Annons
Artiklar > Urban Jöréns utställning ”The Dirtyman Project” visas på Österåkers konsthall

Urban Jöréns utställning ”The Dirtyman Project” visas på Österåkers konsthall

Foto: Urban Jörén

 Foto: Urban Jörén

”I dag är plastskräp och plastföroreningar ett växande globalt miljöproblem. Mikroplaster återfinns i våra hav, vattnet vi dricker, luften vi andas och maten vi äter.”

Detta konstaterar Fredrik Moberg, biolog vid Stockholm Resilience Center, i katalogen till fotograf Urban Jöréns utställning ”The Dirtyman Project” som visas på Österåkers konsthall från 8 oktober.

Foto: Urban Jörén

I Urban Jöréns bilder blir plasten blir en del i en märklig akt, där två dansar har fått interagera med plastrester. Plasten kommer dels från fotografens egen studio, dels från 17 föreställningar av Cullbergbaletten på Elverket i Stockholm.

– Jag har plåtat dansare länge, och under många år även riktat kameran mot smuts, både andras och min egen. Nu ville jag gå ett steg längre. Därför är mina bilder ett slags kombination eller en kluvenhet, där jag velat gestalta det vackra i rörelsen, men också det som är skört.

I bilderna bygger Urban Jörén upp en interaktion mellan betraktaren och ett budskap om vår förgänglighet.

– En av grundtankarna med mina bilder är att påverka oss att tänka mer på vår miljö och på vår framtida jord, säger han.Publicerad 2022-09-27.

1 Kommentarer

Peter - 2022-09-28 18:18  
Intressant
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS