Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Dags för fjärde upplagan av Landskrona Foto Festival

Dags för fjärde upplagan av Landskrona Foto Festival

Foto Håkan Persson

 

19-28 augusti pågår Landskrona Foto Festival. Det blir tio dagar med utställningar, fotoböcker, seminarier, artist talks med mera. Dessutom är en bit över 150 fotografer är representerade i ett 20-tal utställningar.

Foto: Martin Cejie Hegardt

Fotosidan har tidigare skrivit om Landskrona kommun som satsar på att skapa ett center som ska visa svensk fotohistoria och modern fotografi och som ska innehålla ett stort bildarkiv.

Vid sidan av det tänkta centret arrangeras utställningar av historiskt och samtida fotografi. Och Fotofestivalen i Landskrona; den har blivit populär och lockar många besökare både från Sverige och utlandet.

Foto Per Lindström

I år är det den fjärde upplagan av festivalen, nu med tydligare fokus på den professionella konstfotografen och den samtida fotografikonstens uttryckssätt, enligt arrangören själv.

– Mer än 150 fotografer är representerade i ett 20-tal utställningar. Världsnamn varvas med nya, lovande konstnärer och många av de fotografier som ställs ut har aldrig tidigare visats i Sverige eller Skandinavien, säger Göran Nyström, chef för festivalen i ett pressmeddelande.

Bland annat kan man se fotografier av Hasselbladspristagaren Joan Fontcuberta en europeisk betydande privat fotosamling visas upp, en unik utställning av svenskt vetenskapligt fotografi under 150 år och Akademin Valands avgångselever ställer ut.

– Vi är samtidigt stolta över Skandinavienpremiären av ”Don’t blink – Robert Frank”, den kritikerhyllade dokumentären om världens mest betydande nu levande fotograf, enligt Göran Nyström.

På lördagen är det Fotoboksdagen som bland annat tillägnas ryska fotoböcker. Dessutom presenteras de nominerade till Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award.

Foto Per Lindström

Festivalen har fått en ny konstnärliga ledningen. Jenny Nordquist, gallerist och fotograf och Christian Caujolle, fotokritiker och kurator.

De har inte genomfört några radikala förändringar av det grundläggande konceptet, utan skillnaderna ligger på ett annat plan.

– Vi har skapat större utrymme för konstverk med rörliga bilder, videokonst och installationer av konstnärer som mognat i sitt utövande av fotografin och som reflekterar över vad de vill berätta, i en värld som för närvarande skakas av djupa kriser, säger Jenny Nordquist i ett pressmeddelande.

I stället för att ge festivalen ett isolerat uttalat tema vill de ge olika uttryck som kompletterar varandra möjligheten att mötas. Annars finns risken att begränsa sig.

– Programmet präglas av aktuella frågor som olika identitetsbegrepp – såväl hur könet som jaget uppfattas, vad som ”en gång ägt rum” och relationen till naturen, säger Jenny Nordquist.

Till stor del har mycket flyttats från festivalens traditionella utställningslokaler ut på gator, torg och parker. Förhoppningen är att få besökaren att både upptäcka staden och i praktiken reflektera över hur det offentliga rummet, så ofta nersolkat av reklam och kommersiella intressen, ser ut eller borde se ut, enligt arrangören.

Foto Martin Cejie Hegardt

– Vi har tillsammans med Jenny och Christian arbetat med att utveckla festivalen i relation till Landskronas övergripande vision att bli Sveriges, och i ett bredare perspektiv, Skandinaviens fotografiska huvudstad. Det vore konstigt om denna målsättning inte syntes i själva staden, säger Göran Nyström.

Se hela programmet på Landskrona Fotos hemsida.Av Calle Slättengren
Publicerad 2016-08-16. Läst av 2329 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Merläsning

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Nytt: Fujifilm X-T30 och Fujinon XF 16/2,8 R WR

Fujifilm X-T30 är en enklare version av X-T3, men med samma processor och sensor. Tillsammans med kameran lanseras även en nu kompakt vädertätad vidvinkel. Läs mer... 24

Fotografering i Västerbottens Örneldorado

Klockan är 06.30. Termometern visar på -22 grader. Vi följer Connys skoterspår i den djupa, lätta snön. I varma kläder och lastade med kameror vandrar vi snabbt till vårt gömsle. Läs mer... 5

Canon Eos RP: Lätt fullformatare

Canon följer upp sin första spegelfria småbildskamera med en lättare version kallad Canon Eos RP. Läs mer... 32

Sex nya RF-objektiv från Canon

Canon avslöjar vilka objektiv som kommer att lanseras under 2019. Läs mer...

16,5 gångers zoom från Olympus

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200 mm f/3,5-6,3 är en ny superzoom med hela 16,6 gångers zoomomfång, viket motsvarar 24-400 mm med småbild. Läs mer... 17

Prisbelönt jakt på vilda ögonblick

Plus Genom att vara självkritisk och hela tiden vilja lyckas bättre driver Andreas Hemb sig hela tiden vidare. Hans teknik att multiexponera direkt i kameran har gjort att bilderna belönats med flera prestigefulla priser och omnämnanden. Läs mer...

Fototävling: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone

Tillsammans med vår fotorese-partner Wild Nature Fotoresor kör vi en fototävling. Vinnaren vinner fotoresan: Höst i Yellowstone och Grand Tetons nationalparker 
(värde 28.900 kr) Läs mer...

Fotograf dokumenterar mörkrum

Mörkrumskonsten är på utdöende. The Guardian har gjort en kort video om fotografen Richard Nicholson som dokumenterat flera mörkrum innan de försvinner. Läs mer... 1

Uppdateringar i Lightroom Classic

Adobe släpper idag en uppdatering 8.2 av Lightroom Classic (du vet den varianten för din dator) och det är funktionen "förbättra detaljer". Läs mer... 26

Lastolite HaloCompact