Annons
Artiklar > Gerry Johansson ställer ut bilder från Antarktis

Gerry Johansson ställer ut bilder från Antarktis

Gerry Johansson har rest till Antarktis med en enorm storformatskamera. Bilderna visas på Galleri Elf.

Gerry Johansson har blivit internationellt känd för stillsamma kvadratiska bilder av urbana miljöer, men han har också sökt sig till betydligt mindre urbana platser. På Galleri Elf i Göteborg visas Gerry Johanssons bilder från Antarktis.

Han började fotografera för 60 år sedan och är fortfarande mycket produktiv. Fotoböckerna Deutschland, Pontiac, Ulan Bator och Sverige slår an en ton. Kännetecknen är perfektion, det rena grafiska uttrycket, de kvadratiska formerna och frånvaron av människor. Ändå blir hans fotografiska berättelser djupt mänskliga och rör vid många människor.

– I början fotograferar man för att avbilda något. Det är det som är nyttan med ett fotografi, att bevara en bild. I mitt fall var det modellflygplan som stod modell. Men jag kom tidigt i kontakt med internationellt fotografi och intresset djupnade. Fotografiet i sig – inte bara motiven – blev intressant, berättar Gerry Johansson.

2014 gav han ut boken Antarktis.

– Midnattssolens ljus och landskapet på Antarktis passar mina formbaserade kompositioner. Det finns inget perspektiv med vägar eller telefonstolpar att hänga upp bilden på. Allt är platt på ett väldigt speciellt sätt. Landskapet känns abstrakt trots att bilden är helt realistisk.

Antarktis-bilderna är tagna med en 8x10-tums storformatskamera och ställs ut i form av kontaktkopior. 

Utställningen Antarktis har vernissage den 29 oktober på Galleri Elf i Göteborg. Bilderna visas till och med den 17 december.Publicerad 2016-10-27. Läst av 3927 personer.

1 Kommentarer

luminousoctaves 2016-10-27 16:20  
Underbart! Gerry är kung.

Merläsning

ANNONS
Hatchet - Scandinavian Photo