Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Sony FX3 – liten professionell videokamera

Sony FX3 – liten professionell videokamera

Sony FX3 är ett mer professionellt alternativ till Sony A7S III. Skillnaderna ligger främst i hur kameran kan hanteras.

Sony FX3 har en bakbelyst CMOS småbildssensor med 10,2 megapixel som är anpassad för 4K-video. Det går att ta stillbilder, men det är inte det huvudsakliga arbetsområdet. Kameran är mer anpassad för video än Alpha-modellerna och heter därför "FX" precis som flera av Sonys professionella videokameror, exempelvis FX6 och FX9.

Förutom skillnaden i upplösning vid stillbildstagning så har FX3 i stort samma specifikationer som A7S III. Den enda skillnaden som nämns i de dokument vi fått ta del av är profilen S-Cinetone som ska ge en långsfilmsliknande look.

Mer påtagliga skillnader är att FX3 en fläkt som kan kyla sensorn och saknar sökare, kameran är tänkt att användas med en monitor.

Sony FX3 har fästen för handgrepp och flera rejäla knappar som är programmerbara. Det finns tre lampor som indikerar inspelning (tally lamp) och det går att spela in ljud i fyra kanaler med hjälp av en adapter som har kraftiga XLR-kontakter.

Precis som med A1 och A7S III finns det dubbla minneskortsplatser som klarar både SD UHS-II-kort och CFexpress typ A-kort. Enligt Sony är det bara om man spelar in video i det mest utrymmeskrävande formatet som man behöver CFexpress-kort. Man bör använda SD-kort som har V90-markering.

Det går att använda APS-C- eller Super 35-objektiv, men sensorns pixeltäthet räcker inte till för 4K med ett sådan objektiv. Det går därför att välja digital uppskalning till 4K.

Det kommer att gå att lagra video i råformat på externa inspelare, men exakt vilka kommer Sony att meddela senare.

Kamerahuset väger 640 gram. Vi har ännu inget svenskt pris. EU-priset är 4.700 euro.Publicerad 2021-02-23. Läst av 2865 personer.

4 Kommentarer

jonas18z 2021-02-23 17:40  
Synd att de inte lyckats göra 4k i super35 och i ff begränsar ju rätt mycket inoptikval


Sony kommer ge a7siii S-Cinetone i och med firmware 2.0.
c.m.s 2021-02-23 19:12  
Nu är inte jag målgruppen för den här kameran men jag förstår inte riktigt poängen med den. Och det verkar ju gälla för flera av dem som testat den också.
Det är absolut inte något fel på den i sig men den är ju mer eller mindre identisk med A7SIII fast utan sökare. Den saknar de mer film-inriktade funktionerna som de andra modellerna i Sonys Cinema Line har utan har istället precis samma funktioner som A7SIII. Känns som Sony konkurrerar med sig själv här.

Sen att de inte kunde kosta på sig en lite bättre LCD när de valde bort den fina EVF som A7SIII tycker jag är snålt.
Svar från froderberg 2021-02-23 19:59
FX3 är tänkt att användas när och där de större FX-modellerna är för stora. Exempelvis om man vill filma inne i en bil. I de flesta fall kommer kameran användas med extern monitor.

För Sony verkar frågan mer vara "Varför gjorde ni överhuvudtaget en A7S III". Svaret från Sony Europe på den frågan är "för att kunderna förväntade sig en efterföljare till A7S II".
c.m.s 2021-02-23 21:13
Känns som att om enbart denna modell kom så skulle folk som väntat på A7S varit rätt nöjda ändå (edit: vem försöker jag lura, folk är ju aldrig nöjda :) ). Den högupplösta EVF:en känns lite bortkastad på en kamera vars främsta fokus är på video. De som använder EVF verkar ha den för spela upp materialet de spelat in. Hade LCDn varit av ett bättre slag (större, ljusstarkare och mer högupplöst) så hade det behovet varit mindre kanske.

Det som folk verkar vara besvikna på är att den inte har mjukvaran/funktionerna/verktygen som man förväntar sig av en Cinema Line modell (som shutter angle, wave forms osv) utan detta är en Alpha kamera i Cinema-kläder.
jonas18z 2021-02-23 23:47
” FX3 är tänkt att användas när och där de större FX-modellerna är för stora. Exempelvis om man vill filma inne i en bil. I de flesta fall kommer kameran användas med extern monitor.”

Allt det går med a7sIII också

Man får med ljudmodulen för XLR. Mot ingen Evf

Undra varför de inte satsade på något helt annat format en komodo hade ju varit mer köpvärd. Då dubbade fått något helt annat

Merläsning

ANNONS
Samyang till Sony - Scandinavian Photo