Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Världens bästa naturbilder visas på Naturhistoriska

Världens bästa naturbilder visas på Naturhistoriska

Den nederländska fotografen Marsel Van Oosten är vinnare av titeln Wildlife Photographer of the Year med sitt porträtt av gyllene trubbnäsapor som han kallar “Det gyllene paret”.

 

De hundra bästa bilderna från världens största naturfototävling, Wildlife Photographer of the Year, kommer att visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm med start den 23 februari.

En jury har valt ut de 100 bästa bilderna bland 45 000 bidrag från 95 länder. Utställningen visas fram till den 23 augusti. Läs mer om utställningen här.

Isak Pretorius, Sydafrika, höll på att fotografera en flock lejon när denna hona gick iväg för sig själv. Isak antog att hon skulle gå och dricka, så han placerade sig vid närmaste vattenhål. Lejonhonan dök upp i det långa gräset, inramad av en friskt grön vägg.Publicerad 2019-01-17. Läst av 5434 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-01-17 15:43   Frekeman
Är det bara jag som tycker att vinnarbilden på aporna ser onaturlig ut? Mer som en illustration än ett foto?
Svar från froderberg 2019-01-17 15:55
Det är kanske just den måleriska känslan som gjort bilden till en vinnare?
Frekeman 2019-01-17 16:41
Det är möjligt förstås. Jag har inte så stort intresse av denna typ av fotografi så vet inte hur man bör bedöma dessa bilder. Erinrar mig också om att det fuskas rätt ofta i denna typ av tävlingar; den uppstoppade myrsloken för nåt år sen och nån vildhund som fotades med nån typ av uppsatt kameraattrapp lite längre tillbaka. Terjes lodjursbild kanske inte tävlade men är ett exempel likaväl. Vi får väl se hur denna klarar nagelfarandet.
Poltergeist 2019-01-17 17:21
Det finns en och annan som gärna försöker fuska, det är helt sant, men ditt antagande att det är en hög andel av de fotografer som blir uttagna till den här utställningen skulle kringgå reglerna är fel. Två påkomna fuskare de senaste fem åren (ca), i flera olika tävlingar gör det inte automatiskt att det finns ett dussin eller fler fuskare i den här tävlingen. Du ska veta att det är väldigt svårt att lyckas fuska sig in här. Tävlingsledningen brukar t ex be att få in en hel serie av raw-bilderna om en vinnarbild har blivit utvald för att kontrollera att inget fusk i efterhand har gjorts. Inkommer det andra misstankar om oegentligheter så går man vidare med det också. Inom naturfoto är mam väldigt noga med att allt ska vara så autentiskt och äkta så många är på alerten om något verkar vara misstänkt manipulerat.
Birdman 2019-01-17 17:31
Bilden är väl ljussatt med blixt och säkerligen är det en del efterarbete i bildbehandlingsprogram bakom en sådan här bild, men det behöver ju inte betyda att den på något sätt är osann. Marsel van Oosten är trots allt en mycket välrenommerad världsfotograf i naturfacket.

Länkar till hans hemsida, bland annat med en liten bildberättelse från tillfället då han fångade vinnarbilden:

https://www.squiver.com/
Frekeman 2019-01-17 18:17
@stephan. Ja, det var slarvigt uttryckt av mig. Det är nog som du beskriver det. Mindes bara rapporteringen om fusken och lätt det färga min snabba kommentar. Bra att de tar itu med risken för fusk.
Frekeman 2019-01-17 18:20
@Daniel. Bra att det är en sann bild. Gillar inte fusk förstås. Tycker ändå inte om känslan som sluresultatet förmedlar. Vill nog att naturfoto ska kännas mer naturligt. Smaksak förstås.
Nils Bergqvist 2019-01-17 21:01
Jag håller med dig, den ser inte naturlig ut. Troligen har man fixat till skärpan ganska rejält i apornas ansikten. Stenarna aporna sitter på ser inte lika skarpa ut som ansiktena. Speciellt gäller det den bakersta apan. Jag fick reflektionen/känslan att de var insatt i bilden efteråt, som Terjes lodjur, redan innan jag läste kommentarerna. Faktiskt vid första anblicken. Men det är säkert som man skriver här, ett resultatat av bildbehandlingen.
lonian 2019-01-18 22:54
Jag tänkte genast att det är nog en blixt eller liknande som använts vid detta fotografi då det känns som en studiobild. Det ser rent av fantastiskt i mina ögon och jag skulle gärna vilja veta mer om hur bilden gjordes för att göra liknande porträttbilder i skogen, utan djur då.

Om jag får gissa har man kanske använt två bilder, en med blixt och en utan blixt.
2019-01-17 17:25   Poltergeist
Det här är ju superkul. En av anledningarna till att jag åkt till Naturhistoriska i London flera gånger senaste åren är just den här utställningen. Underbart att "slippa" åka så långt nu för att kunna se den här utställningen nu.
Birdman 2019-01-17 17:33
Håller med! Har varit och sett utställningen i London vid två olika tillfällen, både ett riktigt läckert museeum men också en fantastiskt fin utställning.
2019-01-18 06:37   Terje Hellesø
Jag tycker bilden på trubbnäsaporna är helt fantastisk! Ser inte onaturlig ut. Största behållningen är däremot uttrycket och hur aporna interagerar. Riktigt bra porträttbild och finfin helhetskänsla.
2019-01-18 11:44   mats lindfors
Oj, vad jättekul det ska bli att se den utställningen! Och vilken fin inkännande bild på aporna som vann! Troligen ger en öppning i snårskogen till höger det fina ljuset. Och en ljusstark 85:a det korta skärpedjupet. Det verkar vara en mycket skicklig fotograf som kan använda ljus och teknik på ett mästerligt sätt. Grattis till honom!
2019-01-18 17:32   bebi
Det är klart en smaksak om man gillar den här typen av 1x.com bilder men jag tycker nog den vinnande bilden på aporna har passerat gränsen till vad jag tycker är en jippobetonat bild.
2019-01-18 23:36   cowboy
Jag blev lite nyfiken på tekniken bakom den fina apbilden "The golden couple" och kollade i boken "Wildlife photographer of the year. Portfolio 28" (GBP 12,49 på Amazon UK):
Nikon D810 + Tamron 24-70 f2.8 lens at 24 mm; 1/320 sec at f8; ISO 1600; Nikon SB-910 flash
2019-01-19 14:40   gunte
Inget fel på aporna men det drickande lejonet är ett strå vassare i min värld..

Merläsning

Se SVT-dokumentären om Erik Johansson

”Längtan är en plats” - surrealistiska bilder och speciella platser. Läs mer...

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 5

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 38

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 79

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 5

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Miops Capsule360