Annons
Artiklar > 230 bilder på Fotografiskas höstsalong

230 bilder på Fotografiskas höstsalong

Cletus Nelson Nwadike Foto: David Elmfeldt

 

Höstsalongen på Fotografiska är den största jurybedömda utställningen inom svensk fotografi. 31 fotografer visar totalt 230 verk. Några av fotograferna är bekanta från Fotosidan.

Cletus Nelson Nwadike (bilden ovan) har blivit publicerad sex gånger i Fotosidan Magasin och har fått flera placeringar i Fotosidan Masters.

Han berättar att han är född 1966, året innan kriget mellan Kenya och Biafra bryter ut. Under kriget bränner soldaterna medvetet upp alla bilder när man de bränner ner och skövlar byar.
– Jag har blivit historielös. När min pappa sa ”Cletus, du liknar din farfar” visste jag inte vad han menade. Jag har aldrig sett en bild på min farfar. Det har gjort det extra viktigt för mig med bilder som historiska dokument.

Cletus har studerat fotografi på högskolan i Jönköping. De utställda bilderna har tidigare publicerats i National Geographic.
– När jag fotograferar har jag en fot i Nigeria och en i Sverige. Nigeria är ett hårt land för barn och unga tjejer. I mina bilder vill jag visa människans kamp.


Foto: Cletus Nelson Nwadike

Förra året premiäröppnade Höstsalongen på Fotografiska. Även i år visar utställningen en bredd av olika uttryck, känslor och tekniker. Från personliga fotografiska projekt som arbetats fram under lång tid till yrkesfotografer som använder kameran som verktyg i sitt konstnärskap.

– Idag är fotografi en självklar del i samtidskonsten där vi ser alltfler berättande verk som skildrar aktuella samhällsfrågor. I Höstsalongen syns såväl dokumentära som iscensatta uttryck, ofta från situationer och tillfällen då livet ställts på sin spets, berättar Jan Broman som är grundare av Fotografiska.

Anna Henriksson har under flera år skrivit för tidningarna Fotosidan Magasin och Proffsfoto. Förutom sin journalistutbildning har hon studerat vid Fotohögskolan i Göteborg och tagit en mastersexamen vid Konsthögskolan i Umeå.

Hennes fotoprojekt har tidigare visats på Liljevalchs vårsalong och visas på Fotografiskas höstsalong. I projektet har hon fotograferat av låneböcker från biblioteket. Hon har fokuserat på de anteckningar som läsarna gjort i böckerna och andra spår av läsandet.

Totalt sökte 2304 fotografer till Höstsalongen 2015. Åldersfördelningen i årets urval spänner mellan 21 och 69 år, med en dominans av 80-talister. Av de 31 utställande fotograferna har sju handplockats av juryn.

Fotosidans skribent Göran Segeholm är en av medlemmarna i juryn. De andra är: Cay Bond, journalist och trendanalytiker; Tom Böttiger, konstsamlare och entreprenör; Susanne Grönroos, VD bildbyrån Folio; Helen Schmitz, fotograf; Dragana Vujanovic, Chefsintendent Hasselbladstiftelsen; Min-Jung Jonsson, Fotografiska.

Utställningen öppnar den 18 september pågår fram till och med den 22 november.Publicerad 2015-09-17.

1 Kommentarer

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS