Annons
Artiklar > Så byggde vi mosaiken

Så byggde vi mosaiken

Uppdatering 2006-04-21: Boris, som byggt Mazaika , har uppdaterat sin lista med exempel på mosaikbilder. Vår egen bild finns med, tillsammans med andra coola exempel; kolla in National Geographic-omslaget tex.
----

Inför mässan Foto & Video 2006 på Elmia i Jönköping utlyste vi en lite annorlunda tävling. Vi ville göra något annorlunda, något som syntes rejält och som på något sätt lyfte fram mångfalden och skaparkraften hos alla våra medlemmar -- inte bara den fotograf som tagit vinnarbilden.

Därför gjorde vi ett samarbete med Elmia-mässan om att ta fram en jättestor bild uppbyggd av massor av små bilder, som Fotosidans medlemmar tagit. Vi satte upp en en tävlingspool där man kunde lägga in sitt bidrag till motivtävlingen, som fick temat "Fotografer in action." Vi ville ha ett tema som passade in bra på mässan.

Sedan satte vi också upp en bidragspool där man kunde lägga in bidrag för att vara med som bricka i mosaiken. Vi hade kunnat göra en extremt bra mosaikbild om vi valt ut brickor från alla 340 000 bilder som finns i Fotosidans bilddatabas, men vi måste ju ha de deltagandes tillstånd att publicera utvalda bilder -- därför körde vi en separat uppsamling.

Vinnarbilden

Det var svårt att välja vinnarbild! Vinnarbilden skulle förståss vara en riktigt bra bild, men också funka att göra en stor mosaik av. En väldigt plottrig bild med stor färgvariation hade varit optimal för att riktigt många av bildbidragen skulle komma med, men en sådan brokig bild blir då också svårare att betrakta - man kanske måste stå på rejält avstånd för att se vad den föreställer, eller vi hade fått göra varje ingående bild så pass liten att de skulle bli svåra att urskilja.

Till slut fastnade vi för en riktigt skön bild på en leende fotograf med Leican på magen. Bilden är tagen av Magnus Fröderberg. Den var dock inte helt optimal som mosaik då det var så pass stora ytor i samma färger (blå, brun, svart) men den återspeglade ju en skön fotoglädje, var färgfull och rolig. För att få in ännu fler bilder gick vi ut med en uppmaning om att man skulle bidraga mer, speciellt bilder med blå eller svart färgton.

Tacka vet jag ramlösa…

Innan vi kunde börja bygga mosaik vart vi tvungna att plocka bort olika typer av ramar som många lägger in på sina bilder, annars skulle de ge ett rutigt intryck och störa motivet. Efter att ha gått igenom över 1500 bilder och redigerat ca 30% av var jag rätt less på allt vad ramar heter…

Vi valde programmet Mazaika

Det finns en hel del olika program för att skapa mosaikbilder. Jag letade runt och testade några, några var för enkla, andra fuskade genom att förändra färger i de ingående bilderna istället för att hitta en som matchar allra bäst. Till slut fastnade vi för Mazaika, utvecklat av den rysk programmeraren Boris Glazer. Mazaika verkade flexibelt, robust och kunde generera riktigt stora filer – något som ju var viktigt då vi ville täcka en hel vägg med bilden.

Mazaika kostar 50 dollar (ca 375 kronor) och är väl värt det priset tycker jag.

Steg 1 - skapa bildbibliotek

Det första man gör i Mazaika är att lägga upp ett bibliotek över alla de bilder som skall kunna användas som "brickor" i mosaiken. Man låter programmet läsa ett antal kataloger och analysera samt indexera bilderna. Man måste då bestämma vilket format man vill ha på brickorna i mosaiken; liggande, stående eller kvadratiskt. För att passa in alla bilder till det valda formatet beskär programmet bilderna (detta påverkar dock inte bildfilerna, de rörs aldrig).

Till vår mosaik hade vi fått in flest liggande bilder och valde därför ett liggande format på brickorna. För att då inte de stående bilderna skulle beskäras så att bara mitten av dem blev kvar valde vi att rotera dem innan vi lade till dem i biblioteket; ni får förvisso vrida på huvudet då men man ser å andra sidan mer av bilden så som fotografen komponerat den.

Man kan också välja hur programmet skall analysera och matcha färger i grundbilden mot brickbilder. Boris rekommenderar YCC, men jag tyckte att RGB gav lite bättre resultat – några fler bilder kom med i mosaiken och det kändes viktigare än bättre färgmatchning.

Skapa bildbibliotekFörstora

Steg 2 - välj grundbild och rutnät

När man sedan skall mosaiksätta väljer man ut bilden som skall vara motivet för mosaiken. Den behöver inte vara speciellt högupplöst alls. På den lägger man ut ett rutnät som styr hur många brickor i bredd och höjd det skall vara. Formen bestäms av det bildbilbliotek man valt, i vårt fall ett liggande format. Detta rutnät bestämmer då hur stor varje mosaikbricka blir i den slutliga mosaiken. Ju fler rutor, desto mindre blir varje bricka och mosaiken blir då också mer detaljrik.

För vår mässmosaik bestämde vi oss för ett ganska glest rutnät på 35 kolumner och 70 rader, för att varje ingående foto skulle bli hyfsat stort även på den lilla printen vi hade i montern. Hade den vinnande bilder varit mer detaljerad hade vi kanske fått öka på antalet brickor för att man bättre skulle se vad den föreställde.

Motivbilden med definierat rutnätFörstora

Steg 3 – generera mosaik

När man väl valt rutnätet kan man göra en första generering av mosaik. I Mazaika finns tre olika metoder programmet kan använda vid tilldelning av bilder till brickor:

  • Mosaic all
    Programmet börjar tilldela mosaikbrickor i övre vänstra hörnet och fortsätter nedåt. Det här kan ge sämre resultat om man har få bilder till brickor, då de bästa kommer användas först och max repetetion/minsta avstånd-reglerna (se nedan) kanske gör att de sedan inte kan användas längre ner i bilden och programmet får ta till bilder som inte matchar lika bra där.
  • Random mosaic
    Här gå programmet istället slumpmässigt över rutnätet och stoppar ut passande brickor här och där. Denna metod gav bäst resultat för vår mosaik.
  • Smart mosaic
    En annan metod som kan ge bra resultat om man har få brickor. Programmet letar upp vissa framträdande ställen i grudbilden och tilldelar brickor till dessa först, och tar de andra ytorna sedan. För vår bild tyckte vi ändå Random vart bäst, men det kan allså variera mellan motiv vilken metod som passar bäst.

Man väljer alltså metod och sedan sätter Mazaika igång att tilldela brickor från bildbiblioteket, det tar ca 5-10 sekunder.

Huvudfönstret i MazaikaFörstora

Regler för tilldelning av brickor

Om man nu inte tyckte resultatet vart så bra kan man göra ett par inställningar som styr hur Mazaika får välja brickor:

  • Distance
    Denna regel styr hur nära en bild får placeras en annan bricka med samma bild på. Ju högre tal desto mer utspridda blir bilderna, men då får Mazaika också svårare att hitta en ”perfekt” bild till varje bricka. Vi valde till slut 3 här för att få en någorlunda fördelning men ändå tillräckligt bra färgpassning.
  • Repeat
    Denna regel styr hur många gånger varje enskild bild får förekomma i mosaiken. Hade vi velat få med så många som möjlig av era bidrag hade vi kunnat välja 2, men då hade bilden inte blivit speciellt bra alls (se nedan). Och 1 hade inte ens gått att använd, för då hade det behövts 2450 st bilder (dvs 35*70) och så många hade vi inte fått in.

    Efter en massa experimenterande valde vi ändå inställningen ”Auto” som låter Mazaika besluta helt själv. Det gjorde att någon bild kom med hela 34 gånger, men det gav ändå bästa kompromiss mellan kvalitet och antal olika bilder som kom med.

Distance satt till 0Förstora
Distance satt till 0
 
Repeat-regeln satt till 2Förstora
Repeat-regeln satt till 2

Rotera och vända brickor

Ett annat sätt att få bättre färgpassning på mosaiken är att låta Mazaika prova flera varianter av samma bild. Man kan låta programmet spegelvända och rotera bilderna för att se om de då passar in bättre. Vi valde dock att inte använda detta då vi tyckte det skulle förvanska era bilder för mycket och även göra det svårare att hitta dem.

Manuell tilldelning av brickbilder

Mazaika har fler smarta funktioner; man kan om man vill placera ut bilder själv i mosaiken genom att markera en bricka i rutnätet och klicka på höger musknapp. Man får då en lista över de bilder som passar in bäst och kan välja en annan än den programmet valt, för att få till någon viss effekt man önskar.

Du kan också tvinga vissa bilder till att alltid tas med som brickor i mosaiken även om de inte passar perfekt, tex om du skall göra en mosaik till din arbetsplats och vill säkerställa att alla anställdas porträtt kommer med någonstans i mosaiken.

Steg 4 – generera en bildfil

När man efter en del experimenterande fått fram en mosaik man är nöjd med är det bara att låta programmet skapa en bildfil för mosaiken i önskat format. Programmet använder då orginalfilerna för att bygga en bildfil med bästa kvalitet/upplösning.

Här kan man ställa in ytterligare en sak, Blend tile colors. Det betyder att programmet slår ihop varje brickas bild med motsvarande yta från (en lågupplöst version) av orginalet, för att anpassa den lite mer till grundbildens färg och detaljer. Ställer man för högt värde här ändrar man brickbildernas motiv för mycket, men en en låg inställning på tex 20% som vi valde jämnar ut mosaikbilden en aning.

Alldeles efter mässan släpptes en ny version av Mazaika med ytterligare en inställning här, Color correction. Denna metod anpassar varje bilds färgton till att passa mer mot färgen på samma yta i grundbilden, ungefär som en vitbalansjustering tex. Hade denna funktion funnits i versionen vi använde hade mosaiken matchat ännu mer mot orginalets färger, och kanske hade vi kunnat använda ännu flera av era bilder

En anledning till att vi valde just Mazaika var ju att den kan generera duktigt stora bilder; den jag tog fram för den jättestora bilden printades ut av Crimson i 200dpi – den behövde då bli 19685 x 29527 pixlar och vart 1.7 gigabyte stor i TIFF-format. JPEG-format hade iofs räckt men det grejade inte programmet; Mazaika verkade vilja JPEG-komprimera i minnet och behövde mer än jag hade. I den ny versionen som kom ut efter mässan har detta tydligen har förbättrats. Boris, som skapat Mazaika, har nu testat med filer uppåt 10 gigabyte.

Skapa slutlig bildfilFörstora
Skapa slutlig bildfil
 

Exportera statistik

En anledning till att vi fastnade för att använda just Mazaika var att den, förutom bra funktioner för mosaikgenereringen, även kunde exportera en fil med information om vilka bilder som användes i mosaiken, hur många gånger varje använts och på vilka positioner (rad/kolumn) de placerats. Mha denna fil kunde jag skriva ett program som letade upp vilka fotografer som tagit bilderna.

Resultatet 

Här är några bilder från mässan. Den stora bilden satt vid "torget" där prisutdelningar, intervjuer med föreragshållare mm hölls. I vår monter fanns två mindre bilder där man kunde leta efter sina egna bilder.

FörstoraFörstora

FörstoraFörstora

Om du vill leta efter dina bilder har vi lagt upp en stor version (ca 10 mpix, 780 Kb stor, JPEG) av den slutliga mosaiken.  Den här väldigt hårt komprimerad för att få ner filstorleken. 

Och på den här sidan kan du se vilka bilder som kom med, och var i mosaiken de återfinns.

Tack till….

  • Alla Fotosidan-medlemmar som bidrog med bilder till dels mosaiken, dels motivtävlingen.
  • Elmiamässan, som finansierade printningen och byggde en snygg vägg att montera upp den stora bilden på
  • Elmia Text & Bild, som monterade upp de fyra arken som utgjorde den stora bilden så snyggt.
  • Crimson, som printade både den stora och de två små bilderna till montern
  • Boris Glazer i Ryssland, som skrivit Mazaika

 




Publicerad 2006-04-13.

17 Kommentarer

Damocles 2006-04-13 15:10  
Kul att läsa hur ni gjorde, och att ni la upp statistiken för allmänt beskådande.
Mathias Himself 2006-04-13 15:29  
Intressant läsning, nu blir man ju ganska sugen på att prova själv. /Mathias
Sebastian Skarp 2006-04-13 15:58  
"Om du vill leta efter dina bilder har vi lagt upp en stor version (ca 10 mpix, 780 Mb stor, JPEG) av den slutliga mosaiken. Den här väldigt hårt komprimerad för att få ner filstorleken, men är ändå rejält stor." ...

Mjo, men 780 Mb är den väl ändå inte!? :P haha...

Riktigt kul idé detta med mosaiken! Jag fick iofs bara med en enda bild, på en enda plats i hela mosaiken, men de var roligt ändå :)
Olaf Lindström 2006-04-13 18:09  
Tack för en rolig tävling! Kul för mig som fick med 21 miniatyrer på mosaiken. Är programmet skapat så det alltid placerar "vinnarbilden" längst upp till vänster?(känns inte som en slump)
Janne Lindström 2006-04-13 19:43  
Modern teknik har sinna poänger! Lite fränt att min bild är tagen med en över 50 år gammal kamera. Vågar man gissa att det är den älsta kameran som tagit bild till mosaiken? Det går att mixa gammalt o nytt hej vilt!

JL 666
Thomas E Beckmann 2006-04-14 00:16  
Var finns listan med mosaikbilderna?
Är mina bilder med?
Gunnvor Klockars Sebbfolk 2006-04-14 09:16  
Det var jätteintressant att läsa om arbetet med mosaiken! Och roligt att min bild kom med, förstås. Vilket härligt projekt, hoppas att många stannade upp och tittade på mosaiken.
Christer Lindh 2006-04-14 09:41  
Thomas: läs artikeln så hittar du dem, länkarna finns på två ställen på sidan

Olaf: tror inte det, men den ser inte ut att passa in där heller - det kan ha varit jag som råkade sätta ut den där när jag experimenterade med manuell placering av bilder
D.A.Ö 2006-04-14 10:19  
Fascinerande!
Intressant läsning om tillvägagångssättet, en liten följdfråga, slukar Mazaika mycket datorkraft?
Christer Lindh 2006-04-14 13:22  
André: nej det tycker jag inte. Kanske om man gör mosaik med betydligt fler brickor än den vi gjorde. T.o.m när jag genererade den feta TIFF-filen kunde jag göra annat samtidigt.
musslan 2006-04-15 14:32  
Jag hittade bara en av mina bilder nere på mässan, när vi stod och letade. När jag nu kollade så hade jag tre bilder med. Det var ju roligt.

Mycket intressant att läsa hur ni gick tillväga.
fjällkaktus 2006-04-16 00:19  
Intressant, fascinerande och roligt - jag fick med 50 bilder!! TACK!
sallle 2006-04-18 09:16  
Jättekul det här! Fräck idé. Jag tillhör den unika skaran som endast fick med 1st bild på hela den stora mosaiken.

Mvh Joakim S
Erlandssons 2006-04-19 22:46  
koolt och inspirerande!
Jag har gjort mindre sådana bilder manuellt (?!) men varit på väg att leta upp ett program för de lite större. Såg nu att Mazaika bara funka för pc (eller virtual pc på mac), har sett att det finns ett par för mac på nätet men undrar om det e nån macägare som kan rekomendera ett?
alias 2006-04-20 16:01  
riktigt coolt!!
Linmajon 2006-04-22 20:16  
Det här var en ovanligt suverän ide'. Kanske igen till Elmia 2007?
Sonny_o_JohnnyWalkman 2006-05-09 22:27  
Är det någon som vet om en liknande mosaikfunktion finns till Photoshop.?

MVH\David
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS