Annons
Artiklar > Dags för fjärde upplagan av Landskrona Foto Festival

Dags för fjärde upplagan av Landskrona Foto Festival

Foto Håkan Persson

 

19-28 augusti pågår Landskrona Foto Festival. Det blir tio dagar med utställningar, fotoböcker, seminarier, artist talks med mera. Dessutom är en bit över 150 fotografer är representerade i ett 20-tal utställningar.

Foto: Martin Cejie Hegardt

Fotosidan har tidigare skrivit om Landskrona kommun som satsar på att skapa ett center som ska visa svensk fotohistoria och modern fotografi och som ska innehålla ett stort bildarkiv.

Vid sidan av det tänkta centret arrangeras utställningar av historiskt och samtida fotografi. Och Fotofestivalen i Landskrona; den har blivit populär och lockar många besökare både från Sverige och utlandet.

Foto Per Lindström

I år är det den fjärde upplagan av festivalen, nu med tydligare fokus på den professionella konstfotografen och den samtida fotografikonstens uttryckssätt, enligt arrangören själv.

– Mer än 150 fotografer är representerade i ett 20-tal utställningar. Världsnamn varvas med nya, lovande konstnärer och många av de fotografier som ställs ut har aldrig tidigare visats i Sverige eller Skandinavien, säger Göran Nyström, chef för festivalen i ett pressmeddelande.

Bland annat kan man se fotografier av Hasselbladspristagaren Joan Fontcuberta en europeisk betydande privat fotosamling visas upp, en unik utställning av svenskt vetenskapligt fotografi under 150 år och Akademin Valands avgångselever ställer ut.

– Vi är samtidigt stolta över Skandinavienpremiären av ”Don’t blink – Robert Frank”, den kritikerhyllade dokumentären om världens mest betydande nu levande fotograf, enligt Göran Nyström.

På lördagen är det Fotoboksdagen som bland annat tillägnas ryska fotoböcker. Dessutom presenteras de nominerade till Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award.

Foto Per Lindström

Festivalen har fått en ny konstnärliga ledningen. Jenny Nordquist, gallerist och fotograf och Christian Caujolle, fotokritiker och kurator.

De har inte genomfört några radikala förändringar av det grundläggande konceptet, utan skillnaderna ligger på ett annat plan.

– Vi har skapat större utrymme för konstverk med rörliga bilder, videokonst och installationer av konstnärer som mognat i sitt utövande av fotografin och som reflekterar över vad de vill berätta, i en värld som för närvarande skakas av djupa kriser, säger Jenny Nordquist i ett pressmeddelande.

I stället för att ge festivalen ett isolerat uttalat tema vill de ge olika uttryck som kompletterar varandra möjligheten att mötas. Annars finns risken att begränsa sig.

– Programmet präglas av aktuella frågor som olika identitetsbegrepp – såväl hur könet som jaget uppfattas, vad som ”en gång ägt rum” och relationen till naturen, säger Jenny Nordquist.

Till stor del har mycket flyttats från festivalens traditionella utställningslokaler ut på gator, torg och parker. Förhoppningen är att få besökaren att både upptäcka staden och i praktiken reflektera över hur det offentliga rummet, så ofta nersolkat av reklam och kommersiella intressen, ser ut eller borde se ut, enligt arrangören.

Foto Martin Cejie Hegardt

– Vi har tillsammans med Jenny och Christian arbetat med att utveckla festivalen i relation till Landskronas övergripande vision att bli Sveriges, och i ett bredare perspektiv, Skandinaviens fotografiska huvudstad. Det vore konstigt om denna målsättning inte syntes i själva staden, säger Göran Nyström.

Se hela programmet på Landskrona Fotos hemsida.Av Calle Slättengren
Publicerad 2016-08-16. Läst av 2281 personer.
3000 kr rabatt för Plus-medlemmar på resa till Klassiska Masai Mara, Kenya 12 - 17 november 2019

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Merläsning

Kungsörn utanför Conny Lundströms gömsle

Johnny Eriksson har haft förmånen att få tillbringa några dagar i Fotosidan-profilen Conny Lundströms gömsle där det finns kungsörn i närheten. Läs mer...

Robert Frank berättar om The Americans

San Francisco Museum of Modern Art har gjort en 3,5 minut lång videointervju med den världsberömda fotografen Robert Frank om hans ikoniska fotobok från 1958 – The Americans. Han pratar om några av bilderna i boken och om hur de togs.. Läs mer... 3

Fotomässan i Älvsjö 2019 ställs in

Stockholmsmässan meddelar på sin webbplats att de ställer in Fotomässan 2019 som var planerad till mars. Istället satsar de på en mässa längre fram i tiden. Läs mer... 3

Kolla som popup store

Jakob Granqvist och Cole Roberts (som driver Nordica Photography och Way Up North) säljer även fotokonst via Kolla. Nu har de öppnat en popup store i Stockholm. Läs mer... 8

NYA-EVO Fjord 60-C: Ryggsäck för fotografer på äventyr

NYA-EVO är ett nytt märke på marknaden för fotoväskor. Bolaget var delvis svenskt i starten, men ligger nu i Belgien. De är nu på gång med sin andra fotoryggsäck. Läs mer... 2

Först med kulled i titan

Det amerikanska företaget Colorado Tripod Company hävdar att de gjort världens första kulled i titan, vilket gör den lättare än motsvarande kulleder i magnesium eller aluminium. Läs mer... 13

VSCO blir bara mobilapp - datorversionen läggs ner

VSCO meddelar i sin webbutik att från och med 1 mars 2019 så kommer deras filter bara finnas för mobila enheter och inte längre för datorer. Läs mer... 8

Poddradio: Så hittar du vinterinspirationen

På vintern tappar många fotografer inspirationen, men inte Fotosidanprofilen Malin Jochumsen. Då fotograferar hon som mest. Läs mer... 2

Brutus Östling har gjort Årets pandabok 2019

För fjärde gången har naturfotografen Brutus Östling fått motta utmärkelsen ”Årets Pandabok 2019” av kung Carl XVI Gustaf. Denna gång belönas han för boken ”Under Afrikas himlar” Läs mer... 5

Andreas Christensen vinner landskapsfototävling

Tillsammans med Huawei så har vi haft en landskapsfototävling under november. Bland över 200 bidrag vaskades till slut fram Andreas Christensens Tones of Purple fram som den slutliga vinnaren. Andreas vinner en Huawei Mate20 Pro. Läs mer... 44