Annons
Artiklar > Fotoresa: På jakt efter panterlon i Andalusien

Fotoresa: På jakt efter panterlon i Andalusien

Plus

En gång i livet bör du få se en vild lo. Om du inte har gjort det än, så bjuds de sannolikt bästa chanserna i Sierra de Andújar i spanska Andalusien. Här finns den sällsynta panterlon.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2023-03-20.

11 Kommentarer

PMD 2023-03-20 12:31  
Finns det en inventering av panterlo i Sistema Central?
Jag besöker (högst eventuellt) Ávila i sommar och kanske skulle passa på och leta efter lodjur (och kanske köpa en bingolott om jag ser ett lodjur).
Svar från staffanwidstrand 2023-03-21 10:37
Hej Per, jag har inte sett någon inventering därifrån än, bara hört att den slagit sig ner där. De planerar tydligen att stärka upp populationen där genoim att flytta några från andra områden för att snabba upp processen. Den springande punkten är dock alltiod om det finns kaniner tillräckligt.
Makten 2023-03-20 14:23  
Är det bara jag som tycker att troféjakt är ganska otidsenligt? Man har förstås inte ihjäl djuret, men att antyda att man "bör" se en viss art är rätt sjukt. Varför skulle man behöva det?
PMD 2023-03-20 23:57
Ingressen i artikeln vänder sig nog mest till natur- och djurintresserade, speciellt sådana som är intresserade av stora rovdjur. Bör bör(!) nog läsas i det sammanhanget. Den som inte har samma intresse är knappast lika mottaglig för budskapet.

Så varför är någon intresserad av stora rovdjur? Det är nog ett ämne för ett stort antal akademiska avhandlingar. Hur uppstår ett intresse?

Den här typen av trofé-"jakt" är rätt olik forna tiders troféjakt (som förvisso tyvärr förekommer än i dag). Den moderna fotografiska "troféjägaren" är hänsynsfull och stör inte det vilt hon "jagar".

F.ö så tycker jag att panterlon inte är så värst lik varken en tiger, en leopard eller en huskatt. Den är mest lik ett lodjur. :-) Ett magnifikt lodjur som jag gärna skulle vilja fotografera någon gång.
Makten 2023-03-21 11:21
Man kan vara intresserad av något utan att känna ett behov av att se det personligen. Jag förstår bara inte grejen med att åka på en organiserad resa enkom för att se en specifik art, där man dessutom gör det under arrangerade former. Oavsett har det ju noll med foto att göra.
Arne Bivrin 2023-03-21 13:29
Martin, om du reser - varför gör du det? Nyfikenhet tar sig många uttryck, alla har inte samma intressen.
Makten 2023-03-21 15:32
Arne: Jag reser ytterst sällan, och då inte för att jag "måste" eller "bör" se något specifikt i alla fall.
PMD 2023-03-21 18:41
Den filmintresserade kan nog tänkas få uppmaningen "Den här filmen borde du se! Den är jättebra".
Makten 2023-03-21 20:55
Att se en film känns inte direkt jämförbart med att fara iväg några hundra mil för att sätta sig i nåt gömsle som nån annan ordnat, för att kanske få se en viss art av ett djur.
PMD 2023-03-22 22:22
För den mycket filmintresserade kan det nog vara värt att resa ganska långt för att få se en film.

Men en bättre jämförelse är kanske operaintresserade. Det finns operafans som reser långt för att få se (och höra) en favoritsångare.

"Noll med foto att göra".
All slags fotografering har väl med foto att göra, närmast definitionsmässigt? Ligger det något underförstått budskap i påståendet, som jag inte förstår?

Men du kanske helt enkelt bara kan nöja dig med att du inte förstår den typ av intresse som artikeln handlar om och låta de som har och förstår intresset ägna sig åt det?
Makten 2023-03-22 23:17
Jag förstår att man kan vara extremt intresserad av sånt här, men det är ju en extremt smal nisch och hela "artikeln" är ju bara en annons egentligen. Reagerade mest på den något komiska formuleringen med tanke på hur litet klientelet med detta intresse borde vara. :-)

Själv är jag exempelvis ganska gravt intresserad av egyptologi (bland mycket annat konstigt), men inte har jag något behov av att åka till Egypten bara för det. Kanske händer nån gång i framtiden.
sears 2023-03-20 16:39  
Håller med, det mötet minns man resten av livet. Som naturmänniska är det svårslaget. Om man har tur dvs. Läs gärna om mitt möte med panterlon.

https://www.fotosidan.se/blogs/erikssonj/plotsligt-hander-det-15.htm

Mvh
Johnny
Svar från staffanwidstrand 2023-03-21 10:40
Eller hur!? Kul att du var med! Halva gänget är redan bokade igen, på nästa tur i januari-24
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning