Annons
Artiklar > Natt på Fotografiska

Natt på Fotografiska

Klipp ur filmen "Night". Foto: Charlotte Gyllenhammar

 

Konstnären Charlotte Gyllenhammar visar fotografi, skulpturer och och film i den retrospektiva utställningen Natt på Fotografiska i Stockholm.

Varför heter utställningen Natt?

– På natten ser du bortom det dagliga och det uppenbara. Natten är reflektionens och drömmens tid men även givetvis mardrömmarnas. Natten både skrämmer och erbjuder möjligheter. Det finns något försonande i nattens mörker som sänker sig över oss, en vila och en potential. Det är då det mest väsentliga framträder, som jag längtar efter att gestalta. Ett resultat av denna längtan är de nya verken som har premiär på Fotografiska. 

Charlotte Gyllenhammar blev känd för allmänheten 1993 då hon hängde upp en ek upp och ner över Drottninggatan i Stockholm. Eken är en del av utställningen Natt.


Charlotte Gyllenhammar är dotter till den förre volvochefen PG Gyllenhamma och dotterdotter till en annan legendarisk volvochef: Gunnar Engellau. Som dotter till PG Gyllenhammar levde hon tillsammans med familjen i perioder under kidnappningshot.

Den erfarenheten har hon gestaltat i det subjektiva minnet av den kidnappade Paul Getty III, i installationen Betraktarna/ The Spectators från 2003. På  golvet vänder sig en grupp skulpturer mot en stor filmprojektion av en autentisk nyhetssändning från när den kidnappade Paul Getty III, barnbarn till oljemagnaten Paul Getty I,  släpps fri, vid liv, men med avskuret öra.

Utställningen Natt visas på Fotografiska i Stockholm fram till den 5 mars.Publicerad 2016-11-25. Läst av 2508 personer.

5 Kommentarer

Marcus Johansson 2016-11-26 00:28  
Knepigt, trist, platt och tråkigt. Men förmodligen ett gångbart kommersiellt namn som så mycket annat när allt kommer omkring.
Alf-Magnus 2016-11-26 10:52
Hade misstankarna, går och ser Hans Hammarskiöld på Galleri Flash istället då kan jag passa på att se en del annnan ny konst i kvarteret
marregurra 2016-11-27 15:35
Det var en knepig, trist, platt och väldigt snabb dom. Baserad på en bild och ett uttag ur en filmsekvens? Behöver ju inte vara kass för att man råkar vara släkt med gamla Volvo-chefer, eller?
Sven_Sven 2016-11-27 08:10  
Fin recention i DN idag:
"Med denna elegant presenterade, täta utställning har de (Fotografiska) tagit ett första steg mot att införliva andra uttryck jämsides fotografin. Det är en lite oväntad utveckling som ska bli spännande att följa."
mats lindfors 2016-11-28 12:09  
Det låter jätteintressant! Och jag väntar med att tycka till om utställningen till efter att jag sett den.

Merläsning

ANNONS