Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Sara Danius gästcurerar fotoutställning på Moderna Museet

Sara Danius gästcurerar fotoutställning på Moderna Museet

Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius blir gästcurator när Moderna Museet gör stor fotoutställning till sommaren 2019. Utställningen blir kulmen på museets fotosatsning.

Moderna Museets samling av fotografi omfattar cirka 100 000 fotografier från 1840-talet fram till idag. Där finns fotografier som museet ofta väljer att visa men också dolda skatter. Vilka val skulle en gästande curator med fria händer göra? Som svar på frågan har museet bjudit in Sara Danius, professor i litteraturvetenskap, författare och Svenska Akademiens ständiga sekreterare, att botanisera i samlingen inför sommarens stora utställning 2019. På så vis ges ett nytt och delvis oväntat perspektiv på fotografisamlingen, väl förankrat i Sara Danius stora och djupgående fotografiintresse.

– Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få arbeta med en av Europas viktigaste samlingar av fotografi. Jag har skrivit om många av de konstnärskap som finns representerade, men att arbeta med de verkliga bilderna är något annat. Det här kommer att bli spännande, säger Sara Danius.

Sara Danius har i sin forskning intresserat sig för fotografiet bland annat genom sina läsningar av Proust. Hon har skrivit essän Proust-Benjamin. Om fotografin. som publicerades i samband med Moderna Museets projekt En annan historia 2011 och Husmoderns död och andra texter 2014 som innehåller texter om bland annat fotograferna August Sander och Irving Penn.

– Sara Danius har skrivit några helt fantastiska essäer om fotografi som konst. Vårt projekt Framför och bakom linsen undersöker de tillfällen då fotografin påverkar konsten på ett avgörande sätt. Det här kommer att bli en storslagen grand final på projektet som avslutas under 2019, säger Daniel Birnbaum, överintendent Moderna Museet.

Fotosatsningen Framför och bakom linsen består av en serie utställningar, samtal och guidade visningar. Den undersöker den fotografiska bildens roll i konsten och mediets förvandlingar, från de första experimenten skapade med 1800-talets nya teknik till dagens utforskande av den optiska linsens möjligheter. Sommarutställningen 2019 cureras av Sara Danius med stöd av Anna Tellgren, intendent för fotografi på Moderna Museet. Det är ännu inte bestämt vilka verk som utställningen kommer att innehålla eller vilka teman den kommer att ta upp.Publicerad 2018-03-19.

5 Kommentarer

Bob Bovin 2018-03-19 09:25  
Det skulle man vilja se. Samlingarna måste upp i ljuset.
/Bob
Alf-Magnus 2018-03-19 09:55
Bob ärligt talat så är samlingen uppe i ljuset, besöker kontinuerligt Moderna i Stockholm och Anita Tellgren gör ett utmärkt arbete med att presentera samlingen i olika sammanhang. Sen är problemet att allt i den fotografiska samlingen inte passar Museets uppdrag men det är en politisk fråga.
mats lindfors 2018-03-20 11:15  
Vad intressant! Det ser jag fram emot. Hoppas då att några bortglömda gamla bildskatter får se dagens ljus.
Dubbelolle 2018-03-20 17:17  
Oj kommer Jean Pierre Kladd också?
Alf-Magnus 2018-03-20 22:56
Lars Olov tror att Arnault ligger lågt ett tag till, men jag tror att de blir spänande utan den gamla Strömholms eleven. Anna Tellgren har gör spännande hängningar i de fasta avdelningarna. Här från "Den nya sakligheten" https://befintligtljus.com/category/moderna-museet/#jp-carousel-9278

Merläsning

ANNONS