Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons
Artiklar > Utställning: Långsamt fotografiskt hantverk

Utställning: Långsamt fotografiskt hantverk

Foto: Daniel Björkert – Höst, gummitryck

 

Nu öppnar en utställning med fem svenska fotografer som använder olika ”antikvariska” tekniker för att framställa sina bilder.

En del av dagens fotografer har en längtan efter att återerövra det fotografiska hantverket och de långsamma processerna, mitt i det snabba digitala bildflödet. Det gäller bland annat de fem fotografer som medverkar i utställningen ”Ett antikvariskt avantgarde”: Daniel Björkert, Angelica Harms, Eva Karlsson, Lena Källberg och Peter Wiklund (chefredaktör för Fotosidan magasin, för övrigt). Utställningen visas för första gången på Tidaholms konsthall och öppnar den 3 juli 2021.

Angelica Harms - Dancing with myself

– Det som förenar oss är det gemensamma intresse för äldre fotografiska tekniker. Men sedan är det rätt stor variation på hur vi gör våra bilder, säger Angelica Harms.

Eva Karlsson – Utan titel, våtplåtsnegativ 4x5 tum, som sedan förstorats i mörkrum (lithkopia)

De framställer sina bilder omsorgsfullt med ålderdomliga metoder. Några av dem använder så kallade ädelförfaranden, som främst var i bruk för över 150 år sedan. Vissa av bilderna är tagna med storformatskamera för plåtar, andra med optiklös kamera i samma storlek som en tändsticksask och några är gjorda helt utan kamera.

Lena Källberg – På väg mot bättre vetande, lithkopia.

– Med de processerna får vi arbeta långsamt, och en fördel med det är att det finns gott om tid för kontemplation och eftertanke. Dessutom kommer alltid små skillnader i sådant som material, kemi och solljus göra att bilderna på ett sätt lever sina egna liv. Slutresultaten blir unika objekt som är svåra att återskapa, säger Angelica Harms.

Peter Wiklund – från serien Deep time (3), cyanotypi tonad i te

Utställningen visas på Tidaholms konsthall till 8 augusti, och från 9 oktober 2021 kommer den att gå att se på Husby Konsthall.Publicerad 2021-06-29. Läst av 2183 personer.

1 Kommentarer

esbtse 2021-06-29 21:40  
kallas ädelförfarandet
Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
Samyang till Sony - Scandinavian Photo