Annons
Artiklar > Östersjön - från sött till salt

Östersjön - från sött till salt

Övergödning är tillsammans med överfiske och miljögifter Östersjöns största miljöproblem.  Foto:

Johan Hammar

 Johan Hammar

Johan Hammar skildrar innanhavet och vattnet som rinner till Östersjön. 

Fram till 14 augusti kan man se utställningen Östersjön - från sött till salt i Aosehusparken i Åhus. Det är biologen och fotografen Johan Hammar som tillsammans med Kristianstads vattenrike arrangerar utomhusutställningen. 

Foto: Johan Hammar

Utställningen består av femton bilder som är 2,5 X 2 meter. Flygbilder varvas med undervattensbilder, porträtt av arter och landskapsbilder.

Foto: Johan Hammar

Johan har under flera år rest längs den svenska Östersjökusten för att skildra innanhavet och vattnet som rinner till Östersjön. 

Foto: Johan Hammar

Det jag ville göra i det här projektet var att ge en bred och mångfacetterad bild av Östersjön. Jag ville inte bara berätta problemen utan också om vad det är som gör Östersjön unikt samt skapa förståelse för att Östersjön också speglar vad som händer på land säger Johan Hammar.

Foto: Johan Hammar

Det område vars vatten rinner till Östersjön är fyra gånger så stort som själva Östersjön. Sötvattnet hänger ihop med havet och hur vi behandlar våra älvar, åar, bäckar, våtmarker, skogar och åkermarker spelar stor roll för hur Östersjön mår”, säger han i ett pressmeddelande.

Foto: Johan Hammar

Östersjön kallas ibland för ett av världens mest förorenade hav med stora problemen med övergödning, syrefria bottnar, överfiske och miljögifter.

Foto: Johan Hammar

Det är lätt att bli uppgiven och känna att det inte spelar någon roll vad vi gör för insatser. Men trots alla utmaningar som Östersjön står inför ser vi också förbättringar. Och det är tack vare kloka beslut som togs för kanske 50 år sedan. Genom att ta kloka och långsiktiga beslut idag mår Östersjön förhoppningsvis ännu bättre i framtiden”, säger Johan.

 Publicerad 2022-08-07. Läst av 956 personer.

4 Kommentarer

TmF 2022-08-08 19:18  
Kul. Önskar jhag kunde gå och se den. Försurning, överfiskning och östersjöns välmående måste verkligen belysas mer. Bra jobbar och fantastiska bilder
PMD 2022-08-08 22:00  
Fina bilder. Det hade varit intressant veta var de är tagna.
Gamle Svarten 2022-08-08 22:44  
Positivt med fotograf som engagerar sig för miljön.
Fina bilder.
Intressant "format" - väldigt stora bilder uppställda utomhus.
mikeon 2022-08-16 10:48  
Såg utställningen när vi passerade Åhus för några veckor sen (utan att veta om att den fanns innan). Imponerande bilder av Johan och bra informationskyltar också. Klart värt att se!

Mer premiumläsning