Annons
Artiklar > Kent Klich: Ceausescus barn

Kent Klich: Ceausescus barn

Foto: Kent Klich

 

Den internationellt kände svenske dokumentärfotografen Kent Klich visar sin utställning "Ceausescus barn" på Malmö Museer. Här visas Ceausescuregimens mest vidriga yttringar: De utsatta, ensamma och övergivna barnen.

Den rumänske diktatorn Nicholae Ceausescu avkrävde varje familj fem barn. Fattigdom och föräldrarnas försvinnande (många kvinnor hamnade i fängelse efter förbjudna abortförsök) gjorde att de ökända barnhemmen fylldes med de obligatoriska men oönskade liven.

Tusentals sjuka och undernärda barn på barnhemmen fick hiv-smittade blodtransfusioner som en uppiggande åtgärd istället för mat, vilket gjorde att smittan spreds mycket snabbt. Resultatet blev en mänsklig katastrof med tiotusentals hiv-positiva barn som levde under de värsta tänkbara förhållanden. Genom att avsiktligt vägra att se AIDS som ett problem, utan något som bara drabbade de kapitalistiska länderna i väst, förvärrade Ceausescu tragedin genom sin socialpolitik.

Mellan 1994–1998 dokumenterade Kent Klich denna AIDS-epidemi bland barnen. 2003 återvände han till Rumänien med filmaren Brita Landoff. De intervjuade barnen han träffat tidigare och som nu var tonåringar. Några av dem hade återförenats med sina föräldrar.

Liksom i andra verk av Klich är det hans integritet och omsorg som skapar en bro mellan publiken och ämnet. Resultatet är på samma gång uppriktigt och uppskakande.

Utställningen öppnar under Gallerinatten den 28 september klockan 18-24 i Fotografins rum, i Kommendanthuset, på Malmö Museer.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2013-09-26. Läst av 6161 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2013-09-26 20:07   Alf Johansson
Klich är en av mina favoriter, gillar medkänslan och respekten i hans fotograferande. Undrar om utställningen kommer till Stockholm?
2013-09-27 19:10   pstenlund
Skulle vara intressant att veta vad syftet är med utställningen av dessa då utsatta barn, har han tex för avsikt att hjälpa barnen nu så här 20 år senare eller gör han det som konst????
Hans Österlind   2013-09-28 08:08
Tyvärr, igen!
Det känns som traditionell västerländsk kolonialism i ny, modern skepnad i någon form av "Facebook välgörenhet" när man ska "Gilla" bort världens orättvisor, om du tänkt gå och titta, strunta i det och sätt in utställningens entreavgift på Amnestys bankkonto istället och pengarna gör garanterat mer nytta.
Jag vet att utställningar som den här ska uppmärksamma orättvisor runt om i världen, men "Amnesty" och andra organisationer har sannolikt redan nosat upp problemet och det enklaste och effektivaste man kan göra då är att ge dom stålarna direkt.
Makten   2013-09-28 15:22
Det är väl en bra påminnelse om hur det kan gå om dårar kommer till makten. Se bara på utvecklingen här i Sverige där åtgärderna för att tysta oliktänkande hela tiden trappas upp.
Janne Ar   2013-09-28 20:33
Martin, Ceausescu var ingen "dåre". Oavsett bad man tycker om den regim han förde, så var han ingen dåre. En dåre lyckas helt enkelt inte ta makten i ett land, inte ens i en totalitär regim som Rumänien. Du vinner vare sig poäng eller respekt på sådant tal.
Makten   2013-09-29 01:07
Janne; så med den logiken var inte heller Hitler en dåre? [raderat/adm]
Umi71   2013-10-02 21:26
För att skapa diskussioner och för att inte glömma historien är väl tillräckliga skäl? Eller ska man tiga och stoppa huvudet i sanden och låtsas som om det inte hänt? dagens ungdom och blivande behöver få veta vad som hänt tidigare i historien.
2013-09-30 13:45   Johan Pihl
Man blir väldigt upprörd och drabbad av den engagerande texten. Helt enkelt illa berörd. Men tyvärr så är det ju inget som framgår, eller direkt förstärks av bilderna. Ska dock försöka ta mig ner till Malmö och se hela utställningen, så att man kan få en klarare bild.

Merläsning

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 3

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes