Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Robert Doisneau visas äntligen i Sverige

Robert Doisneau visas äntligen i Sverige

Kyssen utanför l'Hotel de Ville, Paris 1950. Foto: Robert Doisneau

 

Under hösten uppmärksammas en av fotohistoriens mästare på Kulturhuset i Stockholm - Robert Doisneau. Den 7 september öppnar den första Doisneau-utställningen i Sverige med omkring 100 verk som skildrar Paris gatuliv och förorter.

Robert Doisneau verkade i Paris under den tid som staden var världens huvudstad för konst och kultur.

Han är en av fotohistoriens blygsamma mästare. Äntligen får vi möta hans klassiska fotografier i en utställning i Sverige. Han är en av de stora franska mästarna inom fotografi och verkade i samma tid som bland andra Henri Cartier-Bresson och Christer Strömholm. Doisneau hade en särpräglad stil, en blygsam humanist som flanerade på Paris gator och som skildrade ögonblicket, säger Maria Patomella på Kulturhuset Stadsteatern.

Robert Doisneau (1912–1994) är bildgeniet som fångade den enkla skönheten i ett ögonblick och små stunder som rymde hela berättelser. Som när paret i La Baiser de l’hotel de ville (1950) tillfrågades av en blyg Doisneau om han fick fotografera dem, efter att ha sett dem kyssas på en Paris-gata. Omfamningen var iscensatt, kyssen äkta.

Utställningen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern och Dichroma Photography, Madrid.

Under utställningen blir det även Sverigepremiär för dokumentärfilmen Robert Doisneau: through the lens regisserad av hans barnbarn Clémentine Deroudille. Filmen handlar om Doisneaus väg till att bli en hyllad fotograf och innehåller intervjuer med vänner och kollegor.

I samband med utställningen hålls det även en samtalsserie: Hur ser dagens fotografer på Robert Doisneaus bilder? Utställningen visas fram till och med den 25 november.Publicerad 2018-09-06. Läst av 3095 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-09-07 07:24   J O Härnström
Tack för den, mycket intressant!
2018-09-07 09:09   Bob Bovin
Hej,
En måste utställning för en gatuplåtare.
Ha det gott
Bob
2018-09-07 09:24   gunte
En favorit i gatufotogrenen..Dock för långt till fjollträsk
så boken Paris får vara stand in..
2018-09-07 09:30   Alf-Magnus
Första är att ta i. Fotografi centrum i Stockholm visade en fin utställning i skiftet 70- 80-talet. Fotografi centrums tidning Bildtidningen gav ut ett specialnummer som katalog. Stockholm åren under det sena 70-talet och under 80-talet ett ytterst levande utställningsliv inom fotografi, med fler stora och små aktörer.
2018-09-07 10:07   Mats Alfredsson
Jag fullständigt älskar känslan och närvaron i den här formen av gatufoto. Som det står i texten: "fångade den enkla skönheten i ett ögonblick och små stunder som rymde hela berättelser".
Alf-Magnus 2018-09-07 11:01
Glöm inte att många av hans bilder var arrangerade så mycket gatufotograf är det inte
Mats Alfredsson 2018-09-07 11:15
Ja, jag vet det, men det var egentligen inte det jag avsåg:-) Det var stilen jag var ute efter.
Det går definitivt att göra utan att iscensätta. Om man bara har lite mer tålamod:-)
Sedan var ju rätt mycket av gatufoto på den tiden iscensatt. Tänker inte minst på bilden av Hans Hammarskiöld och mannen som bär på en stor tub mitt inne i stan.
Alf-Magnus 2018-09-07 14:08
Jo bilden av konstnären Claes Oldenburg är en del av en dokumentering inför hans första separatutställning på Moderna Museet och kan knappast räknas som gatufotografi.
luminousoctaves 2018-09-07 16:32
Diskussion om iscensättandets påverkan på bildupplevelsen är intressant – i synnenrhet för streetphoto. Jag tycker flera av Doisneaus fejkade bilder känns mer levande och autentiska än hans "riktiga".

Självklart sänks upplevelsen när man får facit i hand. men ”kyssen” står sig rätt bra tycker jag.
2018-09-07 21:28   mombasa
Dosnieaus bilder, ett humanistiskt fotografi och bildsyn. Jag hänger på låset. Arrangerat, jo. Men det är en mer en fråga för ortodoxa GF-fotografer.
2018-09-09 23:47   bildsten
Robert Doisneau visades på det då nystartade Galleri Mazarin i Söderhamn 1981. Det var en utställning som förmedlades av Franska Institutet. Den visades säkert på andra ställen i Sverige också.
Sevärd skildring av Paris gatuliv.

Merläsning

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 6

Test: Benq SW270C Photovue

Om du insett begränsningarna i att arbeta på en enklare bildskärm och vill investera i ett hårdvarukalibreringsbart alternativ för stillbild och video – utan att det kostar skjortan– kan Benq SW270C vara ett bra val. Läs mer... 1

Svenskt bolag köper spanskt bild- och grafikdatabasbolag

Freepik med 20 miljoner registrerade användare får svenska ägare. Läs mer... 2

Ny bok om bildens makt

Vi kommunicerar med foto - men inser vi kraften, makten och ansvaret? Läs mer... 1

Världsnamn och oetablerade i årets Landskrona Foto Festival

Ett 50-tal fotografer i corona-anpassad festival. Läs mer... 1

Samyang AF 85/1,4 RF för Canons R-serie

Samyangs nya 85 mm f/1,4 lanserades först för kameror med Sony E-fattning. Nu kommer objektivet även med Canon RF-fattning. Läs mer... 4

Elever ställer ut på Galleri Kontrast

Eleverna på Fotografisk Konstutbildning har sin examensutställning ”Caught in between”. Läs mer... 1

Panasonic Lumix S 20-60 mm f/3,5-5,6 - kompakt zoom med L-fattning

Panasonic har utvecklat en ny kompakt zoom för sina småbildskameror och andra kameror med L-fattning. Läs mer... 3

Backup av dina bilder - del 2(3) - Lagringsalternativ

Plus Better safe than sorry, att ignorera backup av dina bilder kommer förr eller senare göra dig förtvivlad. Som fotograf har du ett ansvar inför dina uppdragsgivare, men det är minst lika viktigt att ha ordning på privata bilder. I del två går vi igenom olika lagringsalternativ. Läs mer... 4

Sony ZV-1 är anpassad för vloggare

Sony har gjort en version av RX100Va med en hantering som är mer anpassad för videografer och i synnerhet vloggare. Kameran har också en mer påkostad mikrofon. Läs mer...

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar