Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Landsbygden visas i Stockholm

Landsbygden visas i Stockholm

Thomas H Johnssons utställning "Swedish Blue I" om den svenska landsbygden har fått mycket uppmärksamhet och visas nu på Stockholms Fotoantikvariat.

I höstas mottog Thomas H Johnsson det prestigefyllda KW Gullers stipendium ”för förtjänstfulla insatser inom det dokumentära fotografiets område” av Nordiska museet för sitt arbete med ”Swedish Blue I”. 

– Tidigare har jag visat materialet tillsammans med bland annat Lennart Nilssons fotografier. Han som gjorde den klassiska boken ”Ett barn blir till”. Lennart sa ofta att han vill göra det osynliga synligt. Och så skulle man även kunna sammanfatta min intention med ”Swedish Blue I”, säger Thomas H Johnsson.

Det samtida Sverige verkar allt som oftast handla om våra storstäder. Ändå är det utanför våra storstäder den största delen av befolkningen lever. ”Swedish Blue I” är en fotografisk undersökning av dagens anonyma Sverige och utställningens kärna är brinnande aktuell då bristande resurser till landsbygden debatteras flitigt.

– Det är givetvis komplext. Landsbygden blir satt på undantag när samhälleliga funktioner centraliseras till storstäderna. Det går inte att förneka. Men ”Swedish Blue I” är inte glesbygdspolitik eller en objektiv och heltäckande skildring. Snarare gestaltar fotografierna ett känslomässigt och mentalt personligt tillstånd med starka beröringspunkter till begrepp som identitet och hem, fortsätter Thomas H Johnsson.

Thomas H Johnsson. Foto: Martin Bogren.

Om man ser till Johnssons under åren samlade produktion är det nästan uteslutande närmiljön som gestaltats. Efter den uppmärksammade och avslutade trilogin från Landskrona, där han också är född och uppvuxen, har Johnsson vänt blicken mot Sveriges småsamhällen. I tidigare böcker och utställningar har det oftast varit fokus på småbild och svart vit fotografi. Nu har han laddat Hasselbladskameran med negativ färgfilm som han preparerar i förväg genom att förbelysa den. På detta sätt sjunker kontrasten och bilden får en gråblå slöja

– Arbeta analogt är en långsam metod som jag sympatiserar med. Och kanske är uttryckets form en reaktion i en tid där mycket ska dra åt det spektakulära och glittrigt förföriska. Jag vet inte. Men kan konstatera att ”Swedish Blue I” har en dov och krävande ton som överensstämmer min uppfattning av det vardagliga och hemtama, det vi ständigt ser men sällan reflekterar över, men också det vackra i det lilla. Jag tror på att skildra det man har en personlig relation till, berättar Thomas H Johnsson.

Under de år Johnsson var konstnärlig ledare för Landskrona fotofestival låg hans eget konstnärliga skapande på sparlåga. Vintern 2015 släpptes den avslutande delen i bluestrilogin. Och sedan våren 2016 har han fokuserat på arbetet med ”Swedish Blue I” i sin nuvarande form.

– Även om jag aldrig tidigare har fått så pass mycket positiv respons på mina arbeten som jag fått av ”Swedish Blue I” skapar det en viss anspänning att presentera något nytt. Något som är så djupt förbundet med mig själv. Men samtidigt känns det oerhört inspirerande att visa materialet i Stockholm … Karl-Erik Jagare på Stockholms Fotoantikvariat är både kunnig och har en djup passion för fotografi, avslutar Thomas H Johnsson.

Utställningen visas fram till den 15 juni med start den 9 maj.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-05-09. Läst av 1237 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-05-09 15:49   Johan Pihl
Riktigt fina bilder, båda två (den översta känns redan som en svensk klassiker)! Jag ser fram emot att få se hela projektet "Swedish Blue I".
PMD   2019-05-09 19:01
Ja, bra bilder. Jag gillar den blåaktiga tonen, men bilderna kunde vara lite ljusare för min del.

Men landsbygd? Är de två exempelbilderna otypiska eller är alla av liknande typ? Om det senare så är det väl knappast landsbygd som bilderna visar?
Johan Pihl   2019-05-10 12:08
Jag gillar också den blåaktiga tonen. Den ger känslan av att dessa miljöer tillhör det förgångna, något som snart bara finns kvar i våra minnen och våra drömmar om hur det var förr.

Merläsning

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 10

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 6

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Miops Smart Trigger