Annons
Photokinanytt: Nikon

Photokinanytt: Nikon

Nikon hade så att säga inga nyheter, men ändå mycket nytt att visa upp. Med två nya kameror och sex nya eller uppgraderade objektiv fanns det mycket för besökare att klämma på och fråga om.

Nikon visade alltså inte upp något på Photokina som de inte berättat om i förväg, men alla sakerna fanns nu på plats. Skall vi döma av trängseln i montern så var intresset mycket stort. Vi försökte vid några tillfällen utan större framgång köa och tränga oss fram till de diskar där till exempel nya 24-120 eller 28-300 visades upp. Eller för den delen D7000 och D3100.



Så här lugnt var det bara i Nikons monter under måndagen då de höll på och byggde klart. Under resten av veckan var det mer som mellandagsrea.

Det stora dragplåstret hos Nikon var helt klart D7000, där verkar Nikon ha fått till en kamera som trycker på rätt knappar hos många nyfikna. Den väckte även nyfikenhet hos många utanför Nikons monter. Ett lite talande exempel var när Pentax-representanten beskrev sensorn i Pentax K-5. Han beskrev den inte som en Sony-sensor eller berättade om dess tekniska egenskaper. Han sa helt enkelt att det var i stort sett samma sensor som i Nikon D7000.

I artikeln om vårt besök hos Canon för vi lite resonemang om D7000 och Canons nyligen introducerade Eos 60D. Men för att ta den korta summeringen: Det verkar som om Nikon har träffat rätt med sin kombination av pris och specifikation. Det som gör att D7000 känns så trevlig är att den på så många punkter känns som en D300s, men till priset som D90 hade när den kameran introducerades.



Med D7000 verkar Nikon ha hittat en kombination av egenskaper och pris som lockar många.

Fundering: Kameror i prisklassen runt 10000 kronor är viktiga för tillverkarna. Dels säljs själva kamerahusen i stora antal, men ger ändå hyfsade marginaler. Dels säljs det oerhört mycket objektiv, batterigrepp och blixtar till sådana här kameror vilket drar in ytterligare pengar till tillverkarna. Plus filter, stativ, väskor och annat vilket gör att handeln gillar dem och gärna pushar för dem.

Nikon har haft ett litet lyxproblem. Deras D90 har varit en enorm försäljningsframgång och, kanske mest förvånande, den säljer fortfarande bra två år efter att den introducerades. Skall de introducera en ny kamera i den här prisklassen och nå liknande försäljningssiffror måste den inte bara locka nya köpare, den måste också vara tillräckligt mycket uppgradering för att locka många av de nuvarande D90-ägarna (som i sin tur uppgraderat från D80 och D70). Det här är nog förklaringen till att D7000 fått så mycket av de funktioner som tidigare bara funnits i den dyrare D100/D200/D300-klassen.

Intressant nog kommer Nikon fortsätta sälja D90 i alla fall ett tag till. Det är inte otänkbart att de nu kommer använda den som lockvara och bli inte förvånad om du kommer att kunna hitta D90 till mycket intressanta priser lagom till julhandeln.

En kamera som är lätt att glömma bort nu när D7000 tar så mycket uppmärksamhet är D3100. Men den är en annan viktig milstolpe för Nikon: nu har de inte längre några ccd-baserade systemkameror i sitt sortiment. Dessutom har de nu fått video i sin instegsmodell vilket också varit efterlängtat. För att inte tala om Live view och en högsta känslighet som är två steg högre.

Föregångaren D3000 har i perioder varit den mest sålda systemkameran i Europa, kan Nikon upprepa liknande bedrifter med D3100 så har de lockat in många användare i sitt system. Instegskameror är viktiga på det sättet, många som sedan vill köpa ny dyrare kamera fortsätter i samma system.


Nya objektiv och ny blixt

Nikon har under sommaren presenterat sex nya eller uppgraderade objektiv. Lasse Pettersson på Nikon ordnade en AF-S 35/1,4 som vi kunde klämma och känna lite på. Objektivet påminner mycket om AF-S 24/1,4 i storlek och utseende, och trevligt nog verkar det ha en del likheter även rent bildmässigt. Bland annat ser oskärpeteckningen ut att ha samma trevliga karaktär.



AF-S 35/1,4 på bländare 4. Fotomodellen är produktspecialisten Lasse Pettersson från Nikon.

AF-S 35/1,4 på bländare 1,4. Oskärpeteckningen ser onekligen mycket trevlig ut.

En annan nyhet vi var nyfikna på var den nya blixten SB-700 som ersätter SB-600. En trevlig nyhet är att den nu kan agera masterblixt. Den har dessutom fått samma avsevärt förbättrade gränssnitt som SB-900, men även några helt egna finesser.



Användargränssnittet är betydligt smidigare än hos föregångaren SB-600.

Dels har SB-700 ett lite annorlunda utformat överhettningsskydd än sitt storasyskon. SB-900 kör på i full fart tills överhettningsskyddet stänger av blixten. Hos SB-700 klickar överhettningsskyddet i lite tidigare, men saktar i gengäld bara in blixten. Du får fota i ett lägre tempo, men kan i alla fall fortsätta. Vi kan väl tycka att det mest optimala hade varit om man kunnat välja mellan de två varianterna. Oftast är nog arbetssättet hos SB-700 att föredra, men det finns situationer då man kanske hellre vill jobba som med SB-900.

Den andra smarta detaljen hos SB-700 är färgfiltren. Hittills har man färgfiltrerat blixtar med hjälp av tunna plastfilmer som är hopplösa att få tag i, lätta att skrynkla till och som gärna lossnar eller hamnar på trekvart. Nu får du istället ett kraftigt och lätthantering plastfilter för lysrörsljus och ett för glödlampsljus.



Den här typen av färgfilter är betydligt enklare att hantera än de tunan filterfilmerna man hittills brukat använda. Hoppas Nikon kommer med fler färgvarianter och inte minst något liknande för SB-900.

Fundering: Många störde sig på att SB-900 var så mycket större än sin föregångare SB-800. Samtidigt var SB-600 inte något riktigt bra alternativ eftersom den inte kunde agera master-blixt. Nu kommer så äntligen en mindre och lättare variant på SB-900 som kan agera master. Dessutom är den en tusenlapp billigare. Nackdelarna jämfört med SB-900 är det lägre ledtalet och det mindre zoomomfånget. Men för väldigt många kommer SB-700 räcka mer än väl och det var på tiden att det gamla lindrigt sagt knöliga användargränssnittet försvann.

Vad gäller objektiven så verkar Nikon följa två parallella spår: Dels finputsa några år gamla proffsgrejer till senaste standard, exempel är uppfräschad 200/2, 300/2,8 och 200-400/4. Dels verkar de på allvar vilja täppa igen en del uppenbara brister i sitt sortiment jämfört med konkurrenterna. Eller rättare sagt, konkurrenten. Det innebär proffsobjektiv som 24/1,4 och nu 35/1,4. Det innebär också prosumerobjektiv som 16-35/4 och 24-120/4. Och kanske 28-300/3,5-5,6, här är det väl lite oklart om det här objektivet är ett konsumentobjektiv som den framgångsrika DX 18-200 eller det klarar att göra även mer kräsna entusiaster och proffs nöjda.

Till sist - Nikon-nyheten vi saknade: Spegellös kamera. Den största Nikon-nyheten vi inte fick se på Photokina var den spegellösa kamera det ryktats intensivt om hela året. Med tanke på alla patentansökningar och alla halvkryptiska uttalanden från Nikon-chefer så känns det som en sådan kamera faktiskt lurar någonstans i vassen. Men Nikon vill nog vara väldigt säkra på att ha något konkurrenskraftigt innan de ger sig in på sådana äventyr. Jämfört med bjässar som Panasonic, Samsung och Sony så är Nikon ett relativt litet företag och har inte hur stora resurser som helst. Nikon har nått stora framgångar bland annat genom att envist hålla fast vid en enda objektivfattning i över 50 år. Att införa en fattning till är inget de gör att utan att tänkt över saken ordentligt.

Men spegellösa kameror är ett segment ingen tillverkare kan undvika i längden. Eller för att vara mer exakt: Alla måste kunna erbjuda mindre och lättare systemkameror. Om man sedan åstadkommer det med eller utan spegel spelar ingen roll, det centrala är att många kunder vill ha rimligt kompakta systemkameror. En som enkelt går att stoppa i en jackficka, men som har hyfsat stor sensor och där det går att byta objektiv.

Publicerad 2010-09-26.

5 Kommentarer

Rei Trulsson 2010-09-26 18:36  
Hm, vart tog uppdaterade 85mm f/1.4G vägen? Inte ett ord om den...
asg 2010-09-26 18:53  
Nikon-nyheten som jag saknade, och har saknat i många år, är AF-S 300 4,0 VR. Canon har ju haft ett sådant i över 10 år. Nikon själv har hunnit uppgradera alla sina telen med VR en vända och ändå saknas VR på 300/4!
Och sedan en AF-S uppgradering av deras 80-400, snälla...
Grevture 2010-09-26 19:11  
@ Rei Trulsson: Oj, ser nu att jag som du säger helt glömt bort att nämna den. Som ägare av den gamla versionen är jag själv mycket nyfiken på att provköra den vid tillfälle, lär återkomma i frågan ...
esbtse 2010-09-26 19:17  
När kommer Nikon D700x?
/Thomas
Grevture 2010-09-26 19:18  
@ Anders Svahn Garå: Nikon har ju över huvud taget fått en hel del (berättigat) skäll för att det saknats semiproversioner av diverse objektiv med bländare 4, något mitt emellan stora superdyra pro-versioner med bländare 2,8 och konsumentversioner med variabel bländare (om vi nu talar om zoomar).

300/4 har ju varit ett av (för) få undantag här. Nu har de släppt 16-35/4 och 24-120/4. Nu får vi hoppas på den lika saknade 70-200/4 och, kanske rent av att de uppgraderar 300/4 med VR.

Nikon har presenterat tio nya och uppdaterade objektiv plus en telekonverter bara hittills i år, och ungefär lika många förra året, så det vore orättvist att säga att de legat på latsidan.
Rei Trulsson 2010-09-26 19:44  
Tack Martin, ser fram emot en testrecension av den uppdaterade klassikern. Har tidigare haft 85/1.4D och ska i dagarna skaffa en igen. Den står sig mycket väl fastän det kommer en uppdatering. Givetvis är där ju märkbar uppdatering, t ex snabbare autofokus och tystare motor. Förutom det, så lär det vara bättre skärpa ut mot kanterna. Men för min porträttfotografering, lär jag inte behöva snabbare och tystare AF. Dock är uppdateringen efterlängtad av många och det ha gått många år sedan de började tillverka den nuvarande modellen. Har du möjligtvis uppgifter eller kännedom om när 1.4D-versionen började produceras?

På avdelningen gnällspik, så tycker jag det är väldigt märkligt och snålt att inte tillföra vädertätning på kommande version.
Grevture 2010-09-26 19:48  
@ Rei Trulsson: 1995
Rei Trulsson 2010-09-26 20:21  
Tack Martin, attans, det var minsann riktigt länge sedan. Jag skulle gissa på tio år, men det är alltså ca 15 år sedan. OMG! Snacka om en ihärdig och beständig klassiker! Då känner jag mig ännu gladare att snart äga ett exemplar igen, som jag minsann inte ska göra mig av med. :-)
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS