Artiklar > Lars Tunbjörk - I love Borås!

Lars Tunbjörk - I love Borås!

Foto: Lars Tunbjörk

 Foto: Lars Tunbjörk

Stor utställning med Lars Tunbjörk - och äntligen är det ordning i hans arkiv.

Med sin unika blick såg Tunbjörk vad andra såg men inte hade förmågan att fånga på bild. Hans stora genombrott kom med serien ”Landet utom sig”. Den beskrev ett söndervittrat svenskt folkhem, välfärdsstatens förvandling och superkommersialismens intåg i Sverige.

Efter det kom ett flertal projekt, som ”Kontor”, ”Vinter” och ”Home”.

”I love Borås!”, som öppnar 30 oktober på Borås Konstmuseum, är en hyllningsutställning till Borsås-sonen Lars. Den visas ett stenkast från Bäckängsgymnasiet där han studerade, hemmet i Dammsvedjan och i kvarteren nära Borås Tidning där Tunbjörk fick sin första anställning som pressfotograf.

Samma dag är det utdelning av Lars Tunbjörkpriset. Det blir samtal mellan årets pristagare Leif Claesson och Annika von Hausswolff, bildkonstnär. 

Utställningen pågår till och med 27 mars 2022.

Samtidigt är det nu ordning på Tunbjörks arkiv. Ewa Stackelberg och Maud Nycander har gått genom Lars Tunbjörks livsarkiv.

Nästan en halv miljon bilder, 30 000 indexerade kontaktkartor, hela hans pressarkiv, tusentals digitaliserade kopior, 4 000 diabilder, pressklipp med mera är nu sökbart, berättar Fotografisk Tidskrift.

Foto: Lars Tunbjörk

Foto: Lars TunbjörkPublicerad 2021-10-18. Läst av 1767 personer.

4 Kommentarer

Leif Eliasson 2021-10-18 09:07  
En av mina stora inspirationskällor
landberg 2021-10-18 19:56  
Haha lite ironiskt att den heter ”I Love Borås” när två av tre bilder i artikeln är från Skara!;)
Kanske den bästa fotograf vi haft!
Bob Bovin 2021-10-19 08:51  
Lars är en sann mästare. Den bästa landet utom sig har haft. Boken Landet utom sig är internationellt mycket uppmärksammad och anses vara banbrytande.
Alla svenskar borde se hans böcker.
/Bob
mats lindfors 2021-10-19 15:30  
En av mina stora inspirationskällor. Ingen svensk fotograf har påverkat mig så efter Sune Jonsson. Känner en stor saknad och tomhet efter Lars. Och tänk att jag fick Lars att fika med en gång på Bondegatan.

Merläsning

ANNONS
Tamron Cashback - Scandinavian Photo