Annons
Artiklar > Tre svenskar i topp i världens största fototävling

Tre svenskar i topp i världens största fototävling

Foto: Andreas Hemb

 

320 000 bilder skickades in till 2018 års upplaga av Sony World Photography Awards som anordnas för elfte året i rad. Bland de nominerade finns två svenskar. En tredje svensk lovordas av juryn.

Deltagarna kommer från över 200 länder och tävlar både nationellt och internationellt. Sony World Photography Awards är dessutom indelad i tre klasser: proffs, allmän och studerande.

I den professionella klassen tävlar den svenske frilansfotografen Fredrik Lerneryd, som till vardags är stationerad i Nairobi i Kenya. Fredrik arbetar för internationella medier och ideella organisationer, men också med egna projekt. Hans tävlingsbidrag porträtterar Spurgeons Academy i Kiberia i Kenya, där klassrummet varje onsdag förvandlas till en studio där elever kan lära sig dansa i färgglada kläder.

Foto: Fredrik Lerneryd

I den allmänna klassen, där bästa enskilda bild bland tio kategorier utses, tävlar en annan svensk, Fotosidan-medlemmen Andreas Hemb. Efter att ha testat flera olika fotostilar är Andreas nu specialiserad på vilda djur och fåglar. Se hans nominerade bild överst i artikeln.

- Jag är stolt över att för andra året i rad bli nominerad i en så pass prestigefull tävling. Mina förhoppningar är att uppmärksamheten jag fått hjälper mig att nå min fotografiska vision, säger Andreas Hemb.

Utöver nomineringarna lovordar tävlingens jury även Björn Persson i den allmänna kategorin.

Foto: Björn Persson

Alla nominerade bidrag i Sony World Photography Awards kommer att ställas ut i London mellan 20 april till 6 maj. Vinnarna i Open-kategorin kommer att presenteras den 20 mars, medan vinnare i resterande kategorier kommer att presenteras den 19 april.Publicerad 2018-03-01. Läst av 3997 personer.

4 Kommentarer

forstheim 2018-03-02 08:11  
Kul att se att en bild på blå svanar blivit nominerad med tanke på att det av en del fotografer anses som fel vitbalans när svanarna får en blå ton istället för vit! :-)
hemben 2018-03-02 20:30
Tack! Jag jobbar mer med känslan av ögonblicket framför mig än 'tekniskt perfekt' med 100% pixelskärpa och 'korrekt' vitbalans. Blå timmen en blågrå kväll då ska det vara blått :)
forstheim 2018-03-02 21:45
Håller helt med - jag tänker på samma sätt. Om just det skrev jag ett blogginlägg för ett tag sedan! 🙂 https://jonasperssonphotography.wordpress.com/2017/12/30/kansla-kontra-teknisk-perfektion/
Rolz 2018-03-02 22:45  
För mig så hade bilden blivit fattigare om den inte varit i blå ton rakt över. Köper den rakt över för den är nog ganska nära sanningen och varför i så fall konstra till det?

//R
annons

Merläsning

ANNONS