Annons
Artiklar > Gamla glasplåtar väcks till liv i ”Svenssonliv på 1920-talet”

Gamla glasplåtar väcks till liv i ”Svenssonliv på 1920-talet”

”Svenssonliv på 1920-talet.”

 Nils Svensson

Svenssonliv på 1920-talet – en trädgårdsmästarfamilj på Hjularöds slott i Skåne.

Fotografen och kopisten Richard Topgaard fick en vit trälåda. Han öppnade och såg något hundratal glasplåtar. Själva lådan har gått i arv genom decennierna, men kunskapen om vad negativen föreställer hade gått förlorad. 

Foto: Nils Svensson

Richard fotade av negativen och insåg att det fanns det tillräckligt många intressanta bilder för göra en utställning.

Lådan med de gamla bilderna fick han av en medlem i familjen Svensson, Birgit Svensson Economou. Nils Svensson var son till en trädgårdsmästare och är fotografen bakom bilderna i margarinlådan. 

Foto: Nils Svensson

Bilderna har aldrig visats offentligt, men nu ställs ett trettiotal bilder ur fyndet ut på Galleri Intäppan i Genarp mellan Lund och Sjöbo. Här får man bland annat möta arbetskamraterna på Hjularöds slott, lumparkompisar och de många syskonen.

Foto: Nils Svensson

Bakom utställningen står Richard Topgaard, fotograf och kopist, och Michael Economou, poet och författare. Richard ställer även ut egna fotografier på galleriet.

Foto: Nils Svensson

Utställningen visas under tre helger i vår; 18–19 maj, 25–26 maj och 1–2 juni klockan 11:00–16:00. Vernissage är det 18 maj och då har man öppet till 18:00.Publicerad 2024-04-13.

3 Kommentarer

Jan Olof Härnström 2024-04-13 13:32  
Mycket intressant och härliga bilder. Snyggt jobbat av Richard!
PMD 2024-04-15 01:46  
Spara era bilder till eftervärlden. De kan bli intressanta om hundra år.
Rolzlant 2024-04-26 15:09  
Är själv numera pensionär sedan några år tillbaka och har bl.a jobbat på medborgarskolan i Ystad som fotolärare och frilansat som fotograf under ett gäng med år för då bl.a en massa tidningar, både de "stora drakarna" som Aftonbladet och Expressen + en del mindre lokala dagstidningar som Ystads Allehanda och Skånska Dagbladet som numera kommer ut endast tre dagar i veckan .

En del firmor som varit givande, både stora som mindre och lite annorlunda av fotograferande då vilket var givande.

Alltid skoj att se på bilder från tiden som varit.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning