Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Pressfotografins kvinnliga pionjärer uppmärksammas

Pressfotografins kvinnliga pionjärer uppmärksammas

Demonstration för afroamerikanernas rättigheter 1971. Här syns Marie Louise De Geer Bergenstråhle (idag Marie Louise Ekman) och Gösta Ekman främst. Foto: Ragnhild Haarstad / Svenska Dagbladet.

 

Pressfotograf ansågs länge som ett utpräglat manligt yrke. Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad är tre kvinnliga pionjärer inom svensk pressfotografi som bröt den manliga totaldominansen. Deras bilder visas i en ny utställning.

Utställningen kallas Upphovsmannen är en kvinna och visas på Marabouparken i Sundbyberg från den 28 januari till den 23 april.

Idén till utställningen kom från filmkritikern Wanda Bendjelloul som reagerade på bristen på kvinnlig fotohistoria.

– Jag tycker att de här kvinnorna var föregångare, de första yrkeskvinnorna i sitt slag på sina olika redaktioner. Det finns helt enkelt ett hål och fylla, vilket vi försöker göra med den här utställningen, säger utställningens kurator Arianna Bommarco till Svenska Dagbladet.

– Fotografyrket innan pressfotografiet var ett kvinnoyrke, på 1800-talet fanns flera hundra fotografiateljéer som drevs av kvinnor. Sedan är det någonting som händer omkring 1920 som gör att just pressfotografiet blir väldigt mansdominerat, säger Arianna Bommarco.

Alma Haag (1882–1979) är en av Sveriges allra första pressfotografer och med stor sannolikhet den första kvinnan i yrkeskåren under tidigt 1900-tal. Hon skickades ut att fotografera en mängd viktiga nyhetshändelser och personer, statsbesök, kungabesök, sportevenemang, Stockholms stadsmiljöer, politiker, berömda skådespelare med flera, men fick aldrig någon byline i tidningen.

August Strindbergs begravning 1912. Foto: Alma Haag

Ellen Dahlberg (f. 1921) beslutar sig under 1930-talet för att bli fotograf trots att hon får höra att det inte skulle vara möjligt för en kvinna. I Stockholm får hon en lärlingsplats hos den välkända fotografen Anna Riwkin som då främst ägnade sig åt porträtt- och dansfotografi.

Det visar sig dock snart att Ellen Dahlbergs fotografiska intresseområde är samhällsreportaget och under 1940-talet förser hon SE, Folket i Bild, Tidningen Vi, SSU:s tidning Frihet och många andra fack- och veckotidningar med berättande bildreportage från både Sverige och omvärlden. Även flera utländska tidningar såsom National Geographic har publicerat Ellen Dahlbergs bilder.

Grand Central Station, New York, 1944. Foto: Ellen Dahlberg

Ragnhild Haarstad (f. 1935) gick tidigt som lärling hos hovfotografen Edvard Welinder och som elev hos Christer Strömholm. I utställningen visas för första gången ett urval av Ragnhild Haarstads gatubilder från 1950-talet. När några av dessa får pris i en fototävling blir det biljetten till en halvtidsanställning som fotograf på Svenska Dagbladet. Detta trots ett starkt motstånd mot att ha en kvinna bland kollegorna på redaktionen.

– Jag var ensam kvinna i den här världen ganska länge. Många var skeptiska och visst var man som kvinna mer påpassad. Ibland skickades jag ut på stora händelser och då skilde jag mig från mängden. Om poliserna till exempel skulle mota bort fotograferna dök de på mig först, berättar Ragnhild Haarstad för DN.

Pressvisning av nya riksdagshuset 1971. Foto: Ragnhild Haarstad

Under fyra decennier är Ragnhild Haarstad sedan kvar på Svenska Dagbladet, de sista tio åren som bildredaktör. Mångfalden av uppdrag är stor och många samtidshistoriska ögonblick och betydande politiker, artister och internationella celebriteter fångas genom Ragnhild Haarstads kamera. Trots mängden uppdrag har Ragnhild Haarstad ofta lyckats hitta något överraskande hos redan välkända personer samtidigt som hon även har förmågan att framhäva det unika hos den vanliga människan.

1971 får Ragnhild Haarstad utmärkelsen Årets fotograf. Men när hon skulle ta emot det prestigefyllda priset under en middag på Operakällan fick hon inte ledigt av sin chef och ingen av kollegerna ville byta skift. Hon är än idag den enda kvinna som fått priset.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2017-01-27. Läst av 3343 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2017-01-27 15:15   Alf-Magnus
Ser fram mot att se utställningen, Marabouparken har tidigare visat framfötterna med bra curatade fotoutställningar
2017-01-27 21:13   PMD
Den utställningen bör man ju se.

Jag minns Haarstads bild ovan från "nya riksdagshuset" (dvs den provisoriska inhysningen av Riksdagen i Kulturhuset) från ett reportage i FOTO om just henne. Jag minns inte om det var ren lyckträff eller om hon arrangerade bilden. Jag får väl gräva fram rätt nummer av FOTO, eller hoppas på att det framgår på utställningen. :-)
Alf-Magnus   2017-01-27 22:03
Det hoppas jag också, men det brukar var väll underbyggda utställningar på Marabuoparken, men bilden känns äkta.
PMD   2017-01-27 22:30
Jag ifrågasätter inte bildens äkthet, och det gjorde jag inte för dryga 40 år sen heller. Jag bara undrar om den är arrangerad eller inte.
Svar från froderberg   2017-01-28 00:29
Jo, om den är arrangerad så är den inte äkta. Det vore dålig bildjournalistik att fejka en ögonblickbild. Men bilden känns genuin.
PMD   2017-01-28 01:33
I dagens moderna Photoshopvärld så tolkade jag "äkta" som "inte manipulerad".

Merläsning

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 9

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Lastolite HaloCompact