Annons

Proffsfoto

Artiklar > Test: Benq SW240
Prisvärd skärm med full koll på färgerna

Test: Benq SW240

Skärmkepsen ingår inte i priset utan är tillbehör.

 
Plus

Sedan några år har Benq utmanat Eizo på marknaden för skärmar för fotografer. Vi har testat deras nya Benq SW240 - en prisvärd 24-tumsskärm med avancerad färghantering och som kan hårdvarukalibreras från datorn.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2018-09-10.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

10 Kommentarer

Jan Olof Härnström 2018-09-10 14:33  
Intressant.
Vad jag förstår så behöver man ingen kalibrator.
Men om man ändå ska kalibrerar skärmen så önskar jag tips på lämplig kalibrator.
Är det som vanligt att man får vad man betalar för?
froderberg 2018-09-10 14:46
Man bör ha en kalibrator. Det är ett av de viktigaste tillbehören om man vill ha koll på vad man gör, och en sådan har bra skärm känna lite meningslös utan kalibrator.

Idag finns biliga kalibratorer som är bra. Datacolor Spyder 5 Express kostar 1290. Skillnaden mot de dyrare versionerna brukar vara vad man kan göra med Datacolors programvara. Ett annat alternativ är X-rite i1Display Pro som används i artikeln.
Jan Olof Härnström 2018-09-10 17:19
OK. Tack Magnus, jag misstänkte det.
Jag vill ha så enkelt som möjligt, utan krånglande programvaror.
Brix 2018-09-12 21:29
Behöver och behöver, den är ju fabrikskalibrerad och de förkalibrerade lägena är riktigt bra. Dock kan man ju få ännu bättre resultat om man kalibrerar själv.
Jan Olof Härnström 2018-09-13 09:53
Vad vinner man då på att kalibrera själv om skärmen redan är riktigt bra kalibrerad?
Svar från Grevture 2018-09-13 13:25
1) Det är inte säkert att du vill arbeta med eller behöver exakt samma kalibrering som den som gjordes när skärmen tillverkades. Det kan både handla om hur dina bilder används (tryck/webb osv) och hur ljuset är där du redigerar bilderna. För den som håller på med video finns det t.ex. en rad olika standarder inom broadcast-världen (TV) som i sin tur kräver olika kalibrering av skärmen.

2) Skärmar åldras. Även om det går långsamt som förändras sakta färgtemperaturen på belysningen över tid, plus att egenskaperna hos själva lcd-panelen också sakta förändras över tid. (LCD-panelen är ju i praktiken ett variabelt "färgfilter" framför en ljuskälla - lite som en stor dynamisk diabild på ett ljusbord)
Jan Olof Härnström 2018-09-13 14:53
OK. Tack för utförligt svar.
En sista fråga, hur är det med kalibratorn då. Den kanske också åldras?
Svar från Grevture 2018-09-13 16:49
Jan Olof: Jo, dessvärre gör de det och i alla fall förr var just billiga kalibratorer ofta lite ojämna sinsemellan. Som jag förstått det så har både jämnheten förbättrats och åldrandet saktats in i modernare modeller. Detta parallellt med att även bildskärmar blivit jämnare (mellan exemplar) och allt oftare rätt bra grundkalibrerade. För 10-12 år sedan var fabriksinställningarna lite av vilda västern, av det lilla jag testat på senare år verkar det ha stramats upp och blivit mer enhetligt.
froderberg 2018-09-13 18:33
Tidigare hade billigare kalibratorer plastfilter som åldrades och påverkade resultatet. Idag har även de billigare glasfilter vilket gör att de håller betydligt längre.
bam 2018-09-10 15:22  
Benq skärm - Datacolor spyder 5 - Palette Master.

Köpte BENQ SW2700PT , Datacolor Spyder 5 Pro för ca ett år sedan.
Satt dagar och nätter i sträck för att få Spyder kontakt med Palette Master.
BENQ suport , fotosida suport, BENQ bytte skärm, alla varianter med anslutningar, installationer och avinstallationer men det slutade alltid med. "Messege: A connection to a BENQ display cannot be etablished."
Söker man på det så är tydligen problemet inte så ovanligt.
Tröttnade efter ett tag och lade ned alltihop.

Men det kanske är annorlunda med den nya skärmen.
Svar från Grevture 2018-09-10 16:12
Jag misstänker Datacolors drivrutiner, de kan vara rätt besvärliga med stöd ibland.

Själv körde jag med i1 Display pro, och det fungerade bra.
Mattias Karlsson Sjöberg 2018-09-10 18:42  
Lite impad är jag över killen med skärmen överst i artikeln. Inte alla hade sett så avslappnade ut i ett Photoshop inställt på Japanska.
Svar från Grevture 2018-09-10 21:52
:-)

Kuriosa: Själv har jag för länge sedan, under min tid som lokaliseringstestare, både installerat operativsystem och ytligt testkört program på japanska, koreanska och de två kinesiska varianterna. Man kommer häpnadsväckande långt med metodiken "tre steg ned i menyn, sedan högra knappen i dialogrutan som dyker upp" ...

Jag är nog mer impad av hans kliniskt rena skrivbord (det skärmen står på alltså). Inte ens en sladdhärva från skärmen. Hur åstadkommer man det tro? Något trådlöst protokoll som Benq inte berättat om? :)

Merläsning

ANNONS