Annons
Artiklar > Stora skaror firade Planket 30 år

Stora skaror firade Planket 30 år

Efter 30 år är Planket-utställningen i högform. En stor publik lockades för se 110 fotografer ställa ut bilder på Södermalm i Stockholm. Några av fotograferna var med redan 1982.

En kombination av lyckad marknadsföring, skönt sensommarväder och en lång rad duktiga utställande fotografer fyllde Lilla Mejtens gränd i Stockholm med folk. Att tidningar som Dagens Nyheter inte skrivit om utställningen i förväg visar att det idag finns andra vägar nå ut folk än genom de etablerade medierna.

1982 anordnades det första Planket. Fotogurun Stefan Ohlsson var med i den första Planket-gruppen 1982 och fick därför invigningstala i år när utställningen firade 30 år.

Neil Goldstein var initiativtagare till det första Planket. I år hade hans dotter, fotografen Hannah Goldstein, ställt ut några porträtt på honom till hans minne. På plats fanns även Niels son Max Goldstein som visade upp originalkatalogen från 1982. I den gick det att se bilder från en del fotografer som även ställde ut i år.

Temat för de 110 inbjudna fotograferna var opublicerade bilder. Det syntes att fotograferna inte var valda på måfå. Det var genomgående väl genomarbetade bilder som visades. Det fanns en bred spridning av motivområden även om gestaltande fotografi var  dominerande.

Flera av Fotosidans medlemmar har bloggat om sina besök på årets Planket:

Alf Johansson
Bernt Carlzon
Matti Merilaid
Bengt Gustafsson
Thomas JohanssonPublicerad 2012-08-19.

3 Kommentarer

mudride 2012-08-20 15:46  
Det har varit många spännande fotoevenemang i helgen. Jag har skrivit ett blogginlägg om de två som jag deltagit i.

http://mudride.com/blogg/?p=15340
Advertisement

Merläsning

ANNONS