Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Tre fullformatsobjektiv till Nikon från Samyang

Tre fullformatsobjektiv till Nikon från Samyang

Samyang breddar sitt sortiment och kommer nu med två objektiv för Nikons spegelfria fullformatskameror med Z-fattning. Dessutom lanseras ett 85 mm f/1,4 med autofokus för den traditionella Nikon F-fattningen.

Till den nya Z-fattningen kommer två manuellt fokuserade objektiv, en 14 mm ultravidvinkel och ett ljusstarkt 85 mm tele. Båda har tidigare lanserats i versioner med Canon Eos RF-fattning. Det tredje nya objektivet är ett ljusstarkt 85 mm objektiv med autofokus som passar Nikons traditionella spegelreflexkameror (F-fattning).

Alla tre objektiven är vädertätade och försedda med Samyangs flerlagers antireflexbehandling UMC.

Samyang MF 14 mm f/2,8 Z har en närgräns på 28 cm. Innanför objektivets kåpor ryms 14 linselement monterade i 10 grupper. Bland dessa finns två linselement av ED-glas som minimerar kromatisk aberration (oönskad färgblödning). Tre linselement är gjorts av HR-glas (High Resolution) och två asfäriska linser används för att ge bra skärpa över hela bildytan.

Ett fast monterat motljusskydd skyddar den välvda frontlinsen från både ströljus och stötar. Objektivkonstruktionen gör dock att filtergänga saknas och då det heller inte har elektriska kontakter är användaren hänvisad till manuell bländarinställning och exponering.

Samyang MF 85 mm f/1,4 Z och Samyang AF 85 mm f/1,4 F delar optisk konstruktion (9 linselement i 7 grupper) och är  konstruerade för att ge mjuk och behaglig bakgrundsoskärpa, vilket ofta är önskvärt vid porträttfotografering.

Medan MF 85 mm f/1,4 Z är konstruerat för användning på Nikons spegelfria kameror med Z-fattning och fokuseras manuellt är AF 85mm f/1.4 F utrustad med en tyst autofokusmotor och vänder sig till Nikon-användare som fotograferar med DSLR-kameror (F-fattning).

Andra detaljer som skiljer:

MF-versionen med Z-fattning har en närgräns på 1 meter, 8-bladig bländaröppning och 72 mm filterdiameter. Objektivet saknar elektrisk koppling till kameran vilket innebär att bländarinställning och exponering sköts manuellt.

AF-versionen med F-fattning kan fokuseras så nära som 0,9 meter, har en något rundare bländaröppning med 9-bladig bländare och en filterdiameter på 77 mm. Elektriska kontakter och inbyggd CPU (processor) ger stöd för kamerans alla typer av exponeringsautomatik.

De nya objektiven kommer att finnas tillgängliga för levereras senare i vår. De rekommenderade priserna är satta till 4 699 för Samyang MF 14 mm f/2,8 Z. Teleobjektivet MF 85 mm f/1,4 Z är prissatt till 3 999 kronor. Autofokusobjektivet AF 85 mm f/1,4 F har fått priset 7 399 kronor.Publicerad 2019-04-11. Läst av 2549 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-04-11 21:35   joakim d
Är det någon som kan förklara varför 85:an med Z fattning är så mycket större än den andra när det är samma optiska konstruktion? Jag vet att Z fattningen är mycket vidare i diameter men ska det göra objektivet så pass mycket längre? (jag förutsätter att objektiven på bilden är avbildade i samma skala)
Svar från froderberg 2019-04-11 21:45
Det beror på att objektivet är konstruerat för spegelreflexkameror som har långt avstånd mellan bajonett och sensorn. I och med att Z-fattningen har kortare avstånd mellan bajonett och sensor och måste man kompensera för skillnaden i avstånd genom att göra objektivet längre baktill. Ungeför som en fast monterad adapter. Det är samma för Sigmas Art-objektiv med E-mount.
joakim d 2019-04-12 07:58
Tack, att jag inte tänkte på det. När det står "samma optiska konstruktion" så måste man läsa det som "objektivet är inte optimerat (vad gäller optisk konstruktion) för en spegelfri kamera"
PMD 2019-04-12 15:23
Med brännvidden 85mm så kan det nog bli ganska bra utan speciella optimeringar för kort registeravstånd. Kanske t.o.m. bättre än att försöka göra objektivet kortare.

Merläsning

Se SVT-dokumentären om Erik Johansson

”Längtan är en plats” - surrealistiska bilder och speciella platser. Läs mer...

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 5

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 38

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 79

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 5

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar