Annons
Artiklar > Tre fullformatsobjektiv till Nikon från Samyang

Tre fullformatsobjektiv till Nikon från Samyang

Samyang breddar sitt sortiment och kommer nu med två objektiv för Nikons spegelfria fullformatskameror med Z-fattning. Dessutom lanseras ett 85 mm f/1,4 med autofokus för den traditionella Nikon F-fattningen.

Till den nya Z-fattningen kommer två manuellt fokuserade objektiv, en 14 mm ultravidvinkel och ett ljusstarkt 85 mm tele. Båda har tidigare lanserats i versioner med Canon Eos RF-fattning. Det tredje nya objektivet är ett ljusstarkt 85 mm objektiv med autofokus som passar Nikons traditionella spegelreflexkameror (F-fattning).

Alla tre objektiven är vädertätade och försedda med Samyangs flerlagers antireflexbehandling UMC.

Samyang MF 14 mm f/2,8 Z har en närgräns på 28 cm. Innanför objektivets kåpor ryms 14 linselement monterade i 10 grupper. Bland dessa finns två linselement av ED-glas som minimerar kromatisk aberration (oönskad färgblödning). Tre linselement är gjorts av HR-glas (High Resolution) och två asfäriska linser används för att ge bra skärpa över hela bildytan.

Ett fast monterat motljusskydd skyddar den välvda frontlinsen från både ströljus och stötar. Objektivkonstruktionen gör dock att filtergänga saknas och då det heller inte har elektriska kontakter är användaren hänvisad till manuell bländarinställning och exponering.

Samyang MF 85 mm f/1,4 Z och Samyang AF 85 mm f/1,4 F delar optisk konstruktion (9 linselement i 7 grupper) och är  konstruerade för att ge mjuk och behaglig bakgrundsoskärpa, vilket ofta är önskvärt vid porträttfotografering.

Medan MF 85 mm f/1,4 Z är konstruerat för användning på Nikons spegelfria kameror med Z-fattning och fokuseras manuellt är AF 85mm f/1.4 F utrustad med en tyst autofokusmotor och vänder sig till Nikon-användare som fotograferar med DSLR-kameror (F-fattning).

Andra detaljer som skiljer:

MF-versionen med Z-fattning har en närgräns på 1 meter, 8-bladig bländaröppning och 72 mm filterdiameter. Objektivet saknar elektrisk koppling till kameran vilket innebär att bländarinställning och exponering sköts manuellt.

AF-versionen med F-fattning kan fokuseras så nära som 0,9 meter, har en något rundare bländaröppning med 9-bladig bländare och en filterdiameter på 77 mm. Elektriska kontakter och inbyggd CPU (processor) ger stöd för kamerans alla typer av exponeringsautomatik.

De nya objektiven kommer att finnas tillgängliga för levereras senare i vår. De rekommenderade priserna är satta till 4 699 för Samyang MF 14 mm f/2,8 Z. Teleobjektivet MF 85 mm f/1,4 Z är prissatt till 3 999 kronor. Autofokusobjektivet AF 85 mm f/1,4 F har fått priset 7 399 kronor.Publicerad 2019-04-11. Läst av 2860 personer.

4 Kommentarer

joakim d 2019-04-11 21:35  
Är det någon som kan förklara varför 85:an med Z fattning är så mycket större än den andra när det är samma optiska konstruktion? Jag vet att Z fattningen är mycket vidare i diameter men ska det göra objektivet så pass mycket längre? (jag förutsätter att objektiven på bilden är avbildade i samma skala)
Svar från froderberg 2019-04-11 21:45
Det beror på att objektivet är konstruerat för spegelreflexkameror som har långt avstånd mellan bajonett och sensorn. I och med att Z-fattningen har kortare avstånd mellan bajonett och sensor och måste man kompensera för skillnaden i avstånd genom att göra objektivet längre baktill. Ungeför som en fast monterad adapter. Det är samma för Sigmas Art-objektiv med E-mount.
joakim d 2019-04-12 07:58
Tack, att jag inte tänkte på det. När det står "samma optiska konstruktion" så måste man läsa det som "objektivet är inte optimerat (vad gäller optisk konstruktion) för en spegelfri kamera"
PMD 2019-04-12 15:23
Med brännvidden 85mm så kan det nog bli ganska bra utan speciella optimeringar för kort registeravstånd. Kanske t.o.m. bättre än att försöka göra objektivet kortare.
annons

Merläsning

ANNONS