Annons
Artiklar > Rapport från Elmia 2003

Rapport från Elmia 2003

Foto 2003 lockade i år ännu fler besökare än förra året. Det var den nionde gången i ordningen som mässan hölls i Jönköping. Kanske var de för att det var en Hem- och Villa-mässa samtidigt, som det var lite fler besökare än vanligt. Att det var mycket folk märkets på bilköerna som slingrade sig igenom Jönköping. Mycket folk kom för att se vad som företagen kunde erbjuda oss konsumenter. I Canons monter var det trångt....stundtals mycket trångt ...


Mycket berodde nog på Canons satsning på den digitala fotograferingen, men även på kringutrustning som skrivare och skannrar. Mest folk var det naturligtvis runt Canons senast skapelser 10D och 1Ds. Canon visade ett objektiv som inte finns på marknaden ännu.. EF 17-40/4L som ska anses vara normalzoomen på en 10D och kanske passa 10D-använarens plånbok lite bättre än EF 16-35/2.8L. Den ger en brännvidd motsvarande 27-64mm på en 35mm SLR. Leverans kommer förhoppningsvis att ske i maj månad, ca.pris: 10000:-


Nikon visade upp sin F75 som jag inte tyckte såg sådär förtroendeingivande ut, men den blir nog en het konkurrent i den prisklassen. Nikon passade även de på att visa ett objektiv som inte heller finns i Sverige än. Nämligen Nikkor 70-200/2.8 VR AF-S, med bildstabilisator och blixtsnabb fokusering. Nikon, som fö. hade i stort sett alla sina nuvarande kameramodeller med, kunde inte heller ge något bra svar på frågan: När kommer Nikon med ett svar på Canon 10D? Deras senaste skapelse. Riktpriset på Nikkor 70-200/2.8 VR AF-S blir ca. 25990:-


Trängseln var dock inte lika påtaglig i Nikons monter, som den var i Canons. Trots att Mattias Klum stod och diskuterade Nikons roll i hans fotograferande. Mattias, som för övrigt höll ett nästan timmeslångt bildspel, både på fredagen och på lördagen.


I Pentax monter var det allt annat än trångt. Kanske för att *ist inte riktigt har nått ut till konsumenterna och kanske för att *istD inte är lanserad ännu. Pentax-ägarna väntar med spänning. Vi andra väntar på prissättningen av *istD för att se hur prisutvecklingen sjunker inom det digitala segmentet.


Minolta hade inte mycket nytt att visa upp. Men det hindrade inte vissa personer från att frossa i Minoltas sortiment. Kanske testa det där objektivet som man ändå inte har råd med? Minoltaägarna väntar med spännig på vad som kommer att hända inom den digitala fotograferingen.




Fotosidan.se var ju där naturligtvis, och utgjorde på något sätt en samlingspunkt för medlemmarna. Här har vi Hans M, Janne A och Jannes dotter Emma.


Även Mats Axell med sällskap svängde inom för en pratstund med David och Christer.


På tal om David, ja.. blipp sa det när Omar Brännström klickade hejdlöst på fotosidans utställningsdator och så hängde sig webbläsaren..och Christer som hade gått på Photoshop-seminarium.....Efter ett intensivt kopplande och ryckande så......var det bara att packa upp reservdatorn tills Christer kom. Av någon märklig anledning hade Christer flyttat sin Ctrl-tangent till en annan tangent...naturligtvis..gör inte alla det? Så hela historien slutade lyckligt och David och Christer kunde fortsätta att visa fotosidans möjligheter för besökarna.


Bingo...ja..Jo han var också där och visade Imacons digitala bakstycken... tror ni man hann undan.. nej då.. - Du där..killen med kryckan.. kan du komma här och ställa dig brevid tjejen på golvet. Sen var cirkusen igång och Bingo pekade och tjoade. Filerna från bakstycket blev 96MB stora och tog 5 sekunder att föra över trådlöst till datorn, som i sin tur var kopplad till en 50" plasma-tv, så att alla mässbesökarna kunde se exakt vad han gjorde.


Resultatet då? Jodå, efter många konstellationer av fötter så var han äntligen klar. en så hade han god hjälp av den vackra modellen som gjorde sig riktigt bra på bild. Som tack för lånet av mina fötter och krycka fick jag en signerat exemplar av bilden.


Fanns det då bara nya grejor på mässan? Nejdå naturligtvis fanns det en del för de som letade efter just en sån pryl som man letat efter väldigt länge. Här fanns allt ifrån storformatskameror och optik till små gamla tillbehör till kameror från 60 och 70-talet.


Madeco visade lite blixtar och ljussättningar från Multiblitz... Lite jobbigt att fotografera då blixtarna löstes ut av min blixt..


Epson låg inte heller på latsidan utan visade upp hela sitt sortiment av skrivare och skannrar. Kanske är det så att flatbäddsskannrarna börjar komma upp i fullt gokänd klass iom. De nya modellerna från både Epson (2400 och 3200) och Canon (5000, 7000 och 9000)


Får man kanske bjuda på några papperssköljar? Jodå visst finns det marknad kvar för det analoga mörkerrummet i denna digitala tidsålder.


Eller varför inte en komplett hemmastudio för mindre produktfotografering.. Detta var DITO Photoproffs förslag till en sådan lösning.


Eller varför inte en liten smidig hållare till både paraply och blixt. Nu snackar vi verkligen portabelt. Prislapp: 535:- för handtaget och 200:- för paraplyet.


Sigma förde inter mycket väsen av sig, lite dåligt sortiment med sig och visade, men annars mycket trevliga killer att prata med. Kanske man får locka med ett EX 300/2.8 HSM? Prislapp: 35.000:-


Den som letar efter en fotobok gör detta bäst hos Sven-Ge's bokhandel. Han har det mesta inom kameror och bilder.


Någon som gjorde betydligt större väsen av sig var Profoto, som visade upp både avancerad ljussättning och Hasselblads H1.


Inte bara en.. utan TVÅ! Pris på disken: 150.000:- i runda slängar.. men då ingår två stycken kompletta Hasselblad H1. När man kan få köpa en ? Sätt upp dig i kösystemet så kanske du kan få en i slutet på 2003.


Efter en lång dag till fots så började dan lida mot sitt slut.. Mässkatalogerna hade gått åt rätt skapligt och tittade man bort i Hem och Villamässans korgar så hade de antingen gjort en grov missräkning av besökare eller så stod vagnen med mässkatalogerna helt fel.. Den var nämligen full med kataloger...


Efter en lång dag var det inte konstigt att det kurrade i magen.. Det formligen lös om korvförsäljerskan, som nog hade en av sina bästa dagar, tack vare dubbla mässor...
Men jag tyckte att mässan som sådan var en liten besvikelse, kanske för att den var ganska liten, det fanns mycket outnyttjat utrymme. Inte mycket information från leverantörerna angående framtiden och Scandinavian Photo’s ”fyndtorg” såg bedrövligt ut efter fredagens härjningar. Jag tyckte förra årets mässa gav mer utbyte.



Publicerad 2003-04-18.

14 Kommentarer

Bobbo V 2003-04-18 12:45  
Trevligt litet reportage!
En anledning till att Pentax monter var så tom kanske var att ingen hade något att klaga på...;)
Måste säga att Mattias Klums bildvisning/historiberättande var mycket undrhållande!
hasse lundberg 2003-04-18 13:47  
Inte ett ord om alla bilder som ställdes ut?
Foto är väl mer än prylar, eller?
Hur kunde ni missa Örjans Ghost Town!
sture 2003-04-18 16:22  
Fylligt rep, Jeppe. Både i text och bild. Delar Din uppfattning att det kändes litet avslaget i år jmf med förra årets mässa.
D.K 2003-04-18 18:43  
KUl att få reda på hur det var när man inte hade någon changs att åka själv.
Joel M 2003-04-19 13:01  
Canons monter kanske var så "välbesökt" eftersom de endast hade ett ex av varje modell. Olympus t.ex. hade flera... Man fick vänta ett bra tag innan man kom fram till grejerna.
Mats Axell/BF 2003-04-20 21:21  
Hördu Jesper din tokstolle.... sällskapet heter Malin Bjärnlid.
Jeppe 2003-04-21 14:56  
Så var det ja...kan inte minnas allt, om ens något ;)
Joker 2003-04-22 09:26  
Ja ja, nästa år då jävlar ...

PS Egentligen var det trängre vid Nikonmontern det VET jag DS
Polly 2003-04-22 22:21  
ville bara säga att jag testade nikon F75 ca en vecka innan mässan och det är en mkt bra kamera i sin prisklass.
Var själv inte på mässan (tyvärr) men tyckte det var en bra sammanfattning
Enbrand 2003-04-28 07:35  
Betyg: 4
bra och kul att få läsa om allt nytt. Kunde inte gå på mässan själv så jag är glad över en sådan bra rapport.
poverino 2003-04-29 22:36  
Betyg: 4
Jag är en riktigt nöjd ägare till en Nikon F75, och jag förstår inte vad som anses vara så fel med den. Er iofs. inte mer än en hobbyfotograf, men ändå....Aja, annars bra rapport tycker jag...
jeaw 2003-05-01 15:19  
Betyg: 4
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS