Artiklar > En kamp mot tjuvjägarna

En kamp mot tjuvjägarna

I fjorton år har fotografen Tom Svensson kämpat mot tjuvjägare och illegal handel med djur med kameran som vapen. Nu är han aktuell med en utställning på Hotel Diplomat i Stockholm och en ny fotobok. 

– Det handlar om en illegal verksamhet som är en av de största efter prostitution, droger och vapen. De som sysslar med detta vill inte bli stoppade. Så mina största hjältar är antitjuvjägare i Sydafrika som lever i fält och patrullerar stora områden för att skydda djuren. När mörkret inträffar och turister låst in sig i sina lodger då börjar kriget. Det finns en stor risk att de dör men de gör detta för sina barns skull.

Orden är Tom Svenssons. Han arbetar på Nordens Ark och sedan 10 år kallar han sig för bevarandefotograf. Han reser jorden runt för att kartlägga handeln med djur, från tjuvjaktligornas gömställen på den afrikanska savannen till handeln över disk i Asien.

Tom menar att foto är ett bra sätt att få folk att förstå. I år har han varit i Kina och fotograferat pandor, i Indien där han har dokumenterat dohlen, en asiatisk vildhund, samt i Mexiko där han följt djurhandeln.

– Tjuvjakten och illegal handel med djur bara ökar. Det är stor efterfrågan i Asien på till exempel horn från elefant och noshörning samt tigerprodukter. Exempelvis så skjuts 35 000 elefanter varje år i Afrika. Tanzania har förlorat 60 procent av landets elefanter på bara de senaste fem åren. Mocambique hälften under samma period.

Just nu är han aktuell med utställningen Ljus i mörker på Hotel Diplomat i Stockholm och han har dessutom precis släppt en bok tillsammans fotografen och skribenten Ola Jennersten. Boken heter Vid vägs ände och utsågs nyligen till årets Pandabok 2017 av WWF.

– Utställningen består av ett antal berörande bilder som är tryckta på akrylglas och belysta bakifrån i ett mörkt rum. Bilderna är också mörka och ljuset lyser upp enstaka detaljer i dem. Det är den första utställningen som använder det här typen av utskrifter och tanken är att den ska visa att det fortfarande finns hopp för djuren, att det finns ljus i mörkret.

Bilderna i utställningen erbjuds till försäljning och intäkterna kommer oavkortat att gå till den nystartade svenska stiftelsen Wildhood.org.Publicerad 2016-11-28. Läst av 9256 personer.

14 Kommentarer

expephoto 2016-11-28 12:44  
De som bekämpar tjuvjakten är även mina hjältar, så även Tom Svensson som engagerar sig så godhjärtat för de utsatta djuren. Hoppas det blir många sålda bilder, till förmån för djuren.
Tusen tack Per Erik
Gick riktigt bra och alla pengarna för tavlorna gick direkt till Wildhood
Så vi samlade in över 100.000 den kvällen
Grymt kul
JeannaQ 2016-11-28 12:57  
Heder till Tom Svensson som förstår var i den kriminella rangordningen som missbruk och handel av våra djur i världen står.
Ganska högt på listan!
Detta med elefanthorn har man läst om, men bara sporadiskt.
Bra med en samlad produkt som visar mer av det hela.
Tackar Jeanna
Kul du uppskattar mitt jobb
PMD 2016-11-28 21:17  
Kinas allt större inflytande i Afrika är inte till djurlivets fördel kan man nog lugnt säga.

Det räcker inte med att bekämpa tjuvskyttar i Afrika. Så länge efterfrågan på t.ex. noshörningshorn och elefantbetar är stor i östra Asien kommer det att finnas gott om folk att rekrytera till tjuvjagandet.
Ja finns många problem som vi måste tackla
Läs gärna min och Ola Jennerstens bok Vid vägs ände
Frekeman 2016-11-28 23:22  
Fin insats. Men som Per D påpekar så måste efterfrågan bekämpas. Vidskepelse och tro på det irrationella är viktigare att slåss mot än många vill erkänna.
Tackar Fredrik
Japp håller med, därför har jag föreläst en del i Kina bla med Joakim Odelberg där vi även fick TV tid, för 200milj tittare. Vi får bekämpa detta från alla olika håll men ingen lätt fråga.
PMD 2016-11-29 13:08
Jag gillar visserligen din fotograferande verksamhet, men det där är ju ännu bättre! Jag är faktiskt lite överraskad att ni fick prata om saken i kinesisk TV. Bravo!
Tack Per
Finns ett stort intresse och okunskap i Kina om dessa frågor
Tyvärr tror många att elefanter fäller sina betar naturligt och på det sättet är det inget konstigt att köpa tex smycken av betarna!
Johan.76 2016-11-29 16:20
Ändå kan man inte låta sig förundras över att det är ju tänker jag, inte det fattiga folket på landsbygden som kanske inte är lika belästa som stadsborna. Och då är det ju mer skrämmande att dessa rika människor trots att dom förmodligen vet att elfenben inte "faller av" köper detta.
Utan att det är enbart status förmodligen som ligger bakom. "titta vad vi har/ har råd med"
Riktigt sorgligt.
Stor eloge till dig Tom.
Tackar Johan
MrGoose 2016-11-30 07:06  
Såg dig på nyhetsmorgon imorse Tom, STOR eloge till dig för det arbete du lägger ner för djuren!!
Och Tack för att du visar dina fina bilder o samtidigt får oss att öppna våra ögon!

Mvh. Henke
Tusen tack för dina vänliga ord

Merläsning

ANNONS
Tamron Cashback - Scandinavian Photo