon lika många gånger som Nikon för att det inte ska vara vinklat?
2010-09-27 16:55   Magnus Lindberg
@Daniel Elmfeldt och till Daniel Falk
Tack för länken, jag får erkänna att jag inte uppmärksammade detta
2010-09-27 17:01   Grevture
@ Magnus Lindberg:

Ojoj, det var med fem bilder från Nikons monter och bara tre från Canons, till nästa Photokina får jag se till så det blir exakt jämnt fördelat :-)

Allvarligt talat, den här artikeln är inte tänkt att att ta upp nyheter från något märke, mest bara förmedla lite allmänna intryck och osorterade observationer från hela mässan. Det finns som David nämnde åtta olika separata artiklar om produktnyheter från Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Samsung och Sony.

Allmänt om saker som inte kom med i svepet: Det finns så oändligt många saker jag tyvärr inte hann se alls eller bara hann titta mycket kort på. Huvudproblemet med Photokina är att man skulle kunnat tillbringa en vecka bara i hallen med ljusutrustning. För att nu ta ett exempel. Sedan finns det sju hallar till, varav några i två plan ...

Om någon är lite pryltok och har chansen att åka till Photokina, så gör det. Det är en upplevelse att se hur ofattbart mycket fotoprylar - och andra pryltokar - det finns.
2010-09-27 17:26   paco
Martin, vet du vilket Scneiderobjektiv som syns på bilden med DSLR-videoutrustningen? Eller vad objektivserien heter? Den liknar lite Arri Master Primes med gul text mot svart.
2010-09-27 17:52   Grevture
@ Jonne Ollakka: Serien heter Cine-Xenar, och objektivet på bilden är en 75/2,0.

I serien finns
25mm/T2.2
35mm/T2.1
50mm/T2.0
75mm/T2.0
95mm/T2.0

Notera att det är t-steg de talar om, alltså faktiskt ljusgenomsläpp, inte bländarens geometriska storlek (som med de f-steg vi normalt pratar om).

En annan sak att notera ned de här objektiven är att de faktiskt inte tecknar ut 24x36 mm, de har en bildcirkel på 33 mm. Detta beror på att de ursprungligen var gjorda för traditionell filmning som är mer likt aps-c till formatet.
2010-09-27 18:29   paco
Läste precis att de finns nu till Canon EF-bajonett också, så de kanske har ändrat bildcirkeln? Måste väl ändå vara pga 5D Mark II. Priset på 35mm var drygt femtusen dollar. Den egenskap jag önskar vanliga objektiv också hade är att de inte ändrar bildvinkel när man fokuserar närmare eller längre bort.
2010-09-27 19:58   Grevture
@ Jonne Ollakka: Riggen jag tog en bild av var med en Eos 7D, och den kille från Schneider jag pratade med var mycket noga med att påpeka att deras objektiv inte täckte ut bildcirkeln för vare sig Eos 5D eller Nikon D3s. På Schneiders webb uppger de att aps-h, dvs Eos 1D, skall fungera. Den har så vitt jag kommer ihåg rätt en bilddiagonal på just 33 mm så det skall väl fungera med en hårsmån.
2010-09-27 20:39   paco
Finns ju Zeiss Compact Primes för 5D, om man skulle ha en slant över =)
2010-09-27 21:31   aolsson
Vi var en grupp från Ljungby fotoklubb som besökte mässan. Det fanns mycket att se för alla intressen även om det senaste digitala får mest utrymme. I år 3d t. ex.
Det behöver inte bli särskilt dyrt att åka heller. Vår budget var: 560 kr tåg, 700 kr flyg.45 euro mässbiljett och 118 för tre hotellnätter (enkelrum!)
2010-09-27 22:43   stefohl
Kul att du tittade på Basiccolor Discus. Håller just nu på med en test av skärmkalibratorer och det jag sett hittills är inte så uppmuntrande. Min kollega Eva-Terez gjorde en liten filmsnutt om detta som du hittar på www.profiler.nu. Efter att ha gått genom hur Discus fungerar köpte jag en själv. Första gången jag har gjort detta på mässan, så det säger kanske lite om hur imponerad jag biev av denna.

Stefan
2010-09-27 22:43   stefohl
Kul att du tittade på Basiccolor Discus. Håller just nu på med en test av skärmkalibratorer och det jag sett hittills är inte så uppmuntrande. Min kollega Eva-Terez gjorde en liten filmsnutt om detta som du hittar på www.profiler.nu. Efter att ha gått genom hur Discus fungerar köpte jag en själv. Första gången jag har gjort detta på mässan, så det säger kanske lite om hur imponerad jag biev av denna.

Stefan
2010-09-28 11:03   Arne Bivrin
En mycket trevlig och välskriven genomgång av intryck från mässan. Tack!
2010-09-28 12:22   helper
Tackar mycket intressant skrivet och bra bilder.
2010-09-28 22:49   Num Wistbacka
Eftersom jag är rätt ny inom detta med foto så har jag inte hört talas om photokina förut. Kanske läst det, men inte lagt någon nämnvärd uppmärksamhet på det. Undrade bara: Är denna mässa något som kommer om och om varje år? Och är det en mässa som bara hålls i Köln?

För övrigt tackar jag Martin för en trevlig lättläst och framför allt en mer visuell artikel.
2010-09-29 17:06   Grevture
@ Num Wistbacka: Photokina äger rum vartannat år i Köln och har gjort det sedan 1950. Årets mässa var väl lite mindre, men 2008 hade de över 1500 leverantörer på plats och en bit över 150000 besökare.

Merläsning

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer...

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 35

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 68

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 2

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 3

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 20

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar