Annons
Artiklar > SM i Fotografi öppet för bidrag

SM i Fotografi öppet för bidrag

SM i Fotografi har nu öppet för bidrag. Kategorierna blir fler och fler och inkluderar nu även Sport och Natur.

Fram till 30 juni är det öppet för bidrag. 

SM I FOTOGRAFI - KATEGORIER 2024

KLASSISKT PORTRÄTT

Porträtt av klassisk natur där ljussättning, posering och framhävande av den porträtterades personlighet och karaktär premieras. Bilden ska innehålla en eller flera levande varelser.

KREATIVT PORTRÄTT

Porträtt där styling, kreativ fototeknik och efterbearbetning uppmuntras och blir en betydande del av den slutliga bilden. Bilden ska innehålla en eller flera levande varelser.

BABY

Porträtt av barn i åldern 0-12 månader. Bilden ska innehålla en eller flera levande varelser, där fokus ska vara på babyn.

KLASSISKT BARNPORTRÄTT

Porträtt av barn i åldern 1-12 år av klassisk natur där ljussättning, posering, och framhävandet av den porträtterades personlighet och karaktär premieras. Bilden ska innehålla en eller flera levande varelser.

KREATIVT BARNPORTRÄTT

Porträtt av barn i åldern 1-12 år, där styling, kreativ fototeknik och efterbearbetning uppmuntras och blir en betydande del av den slutliga bilden. Bilden ska innehålla en eller flera levande varelser.

GRUPP

Porträtt av tre eller fler levande varelser där ljussättning, posering och interagerande mellan modellerna premieras.

TAMA DJUR

Porträtt av tama djur - husdjur och bondgårdsdjur, som är framavlade för att leva tillsammans med människan. Det betyder att vilda djurarter som hålls i fångenskap ej är tillåtna. Bilden ska innehålla en eller flera varelser, där fokus är på djuret och/eller samspelet mellan djur och människa. Personlighet och karaktär premieras. Människor kan vara med i bilden.

FINE ART

Allmängiltigt fotografiskt konstverk.

DOKUMENTÄR

Bild tagen på vad som händer naturligt, utan påverkan av fotografen. Intentionen är att bilden ska uppvisa äkthet, dvs likna de förhållanden som rådde vid foto graferingstillfället.

SPORT

Den här kategorin är för all sportrelaterad fotografering, redaktionell eller konstnärlig, med alla tävlings- eller fritidssporter.

BRÖLLOP ÖPPEN

Bild tagen i samband med ett verkligt bröllop. Bilden måste innehålla någon visuell referens som definierar bröllopet - det ska vara tydligt att bilden är tagen i samband med ett verkligt bröllop. I fall av kompositbilder måste varje bildelement vara fotograferat vid samma bröllop. Alla bildelement måste vara skapade av fotografen själv.

BRÖLLOP REPORTAGE

Bild tagen på vad som händer naturligt, i samband med ett verkligt bröllop, utan direkt uppmaning, ingripande eller poserade av fotografen. Intentionen är att bilden ska uppvisa äkthet, dvs likna de förhållanden som rådde vid foto graferingstillfället.

DIGITAL ILLUSTRATION

En bild där digital bearbetning står för en stor del av bildskapandet. Det är tillåtet att addera digitalt skapade element, t ex illustrationer, som är skapade av fotografen själv utan hjälp av AI. Observera att huvudmotivet ska vara fotografiskt.

KOMMERSIELLT/MODE/ARKITEKTUR

Bild tagen för att framhäva en produkt, en service eller ett koncept. Text på bild är ej tillåtet såvida inte det var en del av originalbilden.

GRAVID

Bild som lägger fokus på graviditeten. Ska innehålla en eller flera levande varelser.

NATURFOTOGRAFI - LANDSKAP

Den här kategorin är till för fotografering som ägnas åt att visa naturliga element som landskap, stadslandskap, växter, blommor och träd.

NATURFOTOGRAFI - VILDA DJUR

Denna kategorin ska illustrera den häpnadsväckande mångfalden av vilda djur från alla världens hörn. Bilderna ska visa levande, vilda djur i sin naturliga miljö.

NATURFOTOGRAFI - MAKRO

Närbilder av växter och djur.

All information och regler finns på smfotografi.se/sm-2024Publicerad 2024-06-13.

3 Kommentarer

PeterK2 2024-06-14 16:33  
Naturfotografering är ju inget nytt, däremot klassen naturfotografering - makro. Hälsningar från svensk mästare i naturfotografering - landskap 2023 ;).
Birdman 2024-06-15 11:25
Fast har inte naturklassen varit separerad från huvudtävlingen tidigare? Har i alla fall för mig det.
HåG 2024-06-16 13:11  
Hade varit roligt att se om man hade någon bild som inte blev ratad. Sport hade passat mig men då längsta sidan skall vara minst 4000pixlar och bilden i print skall ha 5:4 förhållande ger det stora bekymmer. Jag skulle då kunna beskära längsta sidan 16% om jag inte vill ha passpartou.
Så skicklig är inte jag att fånga action att jag inte beskär mina bilder. Skall bli intressant att se andras bilder i kategorin.
Man har nog en del att lära.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS