Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > 230 bilder på Fotografiskas höstsalong

230 bilder på Fotografiskas höstsalong

Cletus Nelson Nwadike Foto: David Elmfeldt

 

Höstsalongen på Fotografiska är den största jurybedömda utställningen inom svensk fotografi. 31 fotografer visar totalt 230 verk. Några av fotograferna är bekanta från Fotosidan.

Cletus Nelson Nwadike (bilden ovan) har blivit publicerad sex gånger i Fotosidan Magasin och har fått flera placeringar i Fotosidan Masters.

Han berättar att han är född 1966, året innan kriget mellan Kenya och Biafra bryter ut. Under kriget bränner soldaterna medvetet upp alla bilder när man de bränner ner och skövlar byar.
– Jag har blivit historielös. När min pappa sa ”Cletus, du liknar din farfar” visste jag inte vad han menade. Jag har aldrig sett en bild på min farfar. Det har gjort det extra viktigt för mig med bilder som historiska dokument.

Cletus har studerat fotografi på högskolan i Jönköping. De utställda bilderna har tidigare publicerats i National Geographic.
– När jag fotograferar har jag en fot i Nigeria och en i Sverige. Nigeria är ett hårt land för barn och unga tjejer. I mina bilder vill jag visa människans kamp.


Foto: Cletus Nelson Nwadike

Förra året premiäröppnade Höstsalongen på Fotografiska. Även i år visar utställningen en bredd av olika uttryck, känslor och tekniker. Från personliga fotografiska projekt som arbetats fram under lång tid till yrkesfotografer som använder kameran som verktyg i sitt konstnärskap.

– Idag är fotografi en självklar del i samtidskonsten där vi ser alltfler berättande verk som skildrar aktuella samhällsfrågor. I Höstsalongen syns såväl dokumentära som iscensatta uttryck, ofta från situationer och tillfällen då livet ställts på sin spets, berättar Jan Broman som är grundare av Fotografiska.

Anna Henriksson har under flera år skrivit för tidningarna Fotosidan Magasin och Proffsfoto. Förutom sin journalistutbildning har hon studerat vid Fotohögskolan i Göteborg och tagit en mastersexamen vid Konsthögskolan i Umeå.

Hennes fotoprojekt har tidigare visats på Liljevalchs vårsalong och visas på Fotografiskas höstsalong. I projektet har hon fotograferat av låneböcker från biblioteket. Hon har fokuserat på de anteckningar som läsarna gjort i böckerna och andra spår av läsandet.

Totalt sökte 2304 fotografer till Höstsalongen 2015. Åldersfördelningen i årets urval spänner mellan 21 och 69 år, med en dominans av 80-talister. Av de 31 utställande fotograferna har sju handplockats av juryn.

Fotosidans skribent Göran Segeholm är en av medlemmarna i juryn. De andra är: Cay Bond, journalist och trendanalytiker; Tom Böttiger, konstsamlare och entreprenör; Susanne Grönroos, VD bildbyrån Folio; Helen Schmitz, fotograf; Dragana Vujanovic, Chefsintendent Hasselbladstiftelsen; Min-Jung Jonsson, Fotografiska.

Utställningen öppnar den 18 september pågår fram till och med den 22 november.Publicerad 2015-09-17. Läst av 5439 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2015-09-18 07:02   Neq
Bara ett litet tillrättaläggande. Biafra bröt sig ur Nigeria. Inte Kenya. Wikipedia skriver: "Biafra var en kortlivad självständig stat i Västafrika som endast erkändes av ett fåtal andra stater. Den var en utbrytarrepublik från Nigerias östra region som utropade självständighet den 30 maj 1967. Huvudort var Enugu"

Merläsning

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 5

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 16

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 6

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 12

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer... 6

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Elinchrom ELB 500 TTL