Artiklar > Gillar du också fotoböcker?

Gillar du också fotoböcker?

Den som bläddrat i en fotobok vet att en fotobok kan vara seriös eller flummig, sökande eller konstaterande, rolig eller tråkig – men nästan alltid fascinerande. Vi har intervjuat Tommy Arvidsson som skrivit boken Fotoboksguiden för den som vill ge ut sin egen bok.

Gemensamt för allt fotoböcker är att bakom dem står fotografer som vill berätta något. Tommy Arvidson, fotograf i Göteborg, är en av dem som har fastnat för berättande i fotoboksform.

– Boken är en utställning som man tar med sig hem, och som man kan bläddra i sin egen takt, säger Tommy.

Ur fotografens perspektiv kan en fotobok vara en utmärkt anledning att tvinga sig att avrunda ett projekt man jobbat med länge.
– Om man håller på och fotograferar och behöver sätta punkt ... då gör man en bok, för då är det ju färdigt!

Hör Tommy introducera sin bok Fotoboksguiden, som han skrivit för att dela med sig av idéer, kunskap och exempel ur den spretiga fotobokshistorien.

Tommy besökte Fotosidans monter vid Fotomässan nyligen. Hör honom berätta mer om sin egen bakgrund och sina tankar om den kreativa gnistan bakom fotoböcker:Publicerad 2014-12-23. Läst av 6084 personer.
2014-12-24 14:10   Johan Pihl
Intressant! Själv skulle jag aldrig kunna göra en fotobok, för jag klarar aldrig sätta punkt, och bli färdig med nåt. Därför gillar jag också att titta på foto på internet. De är oftast inte avslutade projekt, utan lever vidare och utvecklas. I en fotobok är man "låst" mellan pärmarna, på gott och ont.
2014-12-24 14:13   Johan Pihl
Intressant! Själv skulle jag aldrig kunna göra en fotobok, för jag klarar aldrig sätta punkt, och bli färdig med nåt. Därför gillar jag också att titta på foto på internet. De är oftast inte avslutade projekt, utan lever vidare och utvecklas. I en fotobok är man "låst" mellan pärmarna, på gott och ont.
2015-01-05 12:45   luminousoctaves
Köpte boken i dag på vinst och förlust.

Till att börja med tycker jag att man ska se den som en slags inspirationsbok, dvs den riktar sig inte till dig som har bestämt dig för att ge ut en bok utan snarare till människor/nybörjare som vill lära sig mer om fotoboksvärlden och vilka möjligheter som finns.

Ett gäng intervjuer med fotografer, förläggare och gallerister.
Exempel på fotoböcker av olika slag.
Mycket kort om disposition, bidnings- och trycktekniker, papper och marknadsföring.

Ganska utförligt om finansiering, med flera intressanta tips.

Ett kort men bra register över bokförläggare, bokhandlare och utställningsplatser.

Det jag framför allt saknar är handfasta tips för den som vill ge ut böcker på egen hand, alltså från fotografier till färdig bok... vilket var en av anledningarna till att jag köpte boken och vilket även utlovades på bokens baksidestext samt artikeln här på FS.

Till exempel:
Vilket typ av papper ska jag använda?

Här skulle Gerhard Steidl på tyska Steidl kunna götta ner sig på 200 sidor med filosofier och olika val...
... Tommy Arvidson nöjer sig med en knapp helsida där han kort redogör för ytvikt och standardmässiga pappersbehandlingar. Slappt.

Var hittar jag tryckerier som trycker billigt och med hög kvalitet?
Baltikum? Finland?

Hur liten offset-upplaga kan jag göra utan att varje exemplar blir snordyrt?
En sida text ägnas åt tryckningen.... absolut för litet!

Här skulle man faktiskt kunnat lista prisvärda tryckerier med dagsfärska kostnadsexempel. Ett besök på ett tryckeri i Baltikum t.ex.
Stryk intervjun med Anders Petersen (som mest kändes pliktskyldig) och ge plats för några sidor med nördiga tips från en tryckare i Estland, det hade jag gillat.

Kort recension: Lite smått och gott om att göra fotoböcker, men inget du kan googla fram själv!
luminousoctaves 2015-01-05 15:33
..."inget du inte kan googla fram själv"
ska det så klart vara.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
BWF Polarizer