Annons
Artiklar > Brutus Östling och Lars Jonsson till Kulturhuset

Brutus Östling och Lars Jonsson till Kulturhuset

Foto: Brutus Östling. 
Fåglarna flockas i sommarens stora utställning där målaren Lars Jonsson och fotografen Brutus Östling möts. Mellan den 22 maj till 22 augusti pågår utställningen på Kulturhuset i Stockholm.

Lars Jonsson och Brutus Östling har nått världsrykte med sina skildringar av fåglar; deras personligheter och karaktärer, liksom av den dramatik som utspelar sig i naturen.
Nu samlas de båda konstnärerna i en gemensam utställning på Kulturhuset i Stockholm.

Mötet mellan Lars Jonsson och Brutus Östling visar deras olika sätt att närma sig temat fåglar. De intresserar sig båda främst för personligheten, för den individuella fågelns karaktärsdrag.

Sedan mer än trettio år är Lars Jonsson bosatt på södra Gotland och i sina bilder utforskar han återkommande östersjölandskapets säregna karaktär. Han är född 1952 och intresserade sig tidigt för fåglar. Redan som 15 år gammal debuterade han på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Brutus Östling, född 1958, har efter nästan 30 år som förläggare av poesi, skönlitteratur och fackböcker har han på några få år blivit en av världens mest uppmärksammade naturfotografer. Han föredrar att se sina fotografier som porträtt. Bilderna rymmer såväl stor dramatik som ömsint humor, men synliggör också det existentiella i den ständiga kampen för tillvaron.

Utställningen är producerad av Kulturhuset i samarbete med Canon.

Den 22 maj kommer det att arrangeras samtal med konstnärerna. Lars Jonsson samtalar om sitt konstnärskap och utställningen klockan 13.00. Brutus Östling samtalar om sitt konstnärskap och fotografiska teknik klockan 15.00.

Kulturhuset
Galleri 5, våning 5
Fri entré

www.kulturhuset.stockholm.se

Publicerad 2010-04-28.

Foto: Brutus Östling.

Foto: Brutus Östling.

Konstverk: Lars Jonsson.

Konstverk: Lars Jonsson.

Konstverk: Lars Jonsson.

3 Kommentarer

Birdman 2010-04-29 01:38  
Ett måste för den fågel och naturintresserade. Lars Jonsson är min husgud...det sätt han arbetar med ljus och känsla i sina naturskildringar är helt och hållet outstanding.

Ska bli mkt intressant att besöka.

// Daniel
henkrikroos 2010-04-29 12:35  
synd man inte är i sthlm. Lars är en av de bästa i världen på det han gör. De som besökt museet på Gotland vet detta!
brutusostling 2010-04-30 08:48  
Lars Jonssons skisser och teckningar är fantastiska. Jag tror han är unik i världen. Gå dit för dom! --
Måleriet och tecknandet har fördelen att ha en mycket större frihet än fotot, och i Lars bilder kan man försjunka länge.
//Brutus

Merläsning

ANNONS