Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Världens bästa naturbilder visas på Naturhistoriska

Världens bästa naturbilder visas på Naturhistoriska

Den nederländska fotografen Marsel Van Oosten är vinnare av titeln Wildlife Photographer of the Year med sitt porträtt av gyllene trubbnäsapor som han kallar “Det gyllene paret”.

 

De hundra bästa bilderna från världens största naturfototävling, Wildlife Photographer of the Year, kommer att visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm med start den 23 februari.

En jury har valt ut de 100 bästa bilderna bland 45 000 bidrag från 95 länder. Utställningen visas fram till den 23 augusti. Läs mer om utställningen här.

Isak Pretorius, Sydafrika, höll på att fotografera en flock lejon när denna hona gick iväg för sig själv. Isak antog att hon skulle gå och dricka, så han placerade sig vid närmaste vattenhål. Lejonhonan dök upp i det långa gräset, inramad av en friskt grön vägg.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-01-17. Läst av 4871 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-01-17 15:43   Frekeman
Är det bara jag som tycker att vinnarbilden på aporna ser onaturlig ut? Mer som en illustration än ett foto?
Svar från froderberg   2019-01-17 15:55
Det är kanske just den måleriska känslan som gjort bilden till en vinnare?
Frekeman   2019-01-17 16:41
Det är möjligt förstås. Jag har inte så stort intresse av denna typ av fotografi så vet inte hur man bör bedöma dessa bilder. Erinrar mig också om att det fuskas rätt ofta i denna typ av tävlingar; den uppstoppade myrsloken för nåt år sen och nån vildhund som fotades med nån typ av uppsatt kameraattrapp lite längre tillbaka. Terjes lodjursbild kanske inte tävlade men är ett exempel likaväl. Vi får väl se hur denna klarar nagelfarandet.
Poltergeist   2019-01-17 17:21
Det finns en och annan som gärna försöker fuska, det är helt sant, men ditt antagande att det är en hög andel av de fotografer som blir uttagna till den här utställningen skulle kringgå reglerna är fel. Två påkomna fuskare de senaste fem åren (ca), i flera olika tävlingar gör det inte automatiskt att det finns ett dussin eller fler fuskare i den här tävlingen. Du ska veta att det är väldigt svårt att lyckas fuska sig in här. Tävlingsledningen brukar t ex be att få in en hel serie av raw-bilderna om en vinnarbild har blivit utvald för att kontrollera att inget fusk i efterhand har gjorts. Inkommer det andra misstankar om oegentligheter så går man vidare med det också. Inom naturfoto är mam väldigt noga med att allt ska vara så autentiskt och äkta så många är på alerten om något verkar vara misstänkt manipulerat.
Birdman   2019-01-17 17:31
Bilden är väl ljussatt med blixt och säkerligen är det en del efterarbete i bildbehandlingsprogram bakom en sådan här bild, men det behöver ju inte betyda att den på något sätt är osann. Marsel van Oosten är trots allt en mycket välrenommerad världsfotograf i naturfacket.

Länkar till hans hemsida, bland annat med en liten bildberättelse från tillfället då han fångade vinnarbilden:

https://www.squiver.com/
Frekeman   2019-01-17 18:17
@stephan. Ja, det var slarvigt uttryckt av mig. Det är nog som du beskriver det. Mindes bara rapporteringen om fusken och lätt det färga min snabba kommentar. Bra att de tar itu med risken för fusk.
Frekeman   2019-01-17 18:20
@Daniel. Bra att det är en sann bild. Gillar inte fusk förstås. Tycker ändå inte om känslan som sluresultatet förmedlar. Vill nog att naturfoto ska kännas mer naturligt. Smaksak förstås.
Nils Bergqvist   2019-01-17 21:01
Jag håller med dig, den ser inte naturlig ut. Troligen har man fixat till skärpan ganska rejält i apornas ansikten. Stenarna aporna sitter på ser inte lika skarpa ut som ansiktena. Speciellt gäller det den bakersta apan. Jag fick reflektionen/känslan att de var insatt i bilden efteråt, som Terjes lodjur, redan innan jag läste kommentarerna. Faktiskt vid första anblicken. Men det är säkert som man skriver här, ett resultatat av bildbehandlingen.
lonian   2019-01-18 22:54
Jag tänkte genast att det är nog en blixt eller liknande som använts vid detta fotografi då det känns som en studiobild. Det ser rent av fantastiskt i mina ögon och jag skulle gärna vilja veta mer om hur bilden gjordes för att göra liknande porträttbilder i skogen, utan djur då.

Om jag får gissa har man kanske använt två bilder, en med blixt och en utan blixt.
2019-01-17 17:25   Poltergeist
Det här är ju superkul. En av anledningarna till att jag åkt till Naturhistoriska i London flera gånger senaste åren är just den här utställningen. Underbart att "slippa" åka så långt nu för att kunna se den här utställningen nu.
Birdman   2019-01-17 17:33
Håller med! Har varit och sett utställningen i London vid två olika tillfällen, både ett riktigt läckert museeum men också en fantastiskt fin utställning.
2019-01-18 06:37   Terje H
Jag tycker bilden på trubbnäsaporna är helt fantastisk! Ser inte onaturlig ut. Största behållningen är däremot uttrycket och hur aporna interagerar. Riktigt bra porträttbild och finfin helhetskänsla.
2019-01-18 11:44   mats lindfors
Oj, vad jättekul det ska bli att se den utställningen! Och vilken fin inkännande bild på aporna som vann! Troligen ger en öppning i snårskogen till höger det fina ljuset. Och en ljusstark 85:a det korta skärpedjupet. Det verkar vara en mycket skicklig fotograf som kan använda ljus och teknik på ett mästerligt sätt. Grattis till honom!
2019-01-18 17:32   bebi
Det är klart en smaksak om man gillar den här typen av 1x.com bilder men jag tycker nog den vinnande bilden på aporna har passerat gränsen till vad jag tycker är en jippobetonat bild.
2019-01-18 23:36   cowboy
Jag blev lite nyfiken på tekniken bakom den fina apbilden "The golden couple" och kollade i boken "Wildlife photographer of the year. Portfolio 28" (GBP 12,49 på Amazon UK):
Nikon D810 + Tamron 24-70 f2.8 lens at 24 mm; 1/320 sec at f8; ISO 1600; Nikon SB-910 flash
2019-01-19 14:40   gunte
Inget fel på aporna men det drickande lejonet är ett strå vassare i min värld..

Merläsning

Leica bannlyst från sociala medier i Kina

Kortfilmen "The Hunt" som hyllar dokumentärfotografer har retat upp kinesiska myndigheter eftersom filmen skildrar massakern vid Himmelska fridens torg 1989. På grund av kortfilmen har Leica bannlysts från sociala medier i Kina. Läs mer... 12

Vinnarna i Sony World Photography Awards 2019

Italienaren Federico Borella blev Årets Fotograf i Sonys prestigefyllda tävling för sina bilder från södra Indien. Och Sverige finns med bland pristagarna. Läs mer... 7

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 2

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Ursäkta, det är en fluga i objektivet

Objuden gäst mellan glasen - hur påverkar det skärpan? Läs mer... 6

Lyssna på Fotosidan under fotomässan

Den 26-28 april är det dags för fotomässan Photo Market på Fotografiska i Stockholm. Fotosidan bidrar till programmet med fyra föredrag. Läs mer...

Miops Smart Trigger