Annons
Artiklar > Se Lars Tunbjörk, Lettland på Borås Konstmuseum

Se Lars Tunbjörk, Lettland på Borås Konstmuseum

Ur Lars Tunbjörk, Lettland.

 Lars Tunbjörk

Nu ställs Lars Tunbjörks bilder från Lettland ut.

Borås Konstmuseum visar den tidigare relativt ouppmärksammade bildserien från Lars Tunbjörks resor till Lettland.

Han var där första gången 1996, några år efter Sovjetunionens fall. Han besökte en övergiven sovjetisk militärförläggning. Intrycket var att platsen lämnats oplanerat, att alla rest sig upp och gått. Personliga brev, kläder, militärutrustning låg kvar huller om buller. Det visade sig att det även bodde människor bland kvarlämningarna.

I utställningen visas även filmen Vägens ände, filmfoto av Lars Tunbjörk och stillbilder av Inta Ruka. För regin står Maud Nycander. I denna film skildras en människa vars tillvaro har stora likheter med hur vi levde i Sverige för hundra år sedan. Lettland och Sverige är grannländer, men skillnaden i levnadsvillkor är enorma. Vägens ände är en film om människor i EU:s periferi, vars historier sällan berättas.

Vägens ände var Lars Tunbjörks debut som filmfotograf och det första av flera yrkesmässiga samarbeten med hans livskamrat, dokumentärfilmaren Maud Nycander. En del av filmen är även Inta Ruka, en av Lettlands mest framträdande fotografer, vars stillbilder spelar en viktig roll i filmen.

Lars Tunbjörk, Lettland pågår 9 mars till 15 september 2024.

Foto: Lars Tunbjörk

Foto: Lars Tunbjörk

Foto: Lars Tunbjörk

Foto: Lars Tunbjörk

Foto: Lars Tunbjörk

Foto: Lars Tunbjörk

Foto: Lars Tunbjörk

Foto: Lars TunbjörkPublicerad 2024-02-28.

3 Kommentarer

Bob Bovin 2024-02-28 12:06  
Imponerande bilder av vår främste skildrare av människans livsrum.
/Bob
mats lindfors 2024-03-01 11:50  
Fint! En liten resa till sydväst börjar att locka allt mer. Nu kan man få se både Tunbjörk och Petersen i ett slag. Det är väl inte många mil emellan?
Johan Pihl 2024-03-03 11:47  
Intressant bildserie, den har jag missat helt. Visste heller inte att det var Lars Tunbjörk som var filmfotograf till Maud Nycanders film "Vägens ände".
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning