Annons
Artiklar > Världsnamn och oetablerade i årets Landskrona Foto Festival

Världsnamn och oetablerade i årets Landskrona Foto Festival

Foto: Martin Cejie Hegardt

 

Sjunde fotofestivalen i Landskrona - ett 50-tal fotografer och 22 utställningar.

4 - 20 september är det dags för den sjunde upplagan av Landskrona Foto Festival. 2019 blev festivalen inställd. I år medverkar ett 50-tal fotografer i 22 utställningar, både utomhus i stadskärnan och på Citadellet, Landskrona museum, Konsthallen, Tyghuset och Exercishallen. 

Årets tema är “Minnets arkitektur”. Flera av utställningarna berör minnets roll när vi skapar och återskapar vår verklighet. Exempel på hur minnet som kollektivt begrepp kan påverkas lyfts fram. Festivalens konstnärliga ledare Monica Allende vill lyfta frågor som: Vem är vi? Var kommer vi ifrån? Vad är det kollektiva minnet av dem vi är? 

Under dagarna kan man se världsnamn som Susan Meiselas som i årtionden bevakat krig och konflikter och kollektivet Project Pressures vars mission är att synliggöra klimatkrisen där etablerade fotografer får i uppdrag att utföra expeditioner på olika platser i världen. Med på festivalen är också många unga och oetablerade fotografer. 

Man får även se årets vinnare av Svenska Fotobokspriset, Maja Daniels som ställer ut sin prisbelönta bildserie Elf Dalia.

Bland utställarna kan Jessica Pettway, Roger Eberhard, Anton Kusters och Hrair Sarkissian nämnas.

Foto: Per Eeg-Olofsson

I och med corona-pandemin agerar festivalen lite annorlunda i år. Bland annat flyttas artist talks och Q&A:s online. Foto Portfolio Review kommer att genomföras, men inte på det vanliga fysiska sättet som tidigare år. Istället kommer festivalen att ansluta fotografer och granskare från hela världen i en online portfolio review.

Även i år kommer en vinnare Landskrona Foto och Breadfield Dummy Award utses. En jurybedömd fotograf får sin Fotoboksdummy publicerad med stöd av Landskrona Foto. Boken blir tryckt, designad och distribuerad via Landskrona Foto.  Anmälan är stängd, och 294 fotobokprojekt från 37 olika länder har inkommit och juryarbetet pågår. Vinnaren kommer att presenteras under festivalen. 

Under ”Landskrona foto friends” inkluderas även andra fotoutställningar och evenemang som äger rum i och runt Landskrona samtidigt som festivalen, och de syns på festivalens hemsida.Publicerad 2020-05-29. Läst av 1938 personer.

1 Kommentarer

Terje Hellesø 2020-06-03 19:23  
Vill inte missa detta, hoppas kunna vara där och titta på allt intressant! 👍
annons

Merläsning

ANNONS