Annons
Artiklar > Premium > Jonas Classon ställer ut i Örebro

Jonas Classon ställer ut i Örebro

Jonas Classon.

 Foto: Terese Classon Sundh

”För mig handlar min fotografering mycket om att fånga karaktären och personligheten i varje fågel.” 

5 juli är det vernissage för utställningen Beyond Dreams på Marieberg Galleria i Örebro av fågelfotografen Jonas Classon, som pågår till 30 augusti. Utställningen är en hyllning till naturen och fåglarna. Med en passion för att fånga de mest ögonblickliga stunderna låter Jonas oss uppleva fåglarnas värld.

Jonas har alltid sett sin omvärld i bilder; letat samspel mellan ljusets skiftningar och motiven som ständigt omger honom.

Han har paddlat kanot bland krokodiler i indiska Chambalfloden, mött soluppgången i Donaudeltats våtmarker och badat med pingviner på Falklandsöarna. 

Det är hans tjugonde separatutställning.

Foto: Jonas Classon

Berätta om Beyond Dreams.
Det blir en stor utställning. Nytt för den här gången är att vi jobbat mycket med atmosfären. Det sitter bland annat dolda högtalare i taket med fågelljud som verkligen höjer upplevelsen. Målet är att skapa ett fönster till naturen. Marieberg Galleria är ett av Sveriges största shoppingcenter som med sina fyra miljoner besökare per år är en perfekt plats till att visa upp naturens dolda ögonblick och göra dem tillgängliga för alla. I den här utställningen får man som betraktare se ett urval av mina starkaste bilder och möta några av fåglarna som väntade på mig, bortom drömmarna.

Hur har du valt vilka bilder du vill ha med?
Urvalet görs i samarbete med utställningsproducent och gallerist. Det är ett spännande arbete vilka bilder som får vara med eller inte. Bilder man tänkt varit självklara initialt kan senare försvinna senare i processen för att skapa balans och utrymme för andra bilder. Att jobba med utställningar handlar mycket om helhetsintryck och upplevelse. Den enskilda bilden kan då ibland få ta ett steg tillbaka.

Foto: Jonas Classon

Kan du berätta lite om din fotografi och dina bilder?

För mig handlar min fotografering mycket om att fånga karaktären och personligheten i varje fågel. Att komma ”nära” och känna en samhörighet med naturen och dess invånare. Jag hoppas att det ska återspeglas i mina bilder. 

Som trettonåring blev jag svårt sjuk och tvingades spendera flera år på sjukhus. I sjukhussängen drömde jag mig bort till spännande fågelparadis. Nu har det gått tio år och jag kan konstatera att drömmen om att besöka världens fågelparadis blev sann.

En förutsättning för all min fotografering är att lära känna fågeln jag vill porträttera. Att fåglarna kom in i mitt liv i ett viktigt skede har gjort att jag känner en speciell relation till dem. Och en tacksamhet som jag vill förmedla.

Foto: Jonas Classon

Du fotograferar främst fåglar?
Jag har fotograferat uteslutande fåglar de senaste tio åren. Eller… förutom en gång, när det dök upp en krokodil en meter bredvid min kanot på Indiska Chambalfloden. Då kunde jag inte låta bli att ta en bild. 

Foto: Jonas Classon

Har du fler böcker på gång?
Det kommer en ny bok till våren. Innehållet får jag inte säga så mycket om ännu men det rör ett spännande ämne som ligger mig varmt om hjärtat och det känns som det kommer att bli min bästa bok hittills. Det är målet! Vi har lämning av material till förlaget efter sommaren så det är ett väldigt intensivt arbete just nu med att ta de sista bilderna. Jag ser fram emot att få berätta mer om den.

Foto: Jonas Classon

Vad har du för projekt på gång nu?
Jag har några sista bilder att ta till den kommande boken och så är det lite småfix kvar med utställningen inför vernissagen på onsdag. Efter det väntar en efterlängtad semester, men det kan ju vara ett projekt i sig.Publicerad 2023-06-29.

3 Kommentarer

Finn Calander 2023-06-29 22:09  
Detta är BRA fågelfoto. Artbeskrivande, knivskarpa fågelbilder går det 13 på dussinet av. Färre lyckas fånga någon dimension som s.a.s. når bortom fågeln. Jonas C har, liksom Brutus Ö, lyckats, med detta.
PMD 2023-06-30 22:38
Jag kan inte annat än hålla med.
Anders F. Eriksson 2023-07-01 16:54  
Riktigt bra och intressanta fågelbilder, och också en bra bild av Jonas :)

Mer premiumläsning