Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Kodak säljer sin sensortillverkning

Kodak säljer sin sensortillverkning

Ett hårt sargat Kodak tvingas sälja sin sensortillverkning som bland annat innefattar sensorer till Leica M9 och S2 samt till flera mellanformatsbakstycken.

Kodak har haft svårt att anpassa sig till den digitala eran. Efter några försök har de lagt ner planerna på att göra egna systemkameror. Idag gör de billiga kompaktkameror, främst för den amerikanska marknaden, och sensorer till andra kameratillverkare.

Även om den traditionella filmen är på väg att fasas ut av spelfilmindustrin ligger försäljningen av film för stillbildskameror på en konstant nivå. Men Kodaks fabriker är inte anpassade för tillverkning av så små volymer och har därför svårt med lönsamheten.

Under hösten har det gått intensiva rykten om konkurs. För att få in pengar till verksamheten säljes dotterbolaget Kodak Image Sensor Solutions till Platinum Equity.  Kodak ISS gör sensor till industin och flera olika kameratillverkare. De är särskilt stora i mellanformatssegmentet men gör också sensorer till kompaktkameror.

Platinum Equity menar att de har bättre förusättningar för att få ISS att expandera och utvecklas tack vare större ekonomiska resurser.

I köpet ingår 1.100 patent och en stor fabrik.



Publicerad 2011-11-10.

6 Kommentarer

FlyerOne 2011-11-10 12:50  
Jag skulle vilja påstå att det kanske viktigaste strategi-elementet ifall de ska lyckas är att öka försäljningen från den nuvarande, tydligen väl låga nivån - men inte så mycket att fotovärldens bildsensor-gigant (Sony) börjar tycka att volymerna har kommit upp på en tillräckligt god nivå för att de också ska bli intresserade av att gå in i det segmentet...
.
Anders P Hansson 2011-11-11 13:17  
Svenska Facit är ett praktexempel på ett företag som inte lyckades följa med i utvecklingen, fortsatte tillverkare skrivmaskiner när fler och fler fick PC på arbetsplatserna. Tyvärr verkar Kodak följa i samma spår, vad man kan utläsa av artikeln.
larsborg 2011-11-14 10:43  
Svenska Facit? Knappast någon rätt liknelse! Facit hade enbart tillverkning av mekaniska skrivmaskiner, inga PC:n! Kodak var en dominant inom film, men startade för sent in i den digitala världen, Sony var en av de första, - först ur startblocken brukar vinna …
henpe 2011-11-16 20:48
...fast Kodak var de första som demonstrerade den första digitala kameran 1975, uppfann Bayer-filtret 1976 och presenterade den den första magapixel kameran 1986. (http://en.wikipedia.org/wiki/Kodak)
Ibland har forskare och ingenjörer svårt att förvalta sina fynd och uppfinningar, kanske att det gäller för Kodak, det kan jag inte uttala mig om!?
jrmk 2011-12-12 09:58  
Oförståeligt... Tekniken går framåt i rasande fart, snart är allt digitalt och filmen försvinner mer och mer, då säljer Kodak tillverkningen av sensorer och behåller tillverkningen av film? Hur går det ihop? Vad kommer de ha kvar när filmtillverkningen sjunker ytterligare och deras stora fabriker inte lönar sig längre? Mycket konstigt tycker jag, eller så har jag missat nåt...

Merläsning

ANNONS