Annons
Artiklar > Premium > Så optimerar du bilder för tryck och print - den ultimata guiden

Så optimerar du bilder för tryck och print - den ultimata guiden

Plus

Ska du skicka bilder för tryck eller print, men är osäker på exempelvis om bilden är stor nog, eller hur den ska behandlas och exporteras för att fungera i trycksaken? Här kommer en utförlig checklista för bildleverans till tidning eller tryckeri.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2022-10-11.

10 Kommentarer

PerK 2022-10-11 09:46  
Adobe rekommenderar alltid Pro Photo RGB (något större färgrymd) som arbetsformat. Även om kameran säger att den levererar Adobe RGB är det de facto Pro Photo RGB.
För soft proofing behövs profil för skrivare och det papper som används som påpekas. Den har tryckeriet, laddas ner därifrån.
Själv skriver jag ut 16-bit Pro Photo RGB tiff på Epson Pro 3880. Det ger bättre kvalitet än SRGB - trots att Epson rekommenderar SRGB, fattar inte varför.
Svar från saraarnald 2022-10-12 08:02
Det är flera saker i din kommentar som inte riktigt stämmer. Vi börjar med kameran, den säger inte alls att den levererar Adobe RGB. Där du i kamerans inställningar kan välja färgrymd (vanligtvis mellan sRGB och Adobe RGB), det gäller bara för JPEG-filer. För RAW-filer följer kamerans egen profil med in i råkonverteraren. Hur du sedan väljer att läsa ut filen från råkonverteraren är upp till dig, men typiskt väljer man ProPhoto RGB, Adobe RGB eller sRGB. Att vi som jobbar med bild främst väljer Adobe RGB är att den rimligt matchar mot många av de media vi jobbar mot (både tryck och print), till exempel CMYK-profilen ISO Coated v2 som är en vanlig profil.
Det går förstås att använda Pro Photo RGB om man vill och är kompetent nog att göra en softproof mot sin printprofil (t.ex. Epsons egna profiler eller via t.ex. Colorbytes profiler för RIP-lösningar som ImagePrint) och sedan ta ner överskjutande färgtoner med handpåläggning och användning av rätt rendering intent. Men de flesta bilder innehåller inte så mättade toner att de skjuter utanför Adobe RGB så det är inte någon vits med att använda ProPhoto RGB. Det är lite som att elda för kråkorna. I den del av rymden som är gemensam för ProPhoto RGB och Adobe RGB är det ingen skillnad på möjliga färgtoner, det handlar bara om de toner som skjuter utanför.
PerK 2022-10-15 09:44
Varför rekommenderar Adobe att man alltid arbetar med Pro Photo RGB???? Svar: För att det ger bäst resultat!
Att göra softproof skriver ni ju om, det är enkelt när man bara lärt sig hur. När man beställer en bild har företaget profiler för printer/papper valet - samt instruktion om hur man gör. Samma om man själv skriver ut har leverantören av pappret samma service.
Slutligen: Varför inte jobba så man får ut det bästa ur sin bild?
Sedan kan man undra varför ni utgår från Photoshop? PS och LR är bra på mycket men när det gäller skärpa och brusreduktion är dom direkt efterblivna. T.ex. Topaz har "AI" program som är helt överlägsna.
Det är intressant och givande att göra pappersbilder men det kräver kunskap för att det skall bli bra! Det gillar jag!
Svar från saraarnald 2022-10-15 16:41
Ok, Per, det tycks svårt att övertyga dig. Och du behöver inte försöka mästra mig, jag jobbar och utbildar trots allt i färghantering och print.
Men för sakens skull: Om du jämför gamut för t.ex. Epson P800 och ett glossy premiumpapper så är den printfärgrymden betydligt mindre än ProPhoto RGB – och bara lite större än Adobe RGB. Så för de flesta kommer Adobe RGB duga alldeles utmärkt.
mombasa 2022-10-11 13:37  
Bra och redig artikel. Men ett litet fel har insmugit sig:” En bild som är 2000 pixlar bred och som trycks i 300 dpi kommer att bli 6,67 cm bred på papperet.” Den kommer att bli 6,67 tum bred. Alltså omräknat ungefär 16,6 cm.
Svar från saraarnald 2022-10-12 08:03
Det har du helt rätt i, ett typo!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning