Annons

Proffsfoto

Artiklar > TEST: Ryggsäckar för stor utrustning

TEST: Ryggsäckar för stor utrustning

Plus

Lowepro och Tamrac har varsitt system med stora ryggsäckar. Vi har testat respektive storlastande toppmodell.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2012-10-01.

15 Kommentarer

Peter Hansson 2012-10-02 08:59  
Synd att ni inte testade Dörr Adventure Icebreaker, eftesom den har det ni saknar hos dom testade och kostar en bara tredjedel
BeriJan 2012-10-02 10:01
Har en Icebreaker medium och viss är det mycket billigare men precisi som med Lowepro så tycker jag de långa mellanväggarna är alldeles för mjuka, jag skulle vilja ha bättre stabilitet på dem. Precis som Fröderberg skriver så kör jag med dragväska, Think Tank airport security, för många sportfotouppdrag och har där ordentligt stabila mellanväggar. Däremot funderar jag på en Tamrac expedition 8 för de gånger jag behöver bära utrustningen och måste ha med mig datorn.
Jan Rönnlund 2012-10-02 09:04  
Som ni skriver är Tamrac 5589 rejäl men saknar plats för extra tillbehör (vattenflaskor m.m.) . Men den rymmer massor av kameratillbehör.
Har använt den ganska hårt ett tag nu och den visar ännu inga tendenser till att bli sliten/ostabil.
Hela serier Tamrac bygger ju upp sig runt tillbehören med M.A.S. och S.A.S.
Vilka är rejäla och är förberedda för att monteras på ryggsäcken.
T.o.m. speciella vattenflaskhållare.
Det blir dyrt om man skall ha med alla tillbehörsfickor/hållare.
Men ett stort utbud finns till.
Dock får man specialbeställa en del från andra sidan Atlanten för det finns inte allt här i Sverige.

Ryggsäcken är i alla fall riktigt stabil och rek. ./Janne
Ratatoskr 2012-10-02 11:05  
Kungen av alla ryggar för stora objektiv och mycket utrustning är ju F-stop. Ingen annan kan mäta sig med dem. Jag letade i månader flera timmar per vecka för att hitta detta (några år sen) DÅ udda märket men dom har sen dess exploderat i storlek som företag. Jag har kastat bort många tusentals kronor på alla de vanliga kända stora märkens i min mening rätt så dåliga ryggsäckar.
Det är många som saknat något riktigt bra för oss som vill att det ska vara bekvämt att bära stora telen och mycket utrustning långa vandringar och upp o ner för berg. Alla andra märkens är bara till för korta transporter på plan mark, dom är mycket obekväma i längden.

Synd att ni inte tog med den enda riktiga ryggan, men då hade ni ju inte haft någon att jämföra med såklart så det hade bara blivit en i testet :)
Svar från froderberg 2012-10-02 11:13
Vi har testat deras största ryggsäck F-Stop Satori EXP i Fotosidan Magasin mot två andra väskor som också slukar stor utrustning och stor personlig packning. Jag har använt den med stort nöje på dagsturer.
Ratatoskr 2012-10-02 17:40
Tack för svar Magnus.
Ursäkta att jag klantat mig här. Jag tror tom att jag minns en sådan test av er.
Det är samma rygga, Satori EXP, som jag har och med 4 pro ICU's, bl.a. Monster.
Birdman 2012-10-02 11:47  
Inga ryggor att göra flygresor med direkt, bara tomvikten på dessa båda äter upp mer eller mindre hälften av vad man oftast får ta med sig som handbagage. Kollade F-Stops uppgifter om vikt och om jag fick det hela rätt uppgav de 1,85 kg på Satori EXP utan iläggningsmoduler. De verkar göra intressanta väskor, men man kommer sällan ifrån att man måste ha ryggsäckar/väskor för olika användningsområden.

Mina krav är oftast att få med mig båda mina telen när jag är ute och reser och det är då inte många företag som tillverkar väskor där man ledigt får ner två hus med batteripack, 200-400/4 och 600/4 + massa annan utrustning. Min lösning på det problemet är Gura Gears Kiboko. Vi har alla våra olika preferenser...
Johan Maxe 2012-10-02 12:55
Håller med Daniel i Kiboko. Med denna ryggsäck så har man "hittat hem".
Ratatoskr 2012-10-02 17:46
Fast det är ju förutom det överlägsna bärsystemet även finesserna med F-stop som är så fantastiska.
Du tar inte med ryggan i kabinen utan plockar ut din ICU (som innehåller all kamerautrustning) och bär i dess handtag, så skickar du resten av ryggan i vanliga bagaget. ICU:na väger inte mycket alls. Lättare paket att bära din utrustning finns nog inte, alla fall inte om du ska ha något skydd alls kring utrustningen. Plastpåse är ju lättare såklart men då får man inget skydd :)
Magnus Nyman 2012-10-02 12:03  
Synd ni inte testade Svenska Lestra Expedition. Den har ett rejält bärsystem och "matas" uppifrån så man slipper lägga ryggsidan ner i smutsen.
Svar från froderberg 2012-10-02 13:05
Allt fler ryggsäckar är konstruerade så att man slipper lägga ryggen mot marken, exempelvis F-Stop Santori och ClickElite Contrejour som vi testade i Fotosidan Magasin. Tyvärr har vi inte alltid plats med så många ryggsäckar utan får prioritera dem som finns ute hos handlarna.
thommyh 2012-10-02 13:40  
Hej. Jag har själv en Lowepro och trivs yppeligt med den. I leveransen ingår så många "avdelare" att jag anänt några av dess för att förbättra ämpningen på känsliga ställen. Framförallt är den skön att bära, när man har 10 kg utrustning och det rymms mat för en dag samt en extra tröja. Jag kollade på Tamrac också men mitt val var enkelt. /thommyh
Anjou 2012-10-02 14:00  
"Det är konstigt att dessa väskor som ofta bärs långt med tungt innehåll inte har mer avancerade bärsystem som kan anpassas efter olika rygglängder. För mig hamnar avbärarbältena för högt upp för att kunna användas."

Jag har Pro Trekker 400 och den går att justera i höjdled. Det sitter ett kardborresystem i ryggen som man separerar med en medföljande plastskiva. Tror att det är samma system på 600:an.

/ Kalle
Svar från froderberg 2012-10-02 14:10
Det var en sammanfattning av båda. De hade båda sina för och nackdelar, men ingen nådde ändra fram i vårt tycke (vi var flera som testade).
Johan Westher 2012-10-02 19:34  
Har en Kata PL-220 Bumblebee som också tål att jämföras med,sväljer riktigt mycket + möjligheten att plocka ur blixtlåsförsedda sektioner när
inte hela utrustningen skall med, till förmån för kläder,termos,mat etc.
Den har också ett riktigt komfortabelt avbärarbälte,den kostar en slant men är i mitt tycke värd varenda krona...
Hellbergarn 2012-10-03 09:49  
Min Pro Trekker har varit helt fantastisk. Lowepro skickade mig en väska när jag skulle upp på Kilimanjaro. Bara 15kg kamerautrustning till toppen mycket tack vare denna väskan. Kan varmt rekommendera den och dess vädertätning.

/Stefan
https://www.facebook.com/HellbergPhotography
http://stefanhellberg.com/
Håkan jansson 2012-10-03 12:12  
Kör själv med en Kata 600 grymt bra,lätt och bra skyddad stoppning för kamerautrustningen. ergonomisk då man har den vid Hiking,jag gillar inte dom andra breda ryggsäckarna,som inte är så bärvänliga
Håkan
NisseMorrum 2012-10-04 23:35  
Som jag tidigare skrivit, är mina alternativ endast de hembyggda ryggorna, använder f n 3 st i olika storlekar, beoende på fotouppdrag m m.
Att det står t ex reklam för Leksands Sparbank, Landstinget stör mig inte
Har du en bra symaskin, lite skumplast i olika hårdhetsgrad, några
gamla skjortärmar, är det lätt att bygga en egen rygga.
Eller t ex sätt ner en eller två små väskor i ryggan som stötskydd.
Viktigt är att dubbelsy sömmarna för axelremmarna, de är ofta dåligt fastsydda i orginalversionerna.

Merläsning

ANNONS