Artiklar > Webb-TV: Fota landskap med Serkan Günes

Webb-TV: Fota landskap med Serkan Günes

Tobias Hagberg på Fotosidan Akademi möter Serkan Günes, nybliven Gällivare-bo med ett dramatiskt landskap om knuten. Serkan förklarar skillnaden mellan tidig och sen vinter, och berättar om en kommande landskapsfotokurs på Fotosidan Akademi.Publicerad 2015-11-09. Läst av 4739 personer.
2015-11-09 08:37   Alf-Magnus
Tja han tillför landskaps fotografi knappast något nytt. Hade varigt intressant att en fotograf med rötter i den samiska renskötarkulturen hade penetrerat de åtta årstiderna.
Anders F. Eriksson 2015-11-09 10:24
Känner du till någon sådan fotograf, eller är du bara bitter?
Alf-Magnus 2015-11-09 10:58
Klart jag gör med tanke på mitt intresse för bild. Har ingen anledning att vara bitter. Tycker bara att det är oförskämt att använde ett uttryck som till hör den samiska kulturen utan att än ansträngasig för att beskriva levnadsvilkoren i den miljön. Jo det fina de som har gjort det enormt mycket bättre bla Robert Frank. Eller tag en tit i eran egna arkiv där det fina ett nyhets inslag om en samisk konstnär som ville använda de smiska kranierna son fina insamlade. Jag vill bara säga att Sekans fotografi intenuppfyler några av de krav varken när det gäller skildring av livs villkor eller nyskapande som gör att han är värd den uppmärksamhet han får. Eller tag en titt på den här fotografen http://www.michielbrouwer.com som har samarbetat med den samiska konstnären Anders Sunna, se http://www.svt.se/kobra/samiska-konstnaren-jag-ar-uppvuxen-i-en-diktatur. Sen för väntar jag mig en högre nivå på argumentationen frå en moderator!
Anders F. Eriksson 2015-11-09 11:06
Jag bara undrade. Jag har har själv ingen koll på den samiska kulturen, och dina nyhetskommentarer har en tendens att låta lite bittra. Men visst, det var en lite fånig kommentar från min sida också ;)

Annars är vi ju många som uppskattar Serkans landskapsbilder oavsett hans bakgrund (eller avsaknad av en).
Anders F. Eriksson 2015-11-09 17:33
Nu har jag läst ditt inlägg och lyssnat på intervjun flera gånger, men jag kan för mitt liv inte förstå vad det är du menar att han säger som är oförskämt ...
Alf-Magnus 2015-11-09 18:28
Jo Serkan bilder följer formulären tyvärr, för vist är han duktig. Det är inte det som min kritik handlar om. Men jag saknar nyskapande bilder, i fall vi exempelvis tar de landskaps bilder, mest topografiska blider, som Robert Adams gör så fins det en strävan att gå djupare än bara vackra landskaps bilder. Robert Franks bilder från Inuit samhället Pangnirtung i norra Kanada fångar livsvillkoren på ett mycket skickligt sätt http://www.photoeye.com/bookstore/citation.cfm?Catalog=ZE445. Vad Serkan gör är att ta ett Samiskt begrepp som är kopplat till renkötsel oh livsvillkor och romantiserar begreppet. Jag har ennu inte set en bild från projektet som berör Sampi som kulturlandskap och villkoren för de som brukar lanskapet. Jag skulle kunna göra en riktigt lång list på fotografer som berör lanskapet på ett betydligt djupare sätt, men här några namn Leee Friedlander, Catharina Gotby, Emmmet Gowin, Eek Ann Christine Eek och Sune Jonsson. Sen har vi Carl-Johan Utsi Norska Susanne Hætta http://www.susannefoto.squarespace.com.
2015-11-09 14:41   c5j
Kolla in mig och mina bilder då Alf och Anders F :-)
carljohanutsi.com
Anders F. Eriksson 2015-11-09 15:17
Har bara kikat lite snabbt, men du ser ju ut att ha många fina bilder av bland annat rennäringen :)

Ska kolla mera senare.
Alf-Magnus 2015-11-09 18:29
Kollade in och fan denna http://carljohanutsi.com/gallery/13377/harsh-but-biutiful?image#1 och finna bilder från renskötarnas vardag
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
Elinchrom ELB 500 TTL