Annons
Artiklar > Hashem Shakeri ställer ut Strangers to Ourselves på Värmlands Museum

Hashem Shakeri ställer ut Strangers to Ourselves på Värmlands Museum

Ur Strangers to Ourselves.

 Hashem Shakeri

Iransk fotograf i ny utställning på Värmlands Museum.

När det rapporteras om Iran i Sverige handlar det mestadels om fängslade svenskar, regimens stöd till Hamas eller leveranser av drönare till Ryssland. Under senare tid har även befolkningens och framför allt kvinnors kamp för frihet och rättvisa varit aktuell.

Foto: Hashem Shakeri

Men hur ser vardagen ut där sharialagar utgör grunden för rättssystemet? Vilka bilder får vi se från platser där staten regelbundet kränker människors rättigheter, fängslar och avrättar på oklara grunder? Vilka är kvinnorna som trotsar förtryck och dödligt hot?

Hashem Shakeri ställer nu ut Strangers to Ourselves på Värmlands Museum i Karlstad.

Foto: Hashem Shakeri

Han ger en inblick i den iranska vardagen. Här får vi möta kvinnorna bakom kampen ”Kvinna, liv, frihet”. Iran drabbas av klimatförändringar, man får se hur befolkningen påverkas av att leva i ett sterilt uttorkat landskap. När regimen bygger nya städer i ett land påverkat av sanktioner och misskötsel blir resultatet halvfärdiga städer med avsaknad av grundläggande samhällsfunktioner. Chansen att hitta en bostad som kan ge barnen en trygg uppväxt är minimal.

”Vi får möta människor på deras villkor i en samtida dokumentär berättelse på högsta internationella nivå, fotografier som värmer, skrämmer och fascinerar”, säger Lars Sjöqvist, fotograf på Värmlands Museum i ett pressmeddelande.

Foto: Hashem Shakeri

Hashem Shakeri är konstnär, fotograf och filmare verksam i Iran och Afghanistan. Han har fått många utmärkelser och visats internationellt på museer, festivaler och biennaler, bland dem Leica Museum, Foam Museum, Arp Museum, ICP Museum, Maxxi Museum, Rencontres d’Arles, Paris Photo Art Fair, Visa pour l’image och många fler. Han är även publicerad i bland annat The New Yorker, Le Monde, Paris Match och National Geographic.

Utställningen pågår 9 februari till 25 augusti 2024.Publicerad 2024-02-06.

3 Kommentarer

luminousoctaves 2024-02-06 14:29  
Fantastisk fotograf.
PMD 2024-02-09 01:00  
Jag undrar vad Shakeri har använt för teknik. Bilderna ser ut som om de vore blekta gamla diabilder, men jag gissar att det är digitala biler som efterbehandlats varsamt.
luminousoctaves 2024-02-14 07:25
Han skjuter film, Mamiya 7. Min gissning är överexponerad negativfilm, brukar ge det här resultatet.

Merläsning

ANNONS