Annons
Artiklar > Alain Delorme på Landskrona Foto

Alain Delorme på Landskrona Foto

Foto: Alain Delorme

 Alain Delorme

Shanghai - en stad i kapplöpning mot framtiden.

Alain Delorme är en fransk fotograf som haft flera större utställningar. Hans bilder från Shanghai har skapat uppmärksamhet.

Landskrona Foto ställer ut sviten Totems från 2010 utomhus på Järnvägsgatan. Bilderna utgörs av män som på cyklar och kärror forslar orimligt höga staplar av varor av olika slag.

Foto: Alain Delorme

Alain Delorme försöker inte dölja att hans fotografier är skapade med hjälp av Photoshop.

Jag cyklade runt Shanghai sex timmar om dagen i sex veckor. Sedan höll jag på i ett år med att skapa Totems. Jag tog 6000 fotografier för att skapa 18 bilder retuscherade till oigenkännlighet. Inte ens den som bor i Shanghai skulle kunna säga var i staden bilden är tagen. Jag ökade på mängden varor på fordonen för att ge intrycket att transportören, oftast en migrant, håller på att uppslukas. Jag ville visa på en form av slaveri. Symbolerna för rikedom som migranterna forslade omkring var en chockerande kontrast till deras fattigdom”, säger han i ett pressmeddelande.

Foto: Alain Delorme

Alain Delorme vill visa en stad som befinner sig i en kapplöpning mot framtiden - skyskrapor är de nya totempålarna, som staplar av konsumtionsvaror producerade åt västländer. 

Det är både humor och poesi, men han vill varna oss. Vi kan inte fortsätta så här, för eller senare kommer allting att rasa ihop, menar han.

Utställningen pågår 12 februari till 1 augusti.Publicerad 2022-02-15.

Bli först att kommentera


Merläsning

ANNONS