Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotografi - Ett sätt att leva

Fotografi - Ett sätt att leva

Pia, 1983 © Tuija Lindström

 

I vår satsar Moderna Museet Malmö stort på fotografi. I utställningen »Ett sätt att leva – Svensk fotografi från Christer Strömholm till idag« visas fler än 300 verk av 29 fotografer.

Bland fotograferna, förutom stilbildaren Christer Strömholm, finns tongivande namn som Anders Petersen, Tuija Lindström, Nina Korhonen och Kenneth Gustavsson liksom yngre och dagsaktuella fotografer.


Pigalle, Paris, 1955/1981 © Christer Strömholm/Strömholm Estate

Moderna Museets rika samling av fotografi utgör basen för Ett sätt att leva och det handlar om de närgångna och subjektiva tendenserna inom svensk fotografi, med några utländska inslag med stark anknytning till Sverige. "Med sin bredd och sitt djup visar utställningen upp många olika sätt att leva", uppger Moderna Museet i ett pressmeddelande.

Christer Strömholm (1918–2002) är en stark profil inom nordisk fotografi och har inspirerat flera generationer av yngre fotografer. Hans bilder av de transsexuella vännerna från Place Blanche i Paris har blivit en av hans mest kända serier.

Ur Moderna Museets samling visas många av de fotografer som gått i Strömholms fotspår, bland annat Yngve Baum, Agneta Ekman, Ann Christine Eek, Gunnar Smoliansky och framförallt Anders Petersen.


Ur serien Holding, 2006 © Anna Clarén

Tre separatutställningar ingår

Utställningen innehåller tre stora bildserier av fotografer som är verksamma idag.

 – Det här är en spännande utställning inte bara för det digra urvalet utan även för att vi experimentar med att skjuta in tre separatutställningar i helheten, säger John Peter Nilsson, museichef på Moderna Museet Malmö.

JH Engström anses av många som som en efterföljare till Christer Strömholm och Anders Petersen. Bildserien Tout va bien är utställningens nyaste bidrag.

Liksom Engström tillhör Anna Clarén en generation fotografer som debuterade i slutet på 1990-talet. I hennes ljusa färgbilder i serien Holding möter vi människor och rum i fotografens närhet.

Hennes utställning Close to home, som tidigare visats på Fotografiska i Stockholm, visas samtidigt i Fotografins rum på Malmö museer.


Ur serien Lowlands, 2011 © Martin Bogren

Den tredje samtida fotografen är malmöfotografen Martin Bogren. I serien Lowlands berättar han personligt i svartvita bilder om en liten by på den skånska landsbygden.

Det är fantastiskt att utifrån Moderna Museets samling kunna visa upp en viktig del av den moderna svenska fotohistorien. Martin Bogren, Anna Clarén och JH Engström är tre samtida fotografer som är exempel på hur stark och intressant den nordiska fotoscenen är just nu, säger utställningens curator Anna Tellgren.

Utställningens titel kommer från ett citat ur ett föredrag av Christer Strömholm. Han menade;

”att arbeta med fotografisk bild är för mig ett sätt att leva. När jag tänker efter, och tittar noga på mina bilder så är de alla, på sitt speciella sätt, ingenting annat än självporträtt, en del av mitt liv”.

Det förhållningssättet präglar alla de fotografer som är representerade i utställningen. I urvalet finns också en rad självporträtt, vänporträtt och flera porträtt på Christer Strömholm.

Utställningen visas den 1 februari–18 maj 2014 på Moderna Museet i Malmö.


Berlin, 1983 © Kenneth Gustavsson Estate

Fotografer med verk i utställningen

Yngve Baum
Martin Bogren
Stina Brockman
Anna Clarén
Dawid
Ann Christine Eek
Agneta Ekman
JH Engström
Nan Goldin
Neil Goldstein
Catharina Gotby
Denise Grünstein
Kenneth Gustavsson
Walter Hirsch
Gerry Johansson
Rune Jonsson
Eva Klasson
Nina Korhonen
Tuija Lindström
Anders Petersen
Håkan Pieniowski
Marco Plüss
Inta Ruka
Ulf Simonsson
Gunnar Smoliansky
Christer Strömholm
Lars Tunbjörk
Odd Uhrbom
John S. Webb

Bildtext för översta bilden: Pia, 1983 © Tuija LindströmPublicerad 2014-01-22. Läst av 8991 personer.

6 Kommentarer

avslutad130917 2014-01-22 10:33  
Trist att Fotografiska läger ett lock över fotografisk mångfald häri Stockholm
Bertil Lindgren 2014-01-24 13:47
ehhh, det vore kul om du ville förklara. Det har väl aldrig visats så mycket fotografi i Stockholm som sedan Fotografiskas tillblivelse.
Johan Pihl 2014-01-22 12:26  
Wow, den utställningen måste jag se!
Joakim K E Johansson 2014-01-22 13:25  
Fantastiskt! Mot Malmö!
avslutad130917 2014-01-22 13:45
Och sedan mot Göteborg, http://www.hasselbladfoundation.org/upcoming-exhibitions/sv/ Lite avis är jag
Gun-Inger Arvidsson 2014-01-22 16:32
Absolut heldag ...

Merläsning

ANNONS
Tamron till Sony - Scandinavian Photo