Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Passa på att söka till Naturfotograferna

Passa på att söka till Naturfotograferna

Nu är det hög tid att söka till Naturfotograferna.

 Josefin Nilsson/N

Dags att välja ut dina bästa bilder och söka till Föreningen Naturfotograferna.

Nu kan du passa på att söka medlemskap i Föreningen Naturfotograferna. Ansökan behandlas av en invalskommitté och beslut fattas på årsmötet. Kommittén vill ha 150 bilder eller en timmes filmat material.

Foto: Josefin Nilsson/N

Naturfotograferna lägger enligt dem själva stor vikt vid naturengagemanget. Föreningen ska ”verka för en sund och ärlig naturfotografering som gagnar naturskyddet.” 

Foto: Jukka Lausmaa/N

Som medlem i Naturfotograferna krävs att man är mån om naturens väl och stör eller skadar inte naturen i samband med att du fotograferar. Det krävs även transparens kring hur materialet har tillkommit och efterbearbetats.

Foto: Josefin Nilsson/N

Man kan ansöka till och med 15 november. Här läser du reglerna och skickar in din ansökan.



Publicerad 2023-10-13.

5 Kommentarer

Frekeman 2023-10-13 17:41  
Det finns väl vad jag kan se en del duktiga naturfotografer här på Fotosidan. Lite nyfiken på att höra vad man i de kretsarna tycker om ett medlemskap i Naturfotograferna. Är det nåt som man trånar efter? Är det status att bli medlem? Vad finns det för andra tankar kring ett medlemskap?

Mvh
Fredrik
Num Vistbacka 2023-10-13 20:46  
Känns väldigt elit-snobberi-inriktat att kräva 150 bilder/1 h video bara för att få ansöka om medlemskap.
froderberg 2023-10-16 13:45
Nejdå, de har en poäng och det är ingen vanlig fotoklubb. En medlem i /N ska inte bara ha någon enstaka bra bild utan kunna visa en hög lägstanivå och omfattande produktion.
SSD 2023-10-14 12:04  
Jag skulle gärna se ännu tuffare inträdeskrav, om man vill kalla det snobberi får man väl göra det. Men jag ser hellre en mindre skara av riktigt dedikerade naturfotografer som både är duktiga fotografer men framförallt som står på barrikaderna för naturen. Det finns säkert över 1000 fotografer som kan leverera 150 bilder som är av sådan kvalitet att det skulle räcka. Få av dessa klarar dock kravet om ”naturens väl”. Så om jag fick bestämma skulle reglerna vara ännu tuffare. Regler som skulle diskvalificera mig själv men det har jag inga som helst problem med. Ett medlemskap i en förening är ingen mänsklig rättighet lika lite som att alla platsar i ett A-lag inom idrotten. Mina krav skulle vara:
- Erkänt duktig fotograf som årligen kan visa upp ett bildbibliotek av bilder tagna under året. Behöver inte vara 150st utan kan räcka med 25-30 bilder av skiftande typ
- Årligen få artiklar och bilder publicerade samt regelbundet delta i föreläsningar, utställningar, utbildningstillfällen odyl.
- Föreningen skall arbeta för att utbilda och leda yngre förmågor. Det skulle betyda att det fanns ett medlemskap för ”runners up” och där varje medlem får en mer erfaren medlem som mentor. Kravet på medlemskapet ska vara lägre och där man fokuserar på en vilja att ta sig framåt både som fotograf och representant för naturens väl.
- Ett medlemsskap gäller för 1 år i taget och upphör när medlemmen inte längre uppfyller kraven. Det kan finnas ett hedersmedlemskap för de som under många år tjänat föreningens intresse på ett sådant sätt att man kan föräras ett hedersmedlemskap.
Dessa krav skulle nog decimera antalet medlemmar radikalt och de som klarar kraven skulle nog mer eller mindre vara heltidsfotografer. Kanske det är en utopi men jag är helt för ”less is more” i detta sammanhang. Jag skulle också tro att med ett mindre antal medlemmar också skulle bli lättare att ”sälja” in dessa fotografer i olika sammanhang och t.o.m göra det möjligt för rena sponsorintäkter och på så sätt ge viss ekonomisk trygghet.
Om jag ska sticka ut hakan lite så tycker jag att idag har föreningen många duktiga fotografer men där många inte lever upp till ”i naturens tjänst” och där många är kvar bara för att de en gång kommit med. Det är ingen utgallring. Men det blir lite av ett moment 22, de som är med vill säkert ogärna lämna och då vill man ju inte medverka till att regler eller annat skärps. Det är svårt att ta beslut som missgynnar din egen person så att säga. Detta är min personliga reflektion och jag är helt med på att föreningen helt och hållet själva bestämmer hur det ska vara :)
PMD 2023-10-14 19:36
"Ett medlemskap i en förening är ingen mänsklig rättighet lika lite som att alla platsar i ett A-lag inom idrotten.

I Sverige får man bara tävla i idrott, och ibland i musik. All annan tävling är "elitism".
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS