Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Tamron 28-200 mm för Sony

Tamron 28-200 mm för Sony

Tamron har utvecklat en "resezoom" med omfånget 28-200 mm för Sonys spegelfria småbildskameror. Trots objektivets kompakta mått är ljusstyrkan överraskande hög.

Tamrons största specialitet är att göra objektiv med stort zoomomfång, det kan sägas ha varit deras kärnverksamhet under fler decennier. Det är därför fullt logiskt att Tamron utvecklat en så kallad resezoom för Sonys spegelfria systemkameror.

Brännvidden är 28-200 mm och objektivet tecknar ut hela småbildsformatet, men kan också användas med spegelfria Sony-kameror med mindre halvformatssensor (APS-C).

Ljusstyrkan är f/2,8 i vidvinkelläget, vilket är ovanligt ljusstarkt. I teleläget är ljusstyrkan f/5,6.

Trots ljusstyrkan och det stora zoomomfånget är Tamron 28-200 mm f/2,8-5,6 Di III RXD relativt kompakt. I vidvinkelläget är objektivet 117 mm långt. Vikten är 575 gram. Precis som övriga Tamron-objektiv med Sony E-fattning är filterdiametern 67 mm. 

Närgränsen är relativt kort, både i vidvinkel- och teleläge: 19 respektive 80 centimeter.

Fokuseringen sköts av en stegmotor kallad RXD AF. Autofokusen fungerar fullt ut med Sonys kameror, även med funktionerna ögon-AF och DMF.

Objektivet är vädertätat och frontlisen har en fluorbeläggning som skyddar mot väta, damm och fett.

Leveranserna av Tamron 28-200 mm f/2,8-5,6 Di III RXD startar i juli. Det rekommenderade priset är 9.890 kronor inklusive moms.Publicerad 2020-06-11. Läst av 2314 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-06-11 10:22   Chasid
Märkligt att Tamronet kostar lika mycket som Sony FE 24-240!
Svar från froderberg 2020-06-11 11:10
Tamron och Sigma är inte längre lågprismärken utan bara tredjepartstillverkare. De kan ibland leverera bättre produkter. Vi får se vilket av dem som ger bäst bildkvalitet.
2020-06-16 14:40   Flash Gordon
Antar det här objektivet kommer också för andra kameror. Inget för mig men förstår att konceptet passar många som vill ha en enkel resekamera utan många objektiv att släpa på.
Bra att den är ljusstark i ena ändan av zoomen. Gör den mer användbar.
Att Tamron kan göra bra objektiv är det ingen tvekan om.
Hur bra de lyckats får väl kommande tester visa. Då menar jag tester ute i verkligheten.
Svar från froderberg 2020-06-16 14:47
När jag har pratat med Tamron Europe har deras fulla övertygelse varit att de nya objektiven för Sonys spegelfria också ska komma med andra fattningar. Det är en nödvändighet för att få upp volymen och kunna räkna hem utvecklingskostnaderna.

Det tar dock till med reverse engineering, alltså att räkna ut hur autofokussystemen fungerar. Sony är halvöppna med hur deras system fungerar medan Canon och Nikon är helt tysta om det. Man ska också veta att Sony äger en stor del av Tamron.

Om Tamron även kommer med L-fattning för Leica, Panasonic och Sigma är mer oklart. De är i alla fall ännu inte med i alliansen. Går de med får de tillgång till hur AF-kommunikationen fungerar.

Merläsning

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer...

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 5

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 6

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 16

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 12

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer... 6

Elinchrom ELB 500 TTL