Annons

Proffsfoto

Artiklar > Zoom H5 - ljudinspelare med utbytbar mikrofon

Zoom H5 - ljudinspelare med utbytbar mikrofon

Zoom H4 och H4n är antagligen världens vanligaste ljudinspelare för alla som filmar med sina systemkameror. Nu kommer efterträdaren H5, en mindre och billigare version av toppmodellen H6.

Likt toppmodellen H6 kan Zoom H5 byta mikrofon, men H5 har svartvit skärm istället för färgskärm och färre ingångar. Zoom H5 levereras med en XY-stereomikrofon och har två XLR-mikrofoningångar och två linjeingångar.

H4-modellerna fick en del kritik för navigeringen i menyerna. H5 och H6 har en ny navigeringsknapp som gör det enklare att ändra inställningar.

En annan förbättring jämfört med H4/H4n är dubbla analoga utgångar - en hörlursutgång och en linjeutgång för att kunna spela in ljudet från ljudinspelaren med en systemkamera. Likt de tidigare modellerna sker lagring på SD-kort.

Läs mer om Zoom H5 här.



Publicerad 2014-05-28.

8 Kommentarer

The Champ 2014-05-28 19:34  
om man kopplar denna till Videokameran med XLR kablarna spelar den i på bandet direkt då eller måste man lägga till och synka efteråt ...
Mvh
Owe
Svar från froderberg 2014-05-28 21:21
Jag tror inte man kan koppla inspelaren till en videokamera med XLR-kontaket. Jag tolkar det som att XLR-kontakterna är ingångar. Utgången (förutom hörlursutgången) är en phono-utgång. (Har dock inte lusläst specifikationerna).

Poängen är ökad nog säkerhet, men också att man kan använda ljudinspelaren som mixer och videokameran som recorder. Någon videofotograf kanske känner till fler poänger med konstruktionen.
The Champ 2014-05-28 23:46
ok det kan nog stämma , det är nog endast ingångar ...
Tack
Num Vistbacka 2014-05-28 20:58  
Så najs!

Inressant att volymknapparna är skyddare med metall-balkar, men inte mikrofonerna (Jämför: http://www.futuremusic.com/news/images/sony_pcm-d1.jpg)

Min Zoom H4n har tagit en stöt mot mickarna, och nu ger de störningssignal när man bandar med dem.

"Utbytbara mickar"

Är det just meningen att att vara lättare att reparera ifall de går sönder, eller för att det finns bättre mickar (har inte alls kollat upp detta ännu)?

Vad är det förväntade priset på H5:an?
Svar från froderberg 2014-05-28 21:17
Det finns flera olika slags mickar, exempelvis supernjure (riktad). Finns också så att man får fler mikrofonkontakter och kan spela in med fyra XLR-anslutna mikrofoner.

Kolla här: https://www.zoom-na.com/products/field-video-recording/field-recording/zoom-h5-handy-recorder
Num Vistbacka 2014-05-28 21:36
Tack Magnus för svaret.

Så smart setup! Nu skulle man hoppas att Zoom utvecklade en mottagare för t.ex. Senheisers trådlösa mickar, eller något i den stilen, som kunde sättas fast direkt på Zoomen för att slippa ett extra mellanstycke.

Vet du nått om riktpriset?
The Champ 2014-05-28 23:49
På B&H photo finns den för 270 dollar ...
På IDG finns en uppgift om ca 2500 kr.
Owe
Elwhagen 2014-06-02 08:38
Jag misstänker att metallbågen över ljudvolymerna inte huvudsakligen är där för att skydda dem för att gå sönder vid stötar utan att undvika att man ändrar dem oavsiktligt. Mvh/Björn
David Bicho 2014-06-02 23:42  
Mm. Som ovan nämnt, bågen är för att skydda mot oavsiktlig ändring av input-volymen vilket är väldigt lätt hänt med H6 som har samma trimrattar (fast 4 i antalet).

Själv har jag kört en hel del med H6 och tycker den är grym på att göra det den skall, och den största skillnaden mot H4n är överlägsen batteritid. Förmodar att H5 är lika duktig, så den rekommenderas varmt.

Måste dock inflika någonting negativt, även om det har med ren estetik att göra - varje gång jag tar upp den slås jag av hur opassande det är med silverfärgade micar. Konstigt val. Men, men. Grym produkt hur som helst.
bentelkalb 2015-09-23 13:15  
Är det stor skillnad på H5 och H6? Prisskillnaden är liten. Nu har dock en handlare en drive på h5 så det kanske är ett bra köp då? Och hur är det med shotgun mikrofon? Vad jag förstår så hävdar en del att det inte fungerar så bra?

Det här med ljud på den här nivån är ganska nytt för mig. Video har jag bra koll på, men tänkte spotta upp mig på ljudet en del. Jag använder extern steromic, men detta lär väl vara lite vassare. Har länge funderar på att införskaffa något liknande, nu går den för 1990kr tills den siste sept. Bra köp eller?

Merläsning

ANNONS