Annons
Artiklar > Fotografen: ”Jag tror inte att vi använder Instagram om fem år”

Fotografen: ”Jag tror inte att vi använder Instagram om fem år”

Plus

Många större användare på Meta-ägda Instagram märker stor skillnad - nya algoritmer och annan inrikting drabbar fotografer.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2022-07-22.

19 Kommentarer

MNB 2022-07-22 15:21  
Det kommer komma vettiga alternativ förr eller senare. Det är jag helt övertygad om. Det finns en sån stor marknad som instagram av någon dum anledning lämnar, som dom haft i princip monopol på.

Det är möjligt att reels osv ger mer pengar till facebook/meta?

Men det finns alldeles för många fotografer på alla nivåer i världen som vill ha en plattform att visa upp sina bilder på.

Om inte instagram är intresserade av att vara den plattformen längre så kommet någon annan definitivt vara det.
netstorm 2022-07-22 17:49
Korta videoklipp lär ha mycket högre retention rate än fotografier. YouTube vandrar samma väg med sina YouTube Shorts. Ju längre tid användaren spenderar på sajten, ju fler reaktioner genereras och mer reklam kan visas.

Sedan tycker jag att fotografer verkar missa poängen med Instagram och på något vis känner sig "berättigade" till en plattform som inte har oss som målgrupp. Tanken var att dela ögonblicksbilder varpå folk rundade det genom att föra över DSLR-bilder till mobilen. Vill man ha en sajt dedikerade åt "riktiga" fotografer så finns fortfarande 1x, 500px, Fotosidan och Flickr men gemene man är väldigt ointresserad av den typen av innehåll så det blir bara klubbar för inbördes beundran.

Instagram har inte heller abdikerat. Mitt flöde är fortfarande 99% stillbilder eftersom människorna jag valt att följa delar just bilder från sin vardag. Folk kommer inte överge Instagram bara för att man kan ladda upp videor och så länge folk hänger på Instagram så får fotograferna som vill ha en publik snällt rätta sig. Den stora massan hänger sannolikt inte på Instagram för att se Eriks bilder utan det var bara en bonus för oss att vår landskapsbild dök upp i folks flöde när de tittade på sina vänners semestrar eller influensers träningspass.
MNB 2022-07-22 20:50
Korta videklipp är ju en egen del och har en egen publik. Som stillbildsfotograf har jag noll intresse i att skapa korta videoklipp. Vad jag fått uppfattning om när jag skriver och läser på andra forum för fotografer/kameror så är majoriteten helt emot reels och efterfrågar ett vettigt alternativ till instagram. Samma med många av fotograferna som har YouTube kanaler. Många av dom efterfrågar alternativ till instagram som inte är direkt bra egentligen hur bilderna presenteras osv. Men alternativen är helt enkelt för dåliga (500px och Flickr)

Tyvärr är inte 500px eller Flickr något vidare alternativ.

Om det kommer ett bättre alternativ som fokuserar på foton och fotografer, så kommer en stor del överge instagram. Utan tvekan.

Det som blir kvar är tiktok "generationen" för det är ju precis vad instagram vill att det ska bli och eftersträvar.
Frekeman 2022-07-22 22:24
Räckvidden som Instagram medger är väl rätt svårslagen? ”Vanligt folk” har ofta ett Instagram-konto och kan därmed följa en.

Flickr är väl inte helt fel men det är för få som hänger där numera.

Jag tror inte att ett alternativ som fokuserar på fotografer är särskilt önskvärt. Jag vill nå ut till gemene man samt till fotointresserade – bägge kategorier finns på Instagram. Om man väljer att kolla på de man följer blir det oftast ok men ibland glömmer man ju och spenderar då utan att tänka sig alltför lång tid med att titta på söta kattvideor! 😻
MNB 2022-07-23 20:58
Ja just nu. Men vi pratar om instagrams framtid. Som Erik Johansson säger, om 5 år han inte att vi använder instagram. Jag tror han har rätt.

Du missförstod nog mitt inlägg, eller så skrev jag otydligt. Jag tror inte heller på en nischad plattform bara för fotografer. Men jag tror på en plattform som är mer för stillbilder, oavsett om det är amatörfotografer, proffs eller någon som bara dokumenterar sin vardag med mobilkameran.

Det är ju den plattformen instagram var, det är ju därför den blev så populär och därför vi alla är där. Men det är ju något dom onekligen går ifrån.

Folk kommer ju lessna på det helt. Senast idag såg jag den rätt så kända gatufotografen Jonas Rask skriva i sitt inlägg hur less han var på instagram som plattform.

Han, Erik och alla andra har ju helt rätt. Det är ju bara en dålig kopia av tiktok nu och värre blir det. Det ena reelen är töntigare än den andra över den andra, och så en massa reklam däremellan.

Varför skulle det vara intressant för stillbildsfotografer...?
Frekeman 2022-07-24 14:53
Jag tror att vi fortfarande kommer att använda oss av Instagram om fem år. Dels för att många har ett upparbetat antal följare där och dels för att jag har svårt att se ett vettigt alternativ som får tillräckligt med räckvidd. Vi får nog bita ihop och använda Instagram bäst det går – kanske det blir bättre, kanske ännu sämre. Den som lever får se.
MNB 2022-07-25 22:53
Ja vi får se. Men så som fackbok utvecklats och blivit någon reklamsida med bara rent skräp, känns det inte långt bort att instagram blir något liknande fast med videos.

Det kan hända mycket på 5 år och förr eller senare kommer något företag eller hemmaknackare komma med en utmanare, det vore konstigt annars då det som sagt uppenbarligen finns ett behov.
Cygni 2022-07-27 14:45
Just nu tycker jag att det dyker upp en massa "oinbjudet" i ens flöde. Allt möjligt skit som man inte har bett om. Både reklam och en massa konstiga inlägg från folk som man aldrig har bett om att integrera med.
hbengtsson 2022-07-23 10:12  
Pengar pengar pengar. Alla sociala plattformars död. Instagrams öde såg man för ganska länge sedan och nu är det som att bläddra i ett gratismagasin från SPA-hotellet med 95% reklam och två läsbara artiklar.
Makten 2022-07-24 08:02
Den stora frågan är varför folk vill konsumera skräp, eftersom det tydligen fungerar. Att just fotografer är missnöjda säger inget om vad den stora massan tycker.
Sunbound 2022-07-28 06:39
Håller med 100%!
Efter FB tog över Instagram har det bara gått utför, både FB och Insta är helt och hållet fokuserade på att främja sina egna algoritmer för att maximera click och reklam (och driva vinster). Finns mer eller mindre 0 intresse för att hitta en balans med en bra konsumentupplevelse.

Själv kör jag Flickr, tycker nog att det är det bästa alternativet även om det inte är lika "trendigt" som andra sociala plattformar.
mats lindfors 2022-07-24 23:33  
Varför inte prova Twitter? Det har en bättre presentation av bilder än Insta. Man kan klicka upp bilderna stora. Funkar bättre för liggande bilder. App för iPad. Bättre sökmöjligheter m.m.

Mänga fotografer utomlands har gått från Insta till Twitter. Men svenska fotografer finns knapp på plattformen ännu. Jag har börjat att lägga ut mina bilder och skaffa lärdomar sedan några månader tillbaka. Litet uppehåll just nu i sommarvärmen. För elva år sedan var jag stortwittare med 2800 tweets på ett halvår. Men då rörde det sig om bara text. Jag hittas under @MatsLindfors
Frekeman 2022-07-25 07:44
Ett starkt skäl mot Twitter: https://www.amateurphotographer.co.uk/latest/photo-news/twitter-bans-publishing-images-of-others-without-consent-157594

Och nu när inte Elon Musk verkar köpa tjänsten så lär väl ingen förbättring vara att vänta?
mats lindfors 2022-07-25 10:55
Fredrik: Oj, det kände jag inte till. Det har inte nämnts där jag har fått information. För en natur och landskapsfotograf spelar det ingen roll, men i det stora hela är det förkastligt.
mats lindfors 2022-07-27 11:56  
Det blir mer video. Senast igår uttalade sig chefen Adam Mosseri “The second thing I’m hearing are a lot of concerns about photos and how we’re shifting to video. Now, I want to be clear we’re going to continue to support photos, it’s part of our heritage… That said, I need to be honest, I do believe that more and more of Instagram is going to become video over time.”

https://petapixel.com/2022/07/26/instagram-head-doubles-down-on-video-amid-growing-backlash/
Cygni 2022-07-27 14:52  
Fotosidan kan väl ta fram en app som fungerar i mobil å platta.
snoreeler 2022-07-28 12:05  
Vad med Mostphotos, YouPic och Viewbug? Nu är den förstnämnda mer av en bildbank, medan dom andra är mer inriktade på att sälja fotografen. Det finns nackdelar här också, och dom är ganska små i sammanhanget, men på det hela mer tillåtande vad gäller modellfotografering än dom stora
Frekeman 2022-07-29 16:44  
Instagram tänker om… tillfälligt i alla fall: Instagram U-turns on TikTok-style revamp https://www.bbc.co.uk/news/technology-62345306
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS