Annons

Bild11

Årets digitala bildtävling i SVEFOs regi, Bild 11, arrangerades utav Sundbybergs Fotoklubb och avhölls i Hallonbergen.

Nästan hela erifk's styrelse deltog i tävlingen med inskickade bilder. Vi som deltog var även på plats under söndagens presentation av resultat.

Juryn bestod av Lars Epstein och Marcus Johansson.

Lars som har ett förflutet som DN fotograf och idag bloggare på DN. Marcus är fotograf och driver en bildbyrå. Marcus är även lärare på Folkuniversitetet och annordnar egna fotokurser, resur och utflykter. Vi inom erifk känner igen Marcus då han har gästat oss på ett klubbmöt under 2010.

Dagen började med att juryn presenterade sig själva. De berättade om vad de gör idag och sin historia inom fotografin. Marcus visade ett bildspel med sina bilder i bakgrunden medan han gjorde sin presentation av sig själv.

Lars visade mer sina bilder en och en samtidigt som han berättade om bilden och sin resa som fotograf.

Bild11 hade tre bildklasser där man kunde delta med max tre bilder i varje klass.

Första klassen som presenterades var svart/vitt, eller monokromt då bilderna får innehålla en färg samt gråskalor. I denna klass deltog 159 bilder totalt. Det började med att vi fick i ett bildspel se alla 159 bilder. Därefter påbörjades juryns motiveringar för de 15 antagna bilderna med start med plats 15. Med motivering och kommentarer på varje bild gick vi ifrån plats 15 fram till klassens vinnare. Vinnarfotograf i denna klass blev Johan Gramén ifrån Enskede fotoklubb.

Efter resultatet ifrån denna första klass fick vi ta en fika. Sundybergs fotoklubb hade fixat med kaffe, smörgåsar, fikabröd och annat smått och gott. Det fanns även möjlighet att köpa lotter med finfina priser.

Efter fikat var det dags för resultat redovisning av andra klassen, färgbilderna. I denna klass deltog 188 bilder. Upplägget var detsamma. Först ett bildspel där vi fick se alla deltagande bilderna sedan var det dags för juryn att redovisa sina motiveringar. Vinnare i denna klass blev Dick Eriksson ifrån Enskede fotoklubb.

Så var det dags för en liten paus igen innan vi skulle få den tredje klassens resultat presenterade för oss.

Tredje klassen var temaklassen. Årets tema var "Rofyllt". Enligt gängse norm började vi med att titta igenom de 176 bilderna som deltog i denna tema-klass. Vi fick se sovande hundar, sovande katter, sovande barn, sovande mammor med barn. Mycket båtar, både med segel och utan samt några vattenfyllda ekor. Stämningsfyllda morgondisiga bilder och lugna naturbilder. Vinnare i Tema-klassen blev Conny Wallgren ifrån Midsommargårdens fotoklubb.

Conny Wallgren blev även vinnande fotograf totalt sett i tävlingen och vinnande fotoklubb blev inte helt oväntat Midsommargårdens FK.

Nu var det äntlign dags för lottdragning och med en förhoppning om att någon av mina fem lotter skulle falla ut med vinst så satt jag i spänd förväntan medan vinnande nummer ropades upp. Tohmas vann ett paket med böcker skrivna av Scott Kelby. Peter vann oxå och jag tror att han valde en videofilm men jag kan ha sett fel. Sen var det inte mer med det. Jag fick lämna lokalen helt utan prisade bilder eller lotterivinst. Men det var en kul upplevelse och jag fick ju träffa de goa kompisarna ifrån klubben.

Som tur var så hade vi ett kort lite styrelsemöte direkt efter detta. Självklart så handlade mycket av diskusionen om varför inte vi fick några bilder placerade. Vi hade flera konstruktiva ideer till hur vi skall bättra oss till nästa tävling, allt ifrån att avsätta ordföranden eller kanske hela styrelsen till att vi kanske måste börja jobba lite mer inom klubben med bildvisningar, kritik och lärande. Vi landade nog i det sistnämnda.

Vi vill självklart fortsätta att delta i tävlingar.Vi vill ju alla växa som fotografer och bildskapare. Vi vill att klubben skall växa och bli lite mer erkänd som fotoklubb. Det finns många parametrar att arbeta med men i grund och botten handlar det om att ta bilder, att visa bilder och att kunna ta åt sig och lära sig av misstag eller kanske rättare sagt förbättra det som kan bli bättre.

Vi i styrelsen vill uppmana och stödja alla till att vara med och visa mer bilder. Klubben står för kostnader om man vill tävla men i första hand vill vi se alla era bilder. Detta sker på våra klubbmöten men nu också i denna grupp på fotosidan. Det kanske är lättare att börja visa sina bilder här på fotosidan för oss i denna grupp. Nästa steg att vara med på våra egna tävlingar och utflykter där vi sedan visar bilder.

Visst är det kul när andra tycker om de bilder man tagit? Visst kan det till och med vara roligt att få placera sig i en tävling oavsett om det är en stor tävling eller en liten som vi själva annordnar.

Så se till att börja publicera lite bilder här i våran bildpool och passa på att ge dina klubbkompisar lite feedback och bra kommentarer på sina bilder.



Publicerad 2011-04-19.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS