Artiklar > Hammarskjöld och Hammarskiöld visas på Fabriken

Hammarskjöld och Hammarskiöld visas på Fabriken

Foto: Dag Hammarskjöld och Hans Hammarskiöld

 

FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld var en aktiv fotograf, men få av hans bilder har visats offentligt. På Fabriken utanför Kivik visas en stor mängd av hans bilder tillsammans med bilder tagna av den mer etablerade fotografen Hans Hammarskiöld.

Hans Hammarskiöld var en fotograf med en bred repertoar. Han började sin professionella karriär som modefotograf för bl.a. engelska Vogue och arbetade sedan 1950-talet över hela världen. De stunder han inte stod i Voguestudion skildrade han vardagslivet som pågick på gatorna i London. Det kom att resultera i några av hans mest ikoniska bilder.

Som en av medlemmarna i gruppen ”Tio fotografer” var han sedan med och utvecklade den samtida fotografin under 50- och 60-talet. Med sin stora konstnärlighet, sin tekniska briljans och sin varma blick blev just skildrandet av människor en stor del av hans skapande. Allt från officiella porträtt av kungligheter och dignitärer, till de underbara barnskildringarna. Oavsett vem som stod framför kameran – skildrad med respekt och ofta med glimten i ögat. Även hans kärlek för naturen och kulturhistoria varade livet ut. Han såg det stora i det lilla och får betraktaren att uppleva det storslagna även i det allra minsta av liv.

Spanska ridskolan på besök i Stockholm. Foto: Hans Hammarskiöld

Fabriken Bästekille kommer att visa de idag kultförklarade ögonblicksbilderna av bland annat  spanska ridskolan, porträtten, men utställningen innefattar inte bara hans mest kända fotografier, utan även bilder som visas för första gången. Totalt visas över 200 bilder på utställningen.

Dag Hammarskiöld med sin Hasselblad vid Akropolis i Aten.

Dag Hammarskjöld är mer än välkänd för sin ämbetsmannaroll under 1930-1940 talen och sitt ordförandeskap i FN 1953-1961, men att Dag Hammarskjöld även var en hängiven fotograf har varit så gott som okänt fram tills nu. Genom ett tips från journalisten och fotografen Per Lindström kan nu ett urval av denna bildskatt som förvaras på Kungliga biblioteket i Stockholm visas för första gången någonsin.

Det man ser i bilderna är hans lek. Han undersöker sin omgivning genom objektivet och gestaltar ett drama där naturen, ljuset, och människorna är aktörer. Hans fotografiska bildspråk är utforskande och nyskapande för sin tid.

Dag Hammarskjöld har fotograferat en livvakt.

Vi får på detta vis ytterligare en ingång till Dags intressanta person vars liv och gärning fortfarande är aktuell.  I bilderna hör man Dags egna ord: ”Kameran har lärt mig att se”.

De två nya böckerna är formgivna av Patric Leo.

Båda utställningarna har curerats av konstnären Johan Petterson i nära samarbete med familjerna Hans Hammarskiöld och Dag Hammarskjöld. Inför öppningen av utställningarna ges ut två böcker om fotograferna, formgivna av Patric Leo.

Utställningen Fotograferna Hans Hammarskiöld och Dag Hammarskjöld visas på Fabriken i Bästekille utanför Kivik från den 27 juni till den 29 september.Publicerad 2019-06-27.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS