Annons
Artiklar > Analog bild > Tokina atx-m 85/1,8 FE för Sony

Tokina atx-m 85/1,8 FE för Sony

Tokina atx-m är ny objektivserie för spegelfria systemkameror. Först ut är atx-m 85 mm f/1,8 FE som passar Sony.

Tanken är att atx-m-objektiven ska finnas med flera olika fattningar, men först ut är Sony E-fattningen.

Tokina atx-m 85 mm f/1,8 FE har en ST-M-fokusmotor som ska fungera enligt Sonys specifikationer och därmed fungera fullt ut med Sonys AF-funktioner. Det ska inte heller vara några problem med Sony-kamerornas inbyggda bildstabilisering.

Objektivet är vädertätat och består av 10 linselement i 7 grupper. Bländaren har 9 blad. Fokuseringen är intern vilket innebär att objektivet inte växer när objektivet fokuserar på kortare avstånd. Närgränsen är 0,8 meter. Filterdiametern är 72 mm och vikten 645 gram.

Tokina atx-m 85 mm f/1,8 FE börjar levereras den 7 februari. Vi har inget svenskt pris ännu, men USA-priset är 500 dollar.

Exempelbild från TokinaPublicerad 2020-01-17. Läst av 2592 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-01-18 01:00   PMD
Vad skulle det finnas för anledning att tro att objektivet skulle kunna skapa problem med Sony-kamerornas inbyggda bildstabilisering?
Svar från froderberg 2020-01-18 01:42
Vet inte. Det är någon som Tokina själv nämnt.
sceptic 2020-01-18 18:40
Tokina nämner inget om avsaknad av problem, utan snarare att allt fungerar som det är tänkt. Pressmeddelandet säger:
"The atx-m 85mm FE is developed and manufactured in accordance with Sony-licensed specifications and communicates all required data to the camera to take full advantage of the latest Sony features including 5-axis image stabilization, Face/Eye Priority AF, Real-time Eye AF, MF assist, and electronic distance scale."
Sten-Åke Sändh 2020-01-30 01:16
Är det inte konstigt att de skriver så? Det där objektivet har väl ingen egen inbyggd stabilisering vad jag kunnat uttyda av texten på objektivet. Har man ingen inbyggd stabilisering så sköter ju kameran allt. Men det är ju en lite annan grej med de som har stabilisering för då sköter kameran allt utom "pitch and yaw" (vickning av objektivänden up och ned och från sida till sida). Så där kan det ju ställas större krav på samspel mellan objektiv och hus.

När det gäller Sony just så är det skillnad om man sätter mitt gamla Sigma 150-500mm A-mount MED Sigma OS-stabilisering och LA-EA3-adaptern på en modern A7:a och om man sätter på en modern Sony E-mountzoom om jag fattat det rätt. Innan A7 II:orna fick ny FW så var det massor av AF-funktioner som inte blev aktiverade t.ex. och dessutom så samspelade inte den typen av A-mountobjektiv med kamerahuset så att objektiven skötte "pitch and yaw" utan allt sköttes av objektivet om jag inte missminner mig.

När jag testar nu så ser jag att mitt gamla Sigma-zoom inte kommunicerar alls med kamerahuset när det gäller stabiliseringen. Man kan faktiskt ha både objektivets stabilisering OCH kamerans samtidigt! Jag brukar alltid stänga av kamerans antiskak med min Sigma-zoom som får sköta allt istället för kameran.

Med min 70-200mm Sony E-mountzoom är det helt omöjligt att ha båda stabiliseringssystemen på samtidigt. Allt styrs i det fallet via switcharna på objektivet. Kollar jag i F-knappens menyer så ser jag att Steady Shot är låst och går man in på valet så säger displayen att Steady Shot styrs via objektivet och med dessa nya objektiv så sköts två dimensioner av objektivet och resten av huset.
sceptic 2020-01-30 07:41
Jag tror det är så enkelt att objektivet anger sin brännvidd till kameran. Sonys IBIS tar hänsyn till brännvidden (när man kör manuella gluggar kan man ange den själv), på ett sätt jag inte kan detaljerna kring. Gissningsvis krävs det kraftigare korrigering med längre brännvidder (där en liten skakning ger stor rörelseoskärpa) och Sony har säkert en algoritm som justerar slaglängden på sensorförflyttningen utifrån angiven brännvidd (bland annat).
Sten-Åke Sändh 2020-01-30 11:18
Ja det är ju en faktor. För de objektiv som inte kan kommunicera med kamerahuset som gamla manuella är det enkelt för då kan man alltid ange det manuellt. Det luriga är gamla A-mounts som exv. har inbyggd stabilisering där blir det faktiskt lite rörigt då man faktiskt kan ha båda systemen aktiva. De verkar faktiskt inte vara medvetna om varann i min A7 III och det är väl inte optimalt.

Merläsning


Elinchrom ELB 500 TTL