Annons
Artiklar > Peter Lindberghs bilder till Fotografiska

Peter Lindberghs bilder till Fotografiska

Estelle Lefébure, Karen Alexander, Rachel Williams, Linda Evangelista, Tatjana Patitz & Christy Turlington, Santa Monica, California, 1988. © Peter Lindbergh. Courtesy Peter Lindbergh Foundation, Paris

 

Ikoniskt modefotografi visas i Sverige för första gången.

För första gången ställs Peter Lindberghs bilder ut i Sverige. Lightness of Being består av över hundra verk och visas på Fotografiska.

Peter Lindbergh ses som en av världens främsta modefotografer. På 90-talet tog han i dag ikoniska bilder på bland andra Naomi Campbell, Cindy Crawford och Kate Moss. Senare har han även porträtterat Kate Winslet, Uma Thurman, Mick Jagger och Alicia Vikander.

Amber Valletta, New York, 1993. © Peter Lindbergh. Courtesy Peter Lindbergh Foundation, Paris

Utställningen görs i samarbete med Lindbergh Foundation som leds av sonen Benjamin Lindbergh.

Vi är otroligt förväntansfulla över att få ta Peter Lindberghs verk till Stockholm, eftersom det är första gången som min fars fotografier visas i Sverige. Vi hoppas att den här utställningen får visa hans konstnärliga arv i ett nytt ljus. Det blir en hyllning till hans banbrytande arbete inom modefotografiet, som förhoppningsvis också ska locka en yngre generation. Lindberghs sätt att porträttera kvinnor så sanningsenligt som möjligt, utan förskönande filter eller fototrick, är fortfarande relevant för hur skönhet kan definieras i dag”, säger Benjamin Lindbergh i ett pressmeddelande.

Peter Lindbergh avled 2019. Lightness of Being visas på Fotografiska i Stockholm 16 juni till 15 oktober 2023.Publicerad 2023-05-18.

1 Kommentarer

Erik90 2023-05-21 23:30  
Trevligt med Lindbergh på Fotografiska men det är inte, som det nämns i artikeln, första gången hans bilder ställs ut i sverige. Det finns många av Lindberghs fotografier i original på Falsterbo Photo and Art Museum. /Erik Raabe

Merläsning

ANNONS