Annons

Proffsfoto

Artiklar > Hasselblad H5D-50C - första mellanformataren med CMOS-sensor

Hasselblad H5D-50C - första mellanformataren med CMOS-sensor

Vem blir först med CMOS? Vilka har råd? Det har varit ödesfrågorna för mellanformatstillverkarna den senaste tiden. Nu är Hasselblad först ut med CMOS-sensor i H5D-50C.

Redan för två år sedan kunde vi berätta att Leicas mellanformatsutvecklare räknade med att komma med en mellanformatskamera med CMOS-sensor under 2014.

Men Hasselblad hann före. Under 2013 drog Hasselblad in 78 miljoner i riskkapital.

Större sensor fångar mer ljus vilket ger större tonomfång - det är en grund till att fotografer har valt mellanformatskameror. Men förmågan att maximera tonomfånget och hålla nere brusnivåerna beror också på tekniken i sensorn. Kameror med mindre sensorer kan knappa in på skillnaderna genom modernare teknik. På senare år har småbildskamerorna blivit ett stort hot mot mellanformatskamerorna.

Därför har ett teknikskifte inom mellanformatssegmentet varit ett måste på sikt. En efterfrågad egenskap är möjligheten att ställa in skärpan med hjälp av kamerans sensor (live view). Detta har varit svårt att få till med den åldersstigna tekniken i dagens CCD-sensorer. Värmeutvecklingen har varit ett stort problem vid live view och långa exponeringstider.

Hasselblad uppger att H5D-50C ska ger bättre live view med programvaran Phocus och ge lägre brus vid långa exponeringstider. Kameran kommer också ha flerskottsexponering - en funktion som också drar nytta av effektivare datautläsning från sensorn.

Ove Bengtson som är produktchef på Hasselblad säger att H5D-50C kommer att kunna ta fler bilder per sekund än tidigare modeller och ge betydligt bättre bildkvalitet vid högre ISO.

– Vi är övertygade om att vi skapat ett tilltalande alternativ för fotografer som behöver en mångsidig kameran som passar fler fotografiska genrer.

Mer information om Hasselblad H5D-50C kommer att presenteras i mars.



Publicerad 2014-01-21.

27 Kommentarer

thughab 2014-01-21 20:40  
Bara börja spara igen då....
benganj 2014-01-21 22:13  
Den får gärna bli 6x6 :-)
Svar från froderberg 2014-01-22 07:39
Det skulle nog utnyttja optiken bättre, men eftersom kameran bygger på vanliga H5D-50 så är det bara att glömma 6x6.
benganj 2014-01-22 09:12
Ok, jag kan nöja mig med en 6x4.5 sensor :-)
Christian Magnusson 2014-01-22 00:06  
Vad kommer denna roliga sak gå på? Antar vi inte snackar om något man inte har råd med en halvtaskig väktar lön, eller? :o
Makten 2014-01-22 00:30
Har väktaren råd med en ny bil så har han eller nog hon råd med den här. Men inte med båda. Det handlar som vanligt om prioriteringar.
Der Steppenwolf 2014-01-25 15:00
Phase One nya bakstycke IQ250 50MP har exakt samma sensor, endast bakstycke börjar på 24,990€. Det borde ge dig ett bra startpunkt att räkna ut vad denna kommer ligga på.
Som Bengt säger, som en bra ny bil, fast å andra sidan är det inte många som köper det här för hobbyanvändning. Det här är ett verktyg för proffs som lever på sina bilder och vars kunder i slutändan betalar för kvalitet som kameran levererar.
Jonas Nyhav 2014-01-22 07:42  
Ang. Lunar, jag tycker att det är en gräslig kamera som inte tillför så mycket i förhållande till Sony NEX-7. Had nog förlikat mig lite mer med den som dom hade tillfört någon ny unik funktion eller varför inte ett nytt objektiv från Ziess som bara kan köpas tillsammans med den..

Men man skall betänka att marknaden för kameror ser väldigt olika ut i världen och framförallt annorlunda än vad den ser ut på kamerasekten Fotosidan, det finns kapitalstarka och smaklösa köpare i Dubai och Shanghai etc som inte tycker att den är ful eller dyr.

Om vi nu kan fokusera på H5D-50C den verkar strålande, har själv en H4D och har gått sugit på en uppgradering, den här skulle sitta som en smäck. precis det som jag väntade på.

Jag funderade på att uppgradera till den vanliga CCD-senor H5D-50 för den lite större sensorn, men var lite skeptisk till hög-ISO prestandan dvs 800 ISO i dess fall. Därför övervägde jag istället att slå till på en H5D-40 som har ISO 1600 tack vare microlinser men den har en lite mindre sensor även om den forfarande är stor.

Så jag säger tummen upp för H5D-50C, en sådan skall jag ha...
hbengtsson 2014-01-22 07:45  
Intressant med utveckling inom MF området. Vore också kul om mellanformatet kunde hitta ner i lite mindre hus för att få ner vikten och hanteringen. Lätta blir dom ju aldrig men kanske lite mer åt handhållet...typ en nyutvecklad Mamiya ZD light eller nått...

Fast oavsett så blir det ett sjukt dyrt system att bygga upp.
jfax 2014-01-23 13:42
Det känns i alla fall som att Hasselblads kameror är lite överdrivet stora, borde kunna bli lite mindre, men samtidigt så saknas i sådant fall motvikt till de stora objektiverna, då blir de ännu jobbigare att hantera.
FlyerOne 2014-01-25 16:45  
Man kan snacka om legendarisk status, objektiv, tekniska möjligheter, FF-dödande bildkvalitet eller ISO hit och dit, men det är ändå bara EN ENDA faktor som kommer att avgöra ifall denna nya Bladare kommer att sopa golvet med marknadens alla andra mellanformatare, eller bli en obetydlig nischkamera. Och vi vet alla vad det är.

Fixar den "selfies"?
Fredrik Klintberg 2014-01-25 19:03  
Jag tycker 50 mpix borde räcka för de flesta fotografer. Skulle det inte vara en god strategi att hålla sig till en sensor med multishot och minimum crop och släppa d andra modellerna för att få bukt på utvecklingskostnader och slutligen butikspriset? Å andra sidan är det enda jag riktigt saknar på Mamiyan är en skorsten, halva priset på gluggarna kan jag leva med.

Merläsning

ANNONS