Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Dags för fjärde upplagan av Landskrona Foto Festival

Dags för fjärde upplagan av Landskrona Foto Festival

Foto Håkan Persson

 

19-28 augusti pågår Landskrona Foto Festival. Det blir tio dagar med utställningar, fotoböcker, seminarier, artist talks med mera. Dessutom är en bit över 150 fotografer är representerade i ett 20-tal utställningar.

Foto: Martin Cejie Hegardt

Fotosidan har tidigare skrivit om Landskrona kommun som satsar på att skapa ett center som ska visa svensk fotohistoria och modern fotografi och som ska innehålla ett stort bildarkiv.

Vid sidan av det tänkta centret arrangeras utställningar av historiskt och samtida fotografi. Och Fotofestivalen i Landskrona; den har blivit populär och lockar många besökare både från Sverige och utlandet.

Foto Per Lindström

I år är det den fjärde upplagan av festivalen, nu med tydligare fokus på den professionella konstfotografen och den samtida fotografikonstens uttryckssätt, enligt arrangören själv.

– Mer än 150 fotografer är representerade i ett 20-tal utställningar. Världsnamn varvas med nya, lovande konstnärer och många av de fotografier som ställs ut har aldrig tidigare visats i Sverige eller Skandinavien, säger Göran Nyström, chef för festivalen i ett pressmeddelande.

Bland annat kan man se fotografier av Hasselbladspristagaren Joan Fontcuberta en europeisk betydande privat fotosamling visas upp, en unik utställning av svenskt vetenskapligt fotografi under 150 år och Akademin Valands avgångselever ställer ut.

– Vi är samtidigt stolta över Skandinavienpremiären av ”Don’t blink – Robert Frank”, den kritikerhyllade dokumentären om världens mest betydande nu levande fotograf, enligt Göran Nyström.

På lördagen är det Fotoboksdagen som bland annat tillägnas ryska fotoböcker. Dessutom presenteras de nominerade till Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award.

Foto Per Lindström

Festivalen har fått en ny konstnärliga ledningen. Jenny Nordquist, gallerist och fotograf och Christian Caujolle, fotokritiker och kurator.

De har inte genomfört några radikala förändringar av det grundläggande konceptet, utan skillnaderna ligger på ett annat plan.

– Vi har skapat större utrymme för konstverk med rörliga bilder, videokonst och installationer av konstnärer som mognat i sitt utövande av fotografin och som reflekterar över vad de vill berätta, i en värld som för närvarande skakas av djupa kriser, säger Jenny Nordquist i ett pressmeddelande.

I stället för att ge festivalen ett isolerat uttalat tema vill de ge olika uttryck som kompletterar varandra möjligheten att mötas. Annars finns risken att begränsa sig.

– Programmet präglas av aktuella frågor som olika identitetsbegrepp – såväl hur könet som jaget uppfattas, vad som ”en gång ägt rum” och relationen till naturen, säger Jenny Nordquist.

Till stor del har mycket flyttats från festivalens traditionella utställningslokaler ut på gator, torg och parker. Förhoppningen är att få besökaren att både upptäcka staden och i praktiken reflektera över hur det offentliga rummet, så ofta nersolkat av reklam och kommersiella intressen, ser ut eller borde se ut, enligt arrangören.

Foto Martin Cejie Hegardt

– Vi har tillsammans med Jenny och Christian arbetat med att utveckla festivalen i relation till Landskronas övergripande vision att bli Sveriges, och i ett bredare perspektiv, Skandinaviens fotografiska huvudstad. Det vore konstigt om denna målsättning inte syntes i själva staden, säger Göran Nyström.

Se hela programmet på Landskrona Fotos hemsida.Publicerad 2016-08-16. Läst av 2679 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Merläsning

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 23

Fotosidan Magasin nr 3 i butik

Ett fullmatat nummer är i butik! Fotoresan: Österlen. Bildkritik & Fotoskola: Natt. Fotografintervjun: Stefan Bladh. Drönarskola. Vi testar proffsverktyget: Canon Eos-1D X Mark III plus andra matnyttiga prylar. Köp mer än gärna senaste numret så bidrar du till att vi kan fortsätta göra kvalitetsjournalistik. Läs mer...

Vi testar Nikon D6 och Nikon AF-S 120-300mm f/2.8 - har du några frågor?

Till redaktionen har Nikon D6 och Nikon AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8 precis landat och vi kommer testa omgående. Har du några frågor du vill ha svar på? Läs mer... 5

Fotografiska öppnar igen

Stängde 15 april - öppnar på sin tioårsdag. Läs mer...

Rösta fram Mästarbilden 2020 - Nikon Z 6 + 24-70 står på spel

I den sista deltävling av Fotosidan Masters koras Årets mästarbild 2020. Ni medlemmar röstar fram bästa bilden. Du kan rösta på en (1) av de 60 bilder som publicerats i Fotosidan Magasin i samband med 2019-2020 års omgång av Fotosidan Masters. Vinnarbilden vinner Nikon Z 6 + 24-70 kit (värd 27 390 kr). Du kan rösta fram till och med 29 maj. Missa inte att göra din röst hörd så vi får en värdig vinnare! Läs mer...

Kulturhuset Stadsteatern arrangerar utställning

Fria fotografers filial 2020 - 50 bilder från proffs och amatörer. Läs mer...

Test: Rejäla kolfiberstativ från Benro, Gitzo, Leofoto och Sirui

Plus Sommaren är snart här och mycket tyder på att skog och mark kommer vara en viktig del av sommaraktiviteterna denna speciella sommar. Vi har samlat ihop fyra påkostade, rejäla stativ från välrenommerade leverantörer och gjort ett stort test. Läs mer... 13

Aurora Aperture släpper filter för vidvinklar

Nytt filtersystem för dig med kraftiga vidvinklar. Läs mer... 1

Olympus lanserar videokit med E-M5 Mark III

Olympus har tagit fram ett paket för videofilmning med E-M5 Mark III och den nya kompakta Pro-zoomen 12-45 mm f/4 och några lämpliga tillbehör. Läs mer... 3

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar